Paard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

. Sommige mensen denken dat hij regelrecht afstamd van het oerpaard. Met maximaal 76 cm is de palomino het kleinste ras.Enkele stevige rassen zijn . Ardenner+/- 1000 kg Boulonnais+/-1000 kg Brabander (of Belgisch trekpaard)+/-1100 kg Breton+/-900 kg Jutlander+/-900 kg Percheron+/-1000 kg De gemiddelde leeftijd is 40 jaar .

En dit ging dus (bijna) niet over de verschillende paarden- en ponyrassen

De rassen De fjord is een leuk paardje het heeft een hanenkam dat staat heel leuk en er zijn ook werkpaarden bijvoorbeeld de belg, dat is een dik paard die heel hard werkt voor de mens echt super gaaf maar een fjord kan heel eigenwijs zijn.

Tanden

Uiteraard heeft een paard ook tanden... Veulens en paarden jonger dan 5 jaar hebben melktanden en kiezen. Vier snijtanden en vier kiezen. Vanaf 6 tot 8 jaar is er het blijvende gebit. Er zitten dan in elke kaak 6 snijtanden en 12 kiezen. Op latere leeftijd laat het paard de onderlip vallen, men geeft dit een leuke benaming, nl een centenbakje. Ook krijgt het kuiltjes boven de ogen met daarin grijze haartjes. De grijzen haren merken we dan ook op in de manen en de staart. Aan de slijtage van het gebit kan men de ouderdom bepalen.

Voedsel

Een paard is een planteneter. Het eet gras, hooi, haver, stro en af en toe wel eens een appeltje of wortel. Als je een paard eten wil geven, doe je dat door je hand plat te leggen en het paard het rustig te laten opeten. In de wei neemt een paard het gras met zijn lippen beet. Een paard drinkt veel. Gemiddeld zo'n 30 tot 50 liter water per dag.

Kleding voor het paardrijden

Het is belangrijk dat je geen wapperende kleding aan hebt, zoals een sjaal of een loshangende jas. De paarden kunnen daar van schrikken. Op het hoofd draagt men een tok. Een paar rubber of lederen laarzen en een rijbroek.

De tok dient vooral voor de veiligheid.Het beschermt je tegen takken bij een ritje in de natuur of bij een eventuele val. De rijlaarzen passen perfect aan het been. Achteraan kan je sporen bevestigen. Een ruiterbroek zorgt ervoor dat men zich niet doorrijdt. (d.w.z. dat men geen wonden krijgt door het schuren)

Als je leert paardrijden heb je deze kledij echt nodig.

Opzadelen

Als je je paard op gaat zadelen, begin je altijd met poetsen. Als je paard goed gepoetst is, begin je met het hoofdstel. Je houdt het hoofdstel met je ene hand vast en schuift het bit in de mond van het paard. Als het paard zijn mond niet open wil doen, kan je achterin de mond even je duim stoppen, daar zitten geen kiezen, en dan doen ze vanzelf hun mond open. Daarna maak je de riempjes vast. Zorg ervoor dat bij de keelriem (die lange onder het hoofd zeg maar) er minimaal een vuist tussenkan, anders zit ie te strak. Als het hoofdstel goed zit, kan je het zadel opdoen. Zorg dat het zadel goed naar voren zit, dit kan je controleren door te kijken waar de singel (buikriem) zit. Zit die bijna tegen de benen aan, zonder dat is scheef zit, dan zit het zadel ver genoeg naar voren. Singel altijd rustig aan, gaatje voor gaatje, anders doen het pijn bij het paard. Vergeet voordat je echt gaat rijden niet nog een keer aan te singelen anders kan het zadel scheefzakken. Als laatste doe je de beugels op maat. Dit kan je een beetje gokken door je vingertop bovenaan de riem te leggen en dan de beugel tot onder je oksel te trekken. Meestal is het goed als ie tot je oksel komt, als ie korter of langer is moet je hem verstellen.

Rijden

Als je paard gaat rijden zorg je er natuurlijk voor dat je paard goed gepoetst is, opgezadeld is en dat jij zelf veilig bent! Dus vergeet nooit je cap! Bij het rijden zijn er 3 gangen: Stap, draf en galop. De meeste paarden kunnen ook in rengalop maar dat doe je niet tijdens het rijden (daar is de bak vaak te klein voor). De draf is een 4 takt. Dat betekent dat een paard alle 4 zijn voeten omstebeurt op de grond zet. De draf is een 2 takt. In de draf zet een paard namelijk 2 voeten tegelijk op de grond. De galop (voor de meeste ruiters de lekkerste gang) is een 3 takt. Een paard zet in de galop 3 voeten op de grond en heeft ook nog eens een zweefmoment, dan zijn alle 4 de benen 'in de lucht'. In de paardensport heb je verschillende 'takken'. Dressuur, springen en western zijn daar voorbeelden van. In de les rij je bijna altijd dressuur. Dresuur zijn eigenlijk figuren en het netjes leren rijden. Soms ga je springen. Western word bijna nooit gedaan op manege's.

Verschillende soorten paardrijden

Racen= Zo snel mogelijk naar de finisch rennen met je paard/pony. er wordt vaak op zo'n paard gewed. Bij racen zijn de beugels extra kort, zo kan je meer snelheid maken. Dressuur= het netjes rijden op je paardberoemde dressur rijder is Anky van Grunsven zij heeft al heel vaak de olimpische spelen gewonnen.

Voortplanting

Eens de merrie drachtig is of zwanger van een veulentje, duurt de zwangerschap 11 maanden. Meteen na de geboorte drinkt het veulen de eerste moedermelk of biest genoemd. Deze bevat veel voedingsstoffen die dient als bescherming tegen ziekten. Het veulentje blijft 5 tot 6 maanden bij de moeder. Wist je dat wij ook paardenmelk kunnen drinken? Deze is zeer krachtig en zoet. Het smaakt helemaal anders dan koeienmelk. Na mijn spreekbeurt heeft iedere leerling van de paardenmelk mogen proeven. Deze melk is duurder dan gewone melk en je mag er niet zoveel van drinken. Er bestaan dus paardenmelkerijen. In Lint (nabij Lier) vind je zo een paardenmelkerij.

Videolinks

<youtube width="250" height="200">WUJOY7y_8QQ</youtube>

Er staat ook nog informatie bij Politiepaard

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paard&oldid=57031"