Otto Frank: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(feiten en data gecorrigeerd,)
Regel 1: Regel 1:
 
'''Otto Heinrich Frank''' ([[Frankfurt am Main]], [[Duitsland]], 12 [[mei]] 1889 – [[Birsfelden]], [[Zwitserland]], 19 [[Augustus (maand)|augustus]] 1980) was de [[Jood|Joods]]-[[Duitsland|Duits]]-[[Nederland]]se vader van de bekende Joodse [[dagboek]]schrijfster [[Anne Frank]]. Hij was de enige van het gezin Frank die de [[Tweede Wereldoorlog]] overleefde.  
 
'''Otto Heinrich Frank''' ([[Frankfurt am Main]], [[Duitsland]], 12 [[mei]] 1889 – [[Birsfelden]], [[Zwitserland]], 19 [[Augustus (maand)|augustus]] 1980) was de [[Jood|Joods]]-[[Duitsland|Duits]]-[[Nederland]]se vader van de bekende Joodse [[dagboek]]schrijfster [[Anne Frank]]. Hij was de enige van het gezin Frank die de [[Tweede Wereldoorlog]] overleefde.  
  
In de [[Eerste Wereldoorlog]] dient hij als [[officier]] in het Duitse [[leger]]. Op 36-jarige leeftijd trouwt hij met de 25 jaar oude [[Edith Frank|Edith Höllander]]. Ze krijgen twee dochters, [[Margot Frank|Margot Betti]], op 16 [[februari]] 1926, en [[Anne Frank|Annelies Marie]], op 12 [[juni]] 1929.  
+
In de [[Eerste Wereldoorlog]] dient hij als [[officier]] in het Duitse [[leger]]. Op 36-jarige leeftijd trouwt hij in 1925 met de 25 jaar oude [[Edith Frank|Edith Höllander]]. Ze krijgen twee dochters, [[Margot Frank|Margot Betti]], op 16 [[februari]] 1926, en [[Anne Frank|Annelies Marie]], op 12 [[juni]] 1929.  
  
In [[juli]] 1933 vlucht Frank naar Nederland om te ontkomen aan het toenemende [[antisemitisme]] in [[nazi-Duitsland]]. In [[Amsterdam]] richt hij de zaak ''[[Opekta]]'' op. Een paar maanden later komen ook zijn vrouw en dochters naar [[Amsterdam]] over.
+
In [[juli]] 1933 vlucht Frank naar Nederland om te ontkomen aan het toenemende [[antisemitisme]] in [[nazi-Duitsland]]. In dat jaar is Adolf Hitler aan de macht gekomen en begint de jodenvervolging in Duitsland. De familie Frank gaat wonen aan het Merwedeplein. In [[Amsterdam]] richt hij de zaak ''[[Opekta]]'' op. Een paar maanden later komen ook zijn vrouw en dochters naar [[Amsterdam]] over. Ze hopen er veilig te zijn omdat Nederland een neutraal land is.  
  
Tot de Duitse inval op 10 [[mei]] 1940 gaat het de familie Frank voor de wind. Otto probeert nog met zijn gezin naar [[Engeland]], [[Portugal]], [[Cuba]] en de [[Verenigde Staten van Amerika|VS]] te ontkomen maar al zijn pogingen mislukken. Hij draagt zijn zaak over aan enkele niet-Joodse collega's. In 1942 duikt het gezin onder in het Achterhuis, het pand waar het bedrijf van Otto Frank gevestigd is.
+
Tot de Duitse inval op 10 [[mei]] 1940 gaat het de familie Frank goed. Ze bouwen een nieuw leven op en hebben het in Amsterdam naar hun zin. De familie Frank is liberaal -Joods. Dat betekent dat ze zich verbonden voelen met de joodse tradities, maar niet streng zijn wat betreft de regels.
  
In 1944 wordt het gezin verraden en getransporteerd naar het [[concentratiekamp]] [[Auschwitz]]. Frank is de enige die de [[Holocaust]] overleeft. Hij wordt bevrijd door de [[Rode Leger (Sovjet-Unie)|Russen]] en keert na de bevrijding terug naar Nederland. Eenmaal terug in Amsterdam krijgt hij het [[Het Achterhuis (dagboek)|dagboek van Anne]] in handen. Op aanraden van enkele vrienden geeft hij dit dagboek uit, al laat hij enkele passages waarin Anne negatief over haar moeder schrijft weg.
+
Omdat Otto Frank de situatie niet vertrouwt, probeert hij nog met zijn gezin naar [[Engeland]], [[Portugal]], [[Cuba]] en de [[Verenigde Staten van Amerika|VS]] te ontkomen maar al zijn pogingen mislukken. De meeste landen houden hun grenzen voor joden gesloten.  
  
In 1953 hertrouwt hij met Elfried Geiringer, een overlevende en bekende van [[Auschwitz]]. Hij verhuist naar [[Bazel]] in [[Zwitserland]]. Hij overlijdt daar op 91-jarige leeftijd.
+
Als Duitsland in mei Nederland bezet zit de familie Frank in de val. De Duitsers voeren steeds meer maatregelen tegen Joden in. Otto draagt zijn zaak over aan enkele niet-Joodse collega's, zodat zijn bedrijf niet in handen van de Duitsers komt.  In juli 1942 duikt het gezin onder in het Achterhuis, het pand waar het bedrijf van Otto Frank gevestigd is. Vier medewerkers van Otto Frank zijn bereid te helpen met voedsel en kleren.
 +
 
 +
In 1944 wordt het gezin, na twee jaar,  verraden en via kamp Westerbork gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] [[Auschwitz]]. Dat ligt in Polen. Frank is de enige van zijn gezin die de [[Holocaust]] overleeft. Hij wordt bevrijd door de [[Rode Leger (Sovjet-Unie)|Russen]] en keert na de bevrijding terug naar Nederland. Daar komt hij in juni 1945 aan.  Eenmaal terug in Amsterdam krijgt hij het [[Het Achterhuis (dagboek)|dagboek van Anne]] van Miep Gies. Zij werkt voor Ottoen is een van de helpers.  Op aanraden van enkele vrienden geeft hij dit dagboek in 1947 uit, al laat hij enkele passages weg.
 +
 
 +
In 1953 hertrouwt Otto Frank met Elfriede Geiringer, een overlevende van [[Auschwitz]]. Hij verhuist naar [[Bazel]] in [[Zwitserland]]. Hij overlijdt daar op 91-jarige leeftijd in 1980..
  
 
[[Categorie:Persoon in de Tweede Wereldoorlog]]
 
[[Categorie:Persoon in de Tweede Wereldoorlog]]
 
{{Wikipedia|Otto_Frank}}
 
{{Wikipedia|Otto_Frank}}

Versie van 16 aug 2019 om 10:54

Otto Heinrich Frank (Frankfurt am Main, Duitsland, 12 mei 1889 – Birsfelden, Zwitserland, 19 augustus 1980) was de Joods-Duits-Nederlandse vader van de bekende Joodse dagboekschrijfster Anne Frank. Hij was de enige van het gezin Frank die de Tweede Wereldoorlog overleefde.

In de Eerste Wereldoorlog dient hij als officier in het Duitse leger. Op 36-jarige leeftijd trouwt hij in 1925 met de 25 jaar oude Edith Höllander. Ze krijgen twee dochters, Margot Betti, op 16 februari 1926, en Annelies Marie, op 12 juni 1929.

In juli 1933 vlucht Frank naar Nederland om te ontkomen aan het toenemende antisemitisme in nazi-Duitsland. In dat jaar is Adolf Hitler aan de macht gekomen en begint de jodenvervolging in Duitsland. De familie Frank gaat wonen aan het Merwedeplein. In Amsterdam richt hij de zaak Opekta op. Een paar maanden later komen ook zijn vrouw en dochters naar Amsterdam over. Ze hopen er veilig te zijn omdat Nederland een neutraal land is.

Tot de Duitse inval op 10 mei 1940 gaat het de familie Frank goed. Ze bouwen een nieuw leven op en hebben het in Amsterdam naar hun zin. De familie Frank is liberaal -Joods. Dat betekent dat ze zich verbonden voelen met de joodse tradities, maar niet streng zijn wat betreft de regels.

Omdat Otto Frank de situatie niet vertrouwt, probeert hij nog met zijn gezin naar Engeland, Portugal, Cuba en de VS te ontkomen maar al zijn pogingen mislukken. De meeste landen houden hun grenzen voor joden gesloten.

Als Duitsland in mei Nederland bezet zit de familie Frank in de val. De Duitsers voeren steeds meer maatregelen tegen Joden in. Otto draagt zijn zaak over aan enkele niet-Joodse collega's, zodat zijn bedrijf niet in handen van de Duitsers komt. In juli 1942 duikt het gezin onder in het Achterhuis, het pand waar het bedrijf van Otto Frank gevestigd is. Vier medewerkers van Otto Frank zijn bereid te helpen met voedsel en kleren.

In 1944 wordt het gezin, na twee jaar, verraden en via kamp Westerbork gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Dat ligt in Polen. Frank is de enige van zijn gezin die de Holocaust overleeft. Hij wordt bevrijd door de Russen en keert na de bevrijding terug naar Nederland. Daar komt hij in juni 1945 aan. Eenmaal terug in Amsterdam krijgt hij het dagboek van Anne van Miep Gies. Zij werkt voor Ottoen is een van de helpers. Op aanraden van enkele vrienden geeft hij dit dagboek in 1947 uit, al laat hij enkele passages weg.

In 1953 hertrouwt Otto Frank met Elfriede Geiringer, een overlevende van Auschwitz. Hij verhuist naar Bazel in Zwitserland. Hij overlijdt daar op 91-jarige leeftijd in 1980..

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de GFDL-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Otto_Frank&oldid=573340"