Paleis Soestdijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Sjabloon:Infobox gebouw Paleis Soestdijk is een paleis in de Utrechtse gemeente Baarn. Het paleis is vernoemd naar de dijk, de Soestdijk. Het paleis werd vooral bekend om zijn bewoners.

Geschiedenis

Cornelis de Graeff bezoekt Paleis Soestdijk, tekening van rond 1658.

Vroege Geschiedenis

De toenmalige burgemeester van Amsterdam, Cornelis de Graeff liet in 1650 een buitenverblijf (huisje buiten de stad) bouwen tussen Soest en Baarn. Het huis kreeg de naam de Hofstede aen Zoestdijck. Later wonde zijn zoon Jacob de Graeff in het huis. In 1674 verkocht hij het aan stadhouder Willem III van Oranje. Het toenmalige huis werd van 1674 tot en met 1678 verbouwd tot jachtslot. De verbouwing ging onder leiding van Maurits Post en Pieter Post. Willem III en zijn vrouw Maria woonden al op het Kasteel Het Oude Loo. Het echtpaar liet een nieuw huis bouwen, Paleis Het Loo. Hierdoor kwamen ze niet zo vaak meer op Paleis Soestdijk. Nadat Willem II in 1702 stierf kreeg de stadhouder van Friesland, Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, het paleis. Hij ging samen met zijn vrouw en op het paleis wonen. Samen kregen ze een kind, Willem IV van Oranje-Nassau. Hij erfde het paleis later. In 1751 overleed Willem IV. Zijn vrouw en zoon woonden 's zomers op het paleis. In 1778 was er bij Paleis Soestdijk een conflict tussen de Oranjegezinden en de Patriotten. Hierbij viel er een dode en vielen er vele gewonden. De Staten van Utrecht beloonden de wachters met zilveren en gouden spelden. In de Franse Tijd werd het paleis ingenomen door de Fransen als oorlogsbuit, net als Paleis Noordeinde. In 1799 werd het verhuurd.

Koninklijk Paleis

Bestand:Beeld Juliana en Bernard.jpg
Een beeld van Juliana en Bernard in het park Paleis Soestdijk, gemaakt van Kees Verkade.

Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte nam het paleis in 1608 in gebruik. Hij liet een kleine uitbreiding aan het paleis bouwen. Ook kreeg het paleis een herinrichting. Hij liet ook de gevels pleisteren en de raam vergroten. Ook liet hij het park erom heen herinrichten. Hij gebruikte het paleis tot en met 1810. Na 1810 werd het een van de paleizen van zijn broer Napoleon Bonaparte. Na dat Nederland onafhankelijk werd in 1813 had het paleis een tijdje lang geen eigenaar. Nadat Nederland Verenigd Koninkrijk der Nederlanden ging heten in 1815 gaf het Nederlandse volk het paleis cadeau aan Koning Willem II. Het paleis werd uitgebreid met twee vleugel. Een aan elke kant. De rechter vleugel ging de Soester vleugel heten en de Linker vleugel ging de Baarnse vleugel heten. De twee vleugels werden samen met het hoofdgebouw verbonden door middel van colonnades (Loopbruggen). Willem II schonk het paleis aan zijn zoon Hendrik. Hij was de stadhouder van Luxemburg. De moeder van Koningin Wilhelmina, Emma van Waldeck-Pyrmont, bleef op Paleis Soestdijk wonen tot haar dood in 1934. Toen ze er woonde werden er een paar kleine dingen aangepast. Zoals technische bedrading en twee kleedkamers op de eerste verdieping.

Juliana en Bernard

Bestand:Witte eetzaal Paleis Soestdijk.jpg
De zogeheten Witte Eetzaal op Paleis Soestdijk. Gelegen in de Soestervleugel.

Na de dood van regentes Emma werd het paleis verbouwd. Prinses Juliana en prins Bernard gingen hier dan wonen. De verbouwing was het nationaal huwelijksgeschenk van de staat. De verbouwing speelde zich vooral af in de Baarnse vleugel. In de kelder kwam er een biosscoop. Op het souterrain werd een grote keuken gebouwd. Op de begaande grond werden de werkkamers van Bernard en Juliana, de eetkamer, de turnzaal en de bibliotheek ingericht. Ook kwamen er vier gastenappartementen. Op de eerste verdieping kwamen er slaap-, kleed- en badkamers voor Juliana, Bernard en hun 4 kinderen. Ook kwamen er kamers voor het personeel. Er kwam centrale verwarming en in het park kwam een sportcomplex. In 1937 gingen Juliana en Bernard op het paleis wonen. Al hun kinderen werden geboren op het paleis, met uitzondering van prinses Margriet. Zij werd geboren in Ottawa in Canada. In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Tot aan 1945 woonden Bernard, Juliana en hun kinderen in Canada. De Duitse officieren woonden toen in het paleis. Tijdens de regeringsperiode van Koningin Juliana woonde het gezin in Paleis Soestdijk en Paleis Het Loo. Vanaf 1948 werd paleis Soestdijk gebruikt als officieel paleis van Koningin Juliana en haar gezin. Het Loo werd het buitenverblijf van het gezin. Op Het Loo ging Koningin Wilhelmina wonen. Haar werkplek was in de Soestervleugel.

's zomers woonden het gezin in Paleis Het Loo, maar de rest van het jaar in Paleis Soestdijk. Ze ontving belangrijke mensen op Paleis Lange Voorhout en ontving diplomaten en hoge gasten op Paleis Huis ten Bosch. Ook bij de verlovingen van de prinsessen, werd dat vanuit Paleis Soestdijk bekend gemaakt via de televisie. Er jaar werd op 30 april een aantal bloemboeketten naar de jarige koningin gebracht. Bijna elk staatsbezoek werd ontvangen op het Paleis op de Dam. Af en toe werd een staatsbezoek gehouden op Paleis Soestdijk. Zoals in 1979 toen de Japanse Koninklijke familie een bezoek kwam brengen aan Nederland. Dit kwam ook omdat de drie paleizen, Noordeinde, Het Loo en Huis ten Bosch aan het restaureren waren. In de jaren zestig en zeventig was er een kleine verbouwing in het paleis. Hierbij werd een zonnekamer en een zwembad geplaatst.

Na het overlijden van Wilhelmina ging Koningin Juliana beginnen met een reorganisatie van alle paleizen, kunstwerken, documenten en domeinen. In 1971 werd het Paleis Soestdijk en het bijbehorende landgoed verkocht aan de Nederlandse staat, maar koningin Juliana bleef er wonen. Koningin Juliana wilde 's zomers ook niet meer in Paleis Het Loo wonen en deed hier afstand van. Oorspronkelijk waren er vijf koninklijke paleizen:

  1. Paleis Soestdijk
  2. Paleis Het Loo
  3. Paleis Huis ten Bosch
  4. Paleis Noordeinde
  5. Paleis op de Dam

Paleis Het Loo werd later een museum, net als Paleis Soestdijk. Nadat Juliana troonsafstand deed mocht zij met haar man in het paleis blijven wonen, zonder huur te betalen. Hierdoor werden een aantal schilderijen, juwelen en meubels verplaatst naar andere paleizen. In de jaren zeventig en tachtig woonden naast Juliana en Bernard ook prinses Irene en prinses Christina met hun gezinnen in het paleis. De twee appartementen waren in de Soestervleugel gevestigd.

Na de troonsafstand in 1985 bleven Bernard en Juliana op Paleis Soestdijk wonen. Prinses Juliana zou tot haar dood in maart 2004 blijven wonen op het paleis. Nog geen half jaar later overleed haar man. Na 2004 heeft de Nederlandse koninklijke familie geen behoefte meer getoond in heet paleis getoond. In 2009 onthulde koningin Beatrix een standbeeld van haar ouders. Deze staat nu voor het paleis.

Open voor publiek

Vermoedelijk de achterzijde van Paleis Soestdijk vanaf het water.

Sinds het overlijden van prins Bernard staat het paleis leeg. In oktober 2005 werd onderhouden door de Rijksgebouwendienst. Ook beheert de dienst het gebouw nu. Het paleis blijft van de Rijksgebouwendienst tot dat er een nieuwe eigenaar voor het paleis wordt gevonden. Op 24 april 2006 werd het paleis opengesteld voor publiek. Hierdoor is het paleis geen Koninklijk paleis meer, omdat er niemand woont van de Koninklijke Familie en het ook niet gebruikt wordt als werkpaleis. Het paleis zou drie opengesteld worden voor publiek. Hiervoor waren het paleis en het park al klaar gemaakt voor publiek. Aan de rand van het park werden veel bomen gekapt om plaats te maken voor parkeerplaatsen. In de Orangerie kwam een restaurant en in de watertoren kwam een museumwinkel. In het paleis kwam een tentoonstelling van alle bewoners van het paleis. Je kon het paleis alleen zien tijdens een rondleiding. Bijna alle kamers werden ingericht zoals ze oorspronkelijk waren. In de privévertrekken kon je kamers van de laatste bewoners zien. Bijna alle privéspullen en eigendommen waren wel weg uit de kamers. Tussen 2006 en 2007 mochten de bewoners van Baarn en Soest als eerste kijken in het paleis. Daarna was het paleis voor iedereen opengesteld. Kaartjes voor het paleis kon je kopen op de website. Ook kon je het park om het paleis heen bezoeken. Op 10 oktober 2007 werd de 10.000ste bezoeker verwelkomt. In 2009 besloot de regering dat het paleis nog een jaar langer opengesteld kon worden. Tot en met 2010 kwamen er steeds meer bezoekers naar het paleis. Op 1 januari 2011 werd het paleis weer gesloten voor publiek. Een maand later werd gezegd dat het paleis gewoon weer open ging. Er was namelijk veel vraag naar rondleiding door het paleis. Op 1 maart 2011 ging het paleis ook weer open. Alleen op vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Sinds 2012 ging het paleis ook open op donderdagen. Het paleis zal pas sluiten als er een bestemming voor is gevonden.

Koningin Emmapark

Na de heropening in 2011 ging kwam het Koningin Emmapark open. Het park was in 1808 in opdracht van Lodewijk Napoleon Bonaparte aangelegd. Het werd in landschapsstijl aangelegd met boomgroepen, gazons, een grote vijver en een slingerende beek. Het park is ontworpen door Johan David Zocher Sr. en Jan David Zocher jr. Er staan twee wachthuisjes, een orangerie, een sportgebouw, een ijskelder, drie jachthuisjes en een parkwachterswoning. Ook staat het speelhuisje van toenmalig prinses Wilhelmina daar. Ook staat in het park de oudste watertoren van Nederland. Deze is gebouwd rond 1680. De toren is gebouwd om alle fonteinen van water te voorzien.

Toekomst

Het is nog steeds niet bekend wat er zal gebeuren met Paleis Soestdijk. Eerst zou het paleis grondig gerestaureerd moeten worden. En ook de bijgebouwen en het landgoed moeten goed onderhouden worden. Naar schatting blijkt dat de totale kosten ongeveer 100 miljoen euro zijn. Ook is het niet duidelijk hoeveel de overheid daarvan zou willen betalen. Veel televisiezenders, radiozenders en kranten hebben geprobeerd of proberen om een eigenaar te vinden voor het paleis. Zo is geprobeerd via een televisieactie op Nederland 1 het Nationaal Historisch Museum hier onder te brengen. Ook is er al weleens een geldactie geweest om het paleis langer open te houden. Er worden ook veel activiteiten gehouden in het paleis en op het landgoed er omheen. Zo zou het paleis een openbaar karakter krijgen volgens de Rijksgebouwendienst. Zo werd in de hofvijver al eens een opera uitgevoerd door het gezelschap van de Utrechtse Spelen.

Een panorama van Paleis Soestdijk. Compleet met hoofdgebouw, Soestervleugel en Baarnse vleugel.

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paleis_Soestdijk&oldid=295412"