Opblaasboot

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 24 nov 2022 om 11:53 (Opblaasboot afgerond)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zodiac Amerikaanse Marine

Opblaasboten heb je in allerlei soorten en maten. Van een simpel plastic speelbootje tot de razendsnelle rigid-inflatable boat (RIB) of Zodiac die door de mariniers van de Koninklijke Marine wordt gebruikt.

De eenvoudige opblaasboten bestaan uit een flexibel materiaal zoals plastic of rubber, dat uit meerdere luchtkamers bestaat. Deze luchtkamers moeten met een (voet)pomp opgeblazen worden. Een luchtbedje is vergelijkbaar.

De zwaardere opblaasboten bestaan meestal uit rubber, bekleed met canvas en deze hebben stevige randen die de boot bij stoten moet beschermen. Ook kan er een houten, polyester of aluminium frame in zitten voor de stevigheid en stabiliteit. Ze zijn zo sterk, dat ze met de zware buitenboordmotoren op de achterkant als snelle en wendbare speedboot worden gebruikt.

Ze worden o.a. gebruikt door de Kustwacht, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, marines, Greenpeace en Sea Shepherd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opblaasboot&oldid=748960"