Oostenrijk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k (Wijzigingen door AnONiEm (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Mike1023)
(Label: Terugdraaiing)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Portaal beschikbaar|Oostenrijk}}
 
{{Portaal beschikbaar|Oostenrijk}}
 
{{Oostenrijk}}
 
{{Oostenrijk}}
'''Oostenrijk'''(ook wel austria genoemd) is een land in centraal [[Europa (werelddeel)|Europa]] en grenst aan [[Zwitserland]], [[Duitsland]], [[Tsjechië]], [[Slowakije]], [[Hongarije]], [[Italië]] [[Slovenië]] en de ministaat [[Liechtenstein]]. De belangrijkste [[rivier]] is de [[Donau]]. Die is dan ook verbonden met de [[Zwarte Zee]] en is dus zeer belangrijk voor de scheepvaart. De hoofdstad van Oostenrijk is [[Wenen]].
+
'''Oostenrijk''' is een land in centraal [[Europa (werelddeel)|Europa]] en grenst aan [[Zwitserland]], [[Duitsland]], [[Tsjechië]], [[Slowakije]], [[Hongarije]], [[Italië]] [[Slovenië]] en de ministaat [[Liechtenstein]]. De belangrijkste [[rivier]] is de [[Donau]]. Die is dan ook verbonden met de [[Zwarte Zee]] en is dus zeer belangrijk voor de scheepvaart. De hoofdstad van Oostenrijk is [[Wenen]].
  
 
In het jaar 1995 is Oostenrijk toegetreden tot de [[Europese Unie]]. De nationale feestdag is op [[26 oktober]]. Vroeger betaalden ze met de [[Schilling]], maar nu met de [[euro]]. Hun volkslied heet: ''Land der Berge, Land der Ströme''. De bondspresident is [[Heinz Fischer]].
 
In het jaar 1995 is Oostenrijk toegetreden tot de [[Europese Unie]]. De nationale feestdag is op [[26 oktober]]. Vroeger betaalden ze met de [[Schilling]], maar nu met de [[euro]]. Hun volkslied heet: ''Land der Berge, Land der Ströme''. De bondspresident is [[Heinz Fischer]].

Versie van 30 jan 2020 om 13:31

Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Republiek Oostenrijk
Republik Österreich

Oostenrijkse vlagOostenrijks wapen
EU-Austria.svg

Hoofdstad Wenen
Aantal inwoners 8.754.413 (2017)
Oppervlakte 83.871 km²
Regeringsvorm Federale republiek
Bondspresident Alexander Van der Bellen (sinds 2017)
Bondskanselier Sebastian Kurz (sinds 2020)
Godsdienst Rooms-Katholiek (73,6%)
Islamitisch (4,3%)
Protestants (4,7%)
Anders (3,5%)
Onbekend (2%)
Geen (12%)
Taal Duits (Deutsch)
Munteenheid Euro
Volkslied Land der Berge, Land am Strome
Nationale feestdag 26 oktober
Landcode AUT
Portaal Portal.svg Oostenrijk


Oostenrijk is een land in centraal Europa en grenst aan Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië Slovenië en de ministaat Liechtenstein. De belangrijkste rivier is de Donau. Die is dan ook verbonden met de Zwarte Zee en is dus zeer belangrijk voor de scheepvaart. De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen.

In het jaar 1995 is Oostenrijk toegetreden tot de Europese Unie. De nationale feestdag is op 26 oktober. Vroeger betaalden ze met de Schilling, maar nu met de euro. Hun volkslied heet: Land der Berge, Land der Ströme. De bondspresident is Heinz Fischer.

Oostenrijk telt ongeveer 8.200.000 (meer dan 8 miljoen) inwoners. In Oostenrijk liggen ook de Alpen. Dat is dan ook zeer bekend voor te gaan skiën, langlaufen of snowboarden. De inwoners spreken voor 98% Duits. Welke lekkere specialiteiten Oostenrijk ook heeft zijn schnitzel, apfelstrudel, sachertorte, en als drank een spritze. In Wenen staat ook het bekende Schloss Schönbrunn. En Wenen staat niet alleen daar bekend om, maar ook voor zijn koetsen en klassieke muziek. Want ook de in Salzburg geboren Wolfgang Amadeus Mozart is bijvoorbeeld een beroemde Oostenrijkse componist. Ook de Weense Wals is zeer bekend.

In 2008 organiseerde Oostenrijk samen met Zwitserland het EK Voetbal.

Geschiedenis

Farm-Fresh bullet go.png Zie Geschiedenis van Oostenrijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Oostenrijk is door veel verschillende volken en vorstenhuizen overheerst. Zo waren er eerst de Romeinen, Hunnen, Longobarden, Ostrogoten, Beieren en Franken. Oostenrijk werd daarna een markgraafschap dat werd geregeerd door het huis Babenberg. Daarna werd het een hertogdom geregeerd door verschillende vorstenhuizen. Daarna werd het een aartshertogdom geregeerd door het huis Habsburg. Oostenrijk werd steeds machtiger en de aartshertogen hadden veel invloed. Na Napoleon werd Oostenrijk een keizerrijk nog steeds geregeerd door het huis Habsburg. Later werd het een dubbelmonarchie genaamd Oostenrijk-Hongarije. Toen Oostenrijk-Hongarije samen met Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren werd het een rommeltje. Tijdelijk kwam er het republiek Duits-Oostenrijk dat na het verdrag van Saint-German werd opgevolgd door het Eerste Oostenrijkse Republiek. Toen Oostenrijk tijdens de Anschluss bij het Groot-Duitse Rijk werd gevoegd heette het de Ostmark. Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen werd Oostenrijk verdeeld in bezettingszone's. Dat waren gebieden die werden bestuurd door de Sovjet-Unie, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. In 1955 werden die bezettingszone's opgeheven en Oostenrijk werd weer onafhankelijk als het maar neutraal zou blijven (dat betekent dat het nooit partij zou mogen kiezen in een oorlog). Tijdens de Koude Oorlog koos het land partij (hoewel dat eigenlijk niet mocht) voor het Westen. In 1995 ging het horen bij de Europese Unie en in 2002 ging het betalen met de euro.

Geografie

Bergen

De hoogste berg van Oostenrijk is de Gross Glockner en deze is 3.798 meter hoog. De Gross Glockner is één berg in een hele bergketen die de Alpen heet. Driekwart van Oostenrijk ligt in de Alpen. Een belangrijke inkomstenbron van Oostenrijk is dan ook toerisme, van alle wintersporters die in Vorarlberg, Tirol en Salzburg gaan wintersporten.

Natuur van Oostenrijk

Oostenrijk is met 38% bos een van de bosrijkste landen van Europa. De begroeiing van de berghellingen verschilt door de temperatuurverschillen. Tot 800 meter zijn er veel akkers en weiden, boven de 800 meter loofbomen en nog wat hoger veel naaldwouden. De boomgrens wordt bereikt na 1800 meter hoogte. Daarboven beginnen de Alpenweiden (Matten). In de winter liggen de weiden onder de sneeuw, maar in de lente verschijnt een zeer gevarieerde begroeiing met felle kleuren.

Grootste steden

Farm-Fresh bullet go.png Zie ook de lijst van steden en plaatsen in Oostenrijk.

De enige steden in Oostenrijk met meer dan 250.000 inwoners zijn Wenen en Graz, Wenen is veruit de grootste stad van het land.

   Naam Deelstaat Bevolking       Naam Deelstaat Bevolking
1 Wenen Wenen 1.651.437 11 Steyr Opper-Oostenrijk 39.340
2 Graz Stiermarken 250.099 12 Wiener Neustadt Neder-Oostenrijk 39.208
3 Linz Opper-Oostenrijk 189.343 13 Feldkirch Vorarlberg 31.458
4 Salzburg Salzburg 150.269 14 Bregenz Vorarlberg 28.933
5 Innsbruck Tirol 117.180 15 Leoben Stiermarken 25.804
6 Klagenfurt Karinthië 91.044 16 Wolfsberg Karinthië 25.301
7 Wels Opper-Oostenrijk 58.862 17 Klosterneuburg Neder-Oostenrijk 24.797
8 Villach Karinthië 57.925 18 Baden bei Wien Neder-Oostenrijk 24.502
9 Sankt Pölten Neder-Oostenrijk 49.869 19 Krems Neder-Oostenrijk 23.713
10 Dornbirn Vorarlberg 44.809 20 Traun Opper-Oostenrijk 23.470

Zie ook:

Deelstaten

Oostenrijk is verdeeld in deelstaten (Duits: Bündeslander). Deelstaten zijn anders dan provincies omdat ze meer beslissingen zelf mogen nemen dan provincies dat mogen. Oostenrijk heeft de volgende deelstaten:

De kleinste deelstaat is Wenen. Deelstaten worden bestuurd door een gouverneur.

Geloof

In Oostenrijk hebben veel mensen ook een geloof. 73,6% van de Oostenrijkers is rooms-katholiek. Ook is 4,7% protestant, 4,2% moslim, 3,5% andere geloven en 12% was atheïst. Er zijn twee katholieke kerkprovincie. De Kerkprovincie Salzburg en de Kerkprovincie Wenen. Verder zijn er ook nog een aantal kleinere bisdommen. Toen de reformatie kwam werden duizenden Oostenrijkers protestant, maar onder druk van de katholieke contrareformatie werden de meeste toch weer katholiek. Tegenwoordig zijn er steeds minder gelovigen in Oostenrijk, alleen de moslims worden talrijker.

Verkeer en Vervoer

Farm-Fresh bullet go.png Lijst van Oostenrijkse autosnelwegen

Als je wil rijden op de wegen in Oostenrijk aan moet je een tolvignet kopen. Een soort sticker die je op je auto moet plakken. Doordat er zo veel bergen zijn zijn sommige wegen in de winter ondergesneeuwd, die worden dan afgesloten. De officiële onderhouder van de wegen is ASFiNAG. Er is wel 133.361 kilometer aan wegen! Ook is er rond de 6024 kilometer aan spoor voor de treinen. Er zijn ook 6 luchthavens: Luchthaven Wenen, Luchthaven Linz, Luchthaven Graz, Luchthaven Klagenfurt, Luchthaven Salzburg en Luchthaven Innsbruck. De belangrijkste luchtvaartmaatschappij is Austrian Airlines. Natuurlijk zijn er ook talloze gondels, stoeltjesliften en kabelbanen voor wintersporters.

Fotogalerij

Volkslied

Farm-Fresh bullet go.png Zie Land der Berge, Land am Strome voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het volkslied van Oostenrijk is "Land der Berge, Land am Strome". De melodie is gemaakt door Wolfgang Amadeus Mozart. Toen Oostenrijk nog een keizerrijk was was het volkslied het Kaiserhymne. Hieronder kun je het lied beluisteren.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oostenrijk&oldid=594330"