Overwintering op Nova Zembla: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 11: Regel 11:
 
Ze moesten wel op Nova Zembla blijven tot de winter voorbij was.
 
Ze moesten wel op Nova Zembla blijven tot de winter voorbij was.
 
Op Nova Zembla zijn de winters altijd ijs en ijs koud.
 
Op Nova Zembla zijn de winters altijd ijs en ijs koud.
Ze besloten een hut te bouwen, ze noemde het : het Behouden huys.
+
Ze besloten een hut te bouwen, ze noemde het: het Behoudenhuis.
 
Ze gebruikte aangespoelde bomen en planken van het schip.
 
Ze gebruikte aangespoelde bomen en planken van het schip.
 
Eind Oktober was het zo koud dat ze de hut niet meer uit konden.
 
Eind Oktober was het zo koud dat ze de hut niet meer uit konden.

Versie van 1 nov 2021 15:02

De route

10 Mei 1596 vertrokken Willem Barentsz, Jacob van Heemskerck, Rijp en hun mannen met 2 schepen op zoek naar een nieuwe zee weg naar het verre Oosten. Ze besloten via de Noordpool te gaan. Rijp zat in de anderen boot. De schepen trokken eerst naar Noorwegen en van daar zeilden ze direct naar het noorden. Het ijs werd steeds dichter. Rijp vond dat verder varen echt niet kon, straks kwamen de schepen vast te zitten. Barentsz & Heemskerck besloten om verder te gaan. Bij Spitsbergen besloten de twee schepen uit 1 te gaan. Het schip van Willem Barentsz & Heemskerck gingen alleen door, maar het schip ging steeds vaster in het ijs zitten. Bij het eiland Nova Zembla zaten ze vast en konden ze niet meer verder en de winter kwam. Ze moesten wel op Nova Zembla blijven tot de winter voorbij was. Op Nova Zembla zijn de winters altijd ijs en ijs koud. Ze besloten een hut te bouwen, ze noemde het: het Behoudenhuis. Ze gebruikte aangespoelde bomen en planken van het schip. Eind Oktober was het zo koud dat ze de hut niet meer uit konden. De 16 mannen hebben meer dan een half jaar in een ruimte niet meer dan een grote kuil vast gezeten. Ze probeerde zich te vermaken met zingen van liedjes en spelen van spelletjes. En de tijd bijgehouden door een zandloper die de uren aan gaf. Maar wat duurde de dagen lang. Het was al Juni maar nog steeds ijzig koud. En de mannen wouden vertrekken, niet met hun eigen schip maar met open redding bootjes, zo probeerde de mannen Nova Zembla te verlaten. Ze waren verzwakt, Willem Barentsz stierf en nog 3 mannen. Eind Juli kwamen ze Russische vissers boten tegen, die hiepen hun verder. Het avontuur was voorbij, in Oktober waren ze weer terug in Amsterdam. Ze waren blij dat veel mannen nog leefde maar ook teleur gestelt waren omdat de expeditie van Willen Barentsz en zijn mannen niet gelukt was. En de zeeroute naar het oosten was niet gevonden.

Het Behouden Huys

Het is op Nova Zembla heel koud in de winter en de herfst is daar altijd heel kort. Dus ze wilden een stevig huis om zich te beschermen tegen de kou en de wilde beesten (ijsberen). Ze bouwden het huis met gevonden hout en scheepsdelen. De naam van het huis was: het behouden huys. Er sliepen 16 mannen in het huis dus het was een beetje krap. Een beetje het zelfde als een klas lokaal. Eind oktober was het zo koud dat ze niet meer naar buiten konden en ze zaten er een half jaar vast. Ze hadden niet veel om dingen mee te doen. Dus probeerde ze zich te vermaken door liedjes te zingen. Op een plankje stond een zand loper daar mee hielden ze de uren bij. In juni wilden ze naar huis maar het was nog steeds ijs koud.

Terugtot

In februari 1597 probeerden de mannen het schip los te trekken om de terugtocht te beginnen. Ze zaten toen al bijna een half jaar op Nova Zembla.dit lukte niet,ze waren te verzwakt. Ze besloten twee reddingssloepen om te bouwen tot kleine boten waarin plaats was voor alle mannen en voedsel.Op 14 juni begon uiteindelijk de terugtocht.

Voordat ze het behouden huys verlieten schreef willem barentsz een klein briefje. Hij beschreef hoe ze uit Holland op Nova Zembla waren gekomen om naar China te zeilen en wat het allemaal was overkomen. Hij verstopte het briefje in een kruithoorn en hing het op in de schoorsteen van het huis.

Het briefje dat Willem schreef was bedoeld om te kunnen bewijzen dat hij op Nova Zembla had overwinterd met zijn mannen en dat hij zijn schip had moeten achterlaten. Willem moest dus een goede verklaring hebben waarom de expeditie mislukt was. als er later nog eens iemand op Nova Zembla zou komen, dan zou hij dit achtergelaten briefje vinden, als bewijs.

Wie was Willem Barentsz

Willem Barentsz was een zeeman, kaartenmaker en avonturier. Hij leefde aan het eind van de 16e eeuw. Hij was op Terschelling geboren. Zijn grote droom was de hele wereld in kaarten brengen. en dat is hem ook gelukt, want hij heeft ook een atlas gemaakt van de hele wereld die ze toen kenden.

Willem Barentsz is een van de bekendste zeevaarders uit de 16e eeuw. Niet omdat hij zo goed was, maar juist omdat zijn laatste reis slecht verliep.

De zee waar hij over voer is nou vernoemd naar hem;De Barendszee.

Waarom moesten ze overwinteren

Willem Barentsz zat op zijn derde reis naar het noorden vast in het ijs. Het was herfst en de winter kwam er aan dus ze waren gedwongen om daar te overwinteren, omdat het te koud werd. Ze bouwden een hut om te overleven. Ze leefde van ijsberenvlees. Ze moesten de hele winter op Nova Zembla blijven omdat het te koud is. Het was zomer eindelijk konden ze terug naar Nederland. Maar tijdens de reis oveleed Willem Barentsz aan scheurbuik.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overwintering_op_Nova_Zembla&oldid=691841"