Oranjerevolutie

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2022 om 14:35
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In oranje geklede demonstranten verzamelen zich op 22 november 2004 op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

De Oranjerevolutie was een reeks protesten en politieke gebeurtenissen die plaatsvonden in Oekraïne van eind november 2004 tot januari 2005. Ze volgden op de tweede ronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen van 2004. Bij deze verkiezingen zou er sprake zijn van oneerlijke verkiezingen door massale corruptie van de zittende regeringspartij, intimidatie van kiezers en verkiezingsfraude. Kiev, de Oekraïense hoofdstad, was het brandpunt (centrum) van de protestcampagne van burgerverzet van de beweging, waarbij dagelijks duizenden demonstranten demonstreerden. In het hele land  werd de revolutie benadrukt door een reeks daden van burgerlijke ongehoorzaamheid (burgers die zich niet aan de wet houden, en weigeren om eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen). Verder waren er zitstakingen of zogeheten sit-ins en algemene stakingen die werden georganiseerd door de oppositiebeweging.

Het waarom van de protesten

De protesten ontstonden naar aanleiding van rapporten van verschillende binnenlandse en buitenlandse verkiezingswaarnemers en de wijdverbreide publieke indruk dat de resultaten van de tweede stemming van 21 november 2004 tussen de leidende kandidaten Viktor Joesjtsjenko (oppositie) en Viktor Janoekovytsj (namens zittende regering) waren beïnvloed. Er zou sprake van zijn dat de autoriteiten de verkiezingen hadden gemanipuleerd ten gunste van hun kandidaat Viktor Janoekovytsj.

De landelijke protesten hadden resultaat. De resultaten van de oorspronkelijke tweede ronde werden geannuleerd (gestopt, ongeldig verklaard) en het Oekraïense Hooggerechtshof beval een herstemming voor 26 december 2004. Onder nauwkeurig toezicht van binnenlandse en internationale waarnemers werd de nieuwe tweede ronde "vrij en eerlijk" verklaard. De definitieve resultaten toonden een duidelijke overwinning voor Joesjtsjenko, die ongeveer 52% van de stemmen kreeg, vergeleken met 45% van de stemmen voor Janoekovytsj. Joesjtsjenko werd uitgeroepen tot officiële winnaar en met zijn inauguratie (inhuldiging) op 23 januari 2005 in Kiev kwam er een einde aan de Oranjerevolutie. In de daaropvolgende jaren had de Oranjerevolutie een negatieve bijklank (het was tegen de zin) onder regeringsgezinde kringen in Wit-Rusland en Rusland.

Verkiezingen in 2010

Bij de presidentsverkiezingen van 2010 werd Janoekovitsj de opvolger van Joesjtsjenko als president van Oekraïne nadat de centrale verkiezingscommissie en internationale waarnemers hadden verklaard dat de presidentsverkiezingen eerlijk waren verlopen. Janoekovytsj werd vier jaar later van de macht verdreven na de Euromaidanprotesten in februari 2014 op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. In tegenstelling tot bij de bloedeloze Oranjerevolutie, vielen er bij deze protesten meer dan 100 doden, voornamelijk tussen 18 en 20 februari 2014.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oranjerevolutie&oldid=708407"