Overleg:Holocaust

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Is de leeswaarschuwing nodig?

Dag, ik zou graag jullie mening willen hebben over de leeswaarschuwing op dit artikel. Hoewel een leeswaarschuwing handig kan zijn op artikelen over media in het horrorgenre en dergelijke, vraag ik me af: Is het echt nodig om een leeswaarschuwing te hebben op artikelen over heftige historische gebeurtenissen? Ik ben namelijk bang dat dit (door volwassenen en organisaties) verkeerd kan worden opgevat. Het is namelijk belangrijk dat kinderen iets leren over de Holocaust (zeker in een maatschappij waarin antisemitisme aan het toenemen is). De boodschap "Niet geschikt voor jonge kinderen" kan daardoor verkeerd geïnterpreteerd worden. Het is juist belangrijk dat kinderen weten dat dit gebeurd is (en er zo nodig met een volwassene over praten). WikiKids is juist een omgeving waar jonge kinderen over deze verschrikkelijke historische gebeurtenissen zouden moeten kunnen leren. Ik ben bang dat als we zo'n waarschuwing hebben op zo'n soort artikel (in andere woorden met zwaar maatschappelijk gewicht) dat dit mogelijke negatieve backlash kan veroorzaken. Ik graag jullie mening hierover willen weten. Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 15 apr 2023 23:40 (CEST)

Ik heb die waarschuwing erop gezet. Natuurlijk ben ik er een voorstander van dat kinderen en jongeren er kennis van nemen, maar heb moeite met de heftigheid van het onderwerp voor de jonge kinderen. Waarom dan wel waarschuwen bij horror en niet bij bij dit onderwerp? Dat zou meten met twee maten zijn. Bovendien is het een waarschuwing, geen verbod of een ontkenning. Wellicht zou je het iets kunnen aanpassen. Normaal gesproken kun je als leerkracht zoiets doseren naar leeftijd (onderwerp voor de hogere groepen), maar dit staat in de openbaarheid. Dat maakt het lastiger. In de boekhandel staat dit soort boeken bij de oudere leeftijden. Wel vrij toegankelijk, maar toch in zekere zin afgeschermd. Gr. Hanssain (overleg) 16 apr 2023 08:46 (CEST)
Tja, moet je een jong kind ermee confronteren? In principe mag ieder kind, onder begeleiding, ook nadenken over minder leuke zaken. Vroeg of laat zal het trouwens toch ook worden geconfronteerd met de dood van een familielid of andere bekende. Ikzelf had dat voor het eerst in de 1ste klas (nu groep 3) toen een jongetje na de kerstvakantie niet terugkwam: het was verdronken. De verleiding is groot om te zeggen: dit mag nooit meer gebeuren, en daarom moeten wij daar voor zorgen. Kinderen kunnen ook onder invloed komen van holocaust-ontkenners. Het is goed om met zoveel feiten te laten zien dat de historische werkelijkheid echt anders was en blijft. Natuurlijk, hoever moet je in detail treden? Op school is er aandacht voor de holocaust in de geschiedenisles, maar heel jonge kinderen krijgen die nog niet. Wél is er elk jaar aandacht voor Dodenherdenking en Bevrijding. Ik neem aan op zo’n beetje elke school ook. En dan zullen kinderen zodra ze kunnen lezen, schrijven en met de computer omgaan juist gaan zoeken. Dan natuurlijk liefst goede, duidelijk uitgelegde feiten in een goed leesbaar verhaal. Ik heb het stuk doorgelezen en vind dat jong en oud dit gewoon moeten kunnen lezen. Ik zou het niet zoeken in een waarschuwing, maar in begeleiding, dus voor jonge kinderen in de eerste plaats via school en de ouders. Ik neem aan dat daar ook lesmateriaal over bestaat?
FreekKraak (overleg) 16 apr 2023 18:13 (CEST)
Waarom wel bij verzonnen horror, maar niet bij echte? Voor jonge kinderen kan dit serieus schokkend zijn. Hier worden toch ook filmpjes met lijken weggehaald? Er zijn mensen en dat zijn beelddenkers. Deze mensen vormen beelden bij wat ze lezen. En je kan je voorstellen dat dit dan misschien heftig is. Er zijn lesprogramma's om deze kinderen hiermee op het juiste moment en op de juiste manier in aanraking mee te laten komen. Je hebt bij boeken tenslotte ook een soort categoriesysteem, over voor welke doelgroep deze artikelen geschikt zijn. Groempdebeer Vragen? Sur Fr:Vikidia 16 apr 2023 19:59 (CEST)
Dat is inderdaad iets: waarom moeten er meteen horrorbeelden bij?FreekKraak (overleg) 16 apr 2023 23:12 (CEST)
Okay, bedankt voor de feedback. Een leeswaarschuwing is naderinzien toch nodig. Ik heb de tekst iets aangepast, zoals het meer een suggestie dat sommige (of jonge) kinderen het met een volwassene lezen of bespreken. Dan heb ik een tweede vraag; zijn er nog andere artikelen waar zo'n leeswaarschuwing nodig is? Mvg, Twemoji 1f33b.svg Mike1023 Twemoji 1f33b.svg 17 apr 2023 16:44 (CEST)
Kan het zo even niet bedenken, maar je kunt 'm als sjabloon parkeren. Er zijn meer genocides geweest in de geschiedenis (al dan niet ontkend). Wat er in Oekraïne gebeurd is, wordt je ook niet vrolijk van. Gr. Hanssain (overleg) 17 apr 2023 17:55 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Holocaust&oldid=780844"