Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Opera (muziek): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 18: Regel 18:
  
 
[[Categorie:Opera| ]]
 
[[Categorie:Opera| ]]
 +
 +
[[en:Opera]]
 +
[[fr:Opéra]]

Versie van 7 mrt 2017 om 00:38

Een opera is een gezongen toneelstuk (meestal met orkestbegeleiding). Het is meestal een drama, dus ernstig! De vrolijke vorm van opera heet operette. Een moderne versie daar weer van heet musical.

Iemand die opera's schreef was bijvoorbeeld Richard Wagner. Iemand anders die ook opera's schreef was Mozart. Hij schreef onder andere de Toverfluit en Don Giovanni.

Een operazanger is iemand die dus een rol in een opera zingt.

De opera (meervoud van opus = werk) is een onderdeel van de Westerse klassieke muziekcultuur. Er zijn ook niet-Westerse vormen van muziektheater die vaak Opera genoemd worden, bijvoorbeeld de Chinese opera, maar dit zijn eigenlijk geen opera's.

De vierhonderdjarige geschiedenis begint in Florence. Eind 16de eeuw werd hier het klassieke drama zoals het in Oudheid bestond, nieuw leven ingeblazen. De eerste componist die dit in de praktijk bracht was Jacopo Peri (1561-1633) met Euridice (1600), de eerste opera.

Belangrijke latere operacomponisten waren o.a. Monteverdi, Händel, Rameau, Gluck, Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Berlioz, Verdi, Wagner, Bizet, Richard Strauss, Puccini, Janácek en Britten. Ook Nederlandse componisten hebben opera's gemaakt, zoals Peter Schat, Louis Andriessen, Willem Pijper, Ton de Leeuw, Tristan Keuris en Otto Ketting.

Videolinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opera_(muziek)&oldid=475073"