Paleis Soestdijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Paleis Soestdijk is een paleis in de Utrechtse gemeente Baarn. Het paleis is vernoemd naar de dijk, de Soestdijk. Het paleis werd vooral bekend om zijn bewoners.

Geschiedenis

Vroege Geschiedenis

De toenmalige burgemeester van Amsterdam, Cornelis de Graeff liet in 1650 een buitenverblijf (huisje buiten de stad) bouwen tussen Soest en Baarn. Het huis kreeg de naam de Hofstede aen Zoestdijck. Later wonde zijn zoon Jacob de Graeff in het huis. In 1674 verkocht hij het aan stadhouder Willem III van Oranje. Het toenmalige huis werd van 1674 tot en met 1678 verbouwd tot jachtslot. De verbouwing ging onder leiding van Maurits Post en Pieter Post. Willem III en zijn vrouw Maria woonden al op het Kasteel Het Oude Loo. Het echtpaar liet een nieuw huis bouwen, Paleis Het Loo. Hierdoor kwamen ze niet zo vaak meer op Paleis Soestdijk. Nadat Willem II in 1702 stierf kreeg de stadhouder van Friesland, Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, het paleis. Hij ging samen met zijn vrouw en op het paleis wonen. Samen kregen ze een kind, Willem IV van Oranje-Nassau. Hij erfde het paleis later. In 1751 overleed Willem IV. Zijn vrouw en zoon woonden 's zomers op het paleis. In 1778 was er bij Paleis Soestdijk een conflict tussen de Oranjegezinden en de Patriotten. Hierbij viel er een dode en vielen er vele gewonden. De Staten van Utrecht beloonden de wachters met zilveren en gouden spelden. In de Franse Tijd werd het paleis ingenomen door de Fransen als oorlogsbuit, net als Paleis Noordeinde. In 1799 werd het verhuurd.

Koninklijk Paleis

Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte nam het paleis in 1608 in gebruik. Hij liet een kleine uitbreiding aan het paleis bouwen. Ook kreeg het paleis een herinrichting. Hij liet ook de gevels pleisteren en de raam vergroten. Ook liet hij het park erom heen herinrichten. Hij gebruikte het paleis tot en met 1810. Na 1810 werd het een van de paleizen van zijn broer Napoleon Bonaparte. Na dat Nederland onafhankelijk werd in 1813 had het paleis een tijdje lang geen eigenaar. Nadat Nederland Verenigd Koninkrijk der Nederlanden ging heten in 1815 gaf het Nederlandse volk het paleis cadeau aan Koning Willem II. Het paleis werd uitgebreid met twee vleugel. Een aan elke kant. De rechter vleugel ging de Soester vleugel heten en de Linker vleugel ging de Baarnse vleugel heten. De twee vleugels werden samen met het hoofdgebouw verbonden door middel van colonnades (Loopbruggen). Willem II schonk het paleis aan zijn zoon Hendrik. Hij was de stadhouder van Luxemburg. De moeder van Koningin Wilhelmina, Emma van Waldeck-Pyrmont, bleef op Paleis Soestdijk wonen tot haar dood in 1934. Toen ze er woonde werden er een paar kleine dingen aangepast. Zoals technische bedrading en twee kleedkamers op de eerste verdieping.

Juliana en Bernard

Na de dood van regentes Emma werd het paleis verbouwd. Prinses Juliana en prins Bernard gingen hier dan wonen. De verbouwing was het nationaal huwelijksgeschenk van de staat. De verbouwing speelde zich vooral af in de Baarnse vleugel. In de kelder kwam er een biosscoop. Op het souterrain werd een grote keuken gebouwd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paleis_Soestdijk&oldid=295233"