Oorzaak en gevolg: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Meer over taal verwijderd; Categorie:Taalkunde toegevoegd met HotCat)
Regel 16: Regel 16:
   
 
[[Categorie:Taalkunde]]
 
[[Categorie:Taalkunde]]
[[Categorie:kerndoel01]]
+
[[Categorie:Kerndoel01]]
[[Categorie:kerndoel06]]
+
[[Categorie:Kerndoel06]]

Versie van 6 mei 2020 20:27

Oorzaak-gevolg diagram
Een voorbeeld van een ingevuld Oorzaak-gevolg diagram

Als er iets gebeurt omdat daarvoor iets anders plaats vindt noem je dat oorzaak en gevolg. Om de oorzaak en gevolg in een zin duidelijk te maken in een zin kun je woorden gebruiken zoals: daardoor, doordat, hoe komt het dat.

Voorbeelden van oorzaak en gevolg

  • als je op aarde een appel loslaat dan valt die naar beneden.

In dit voorbeeld is de oorzaak het loslaten van de appel. Het gevolg is het vallen. Dat de appel valt, als je het loslaat, komt weer door de zwaartekracht op aarde. Die trekt voorwerpen naar beneden.

  • als je water op het vuur zet dan gaat het water koken.

In dit voorbeeld is de oorzaak het vuur. En het gevolg is het kokende water. Vuur kan het water verhitten. Als daardoor het water warmer wordt dan honderd graden Celsius dan bereikt water het kookpunt.

Kip en ei probleem

Als niet duidelijk is wat nu precies de oorzaak is en wat nu precies het gevolg dan noem je dat het kip en ei probleem. Het betekent dat je niet weet wat er eerst was en wat daarna kwam. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk wat er eerder was: de kip of het ei.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oorzaak_en_gevolg&oldid=614639"