Ooievaar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het uiterlijk

De Ooievaar heeft een witte borst, zwarte staart, een oranje snavel en oranje poten.

Ooievaar op nest

Daarom is hij goed herkenbaar.

Ze worden ongeveer 1 meter lang.

De spanwijdte, dat is de afstand tussen de vleugelpunten als de vogel zijn vleugels helemaal heeft uitgespreid, van de ooievaar is ongeveer 2 meter.

Voedsel

Ooievaars zijn vleesetende vogels, ze eten onder andere kikkers, grote insecten, jonge vogels, hagedissen en knaagdieren.

Zintuigen

De ooievaar heeft ogen, een snavel en poten. Een ooievaar kan met de ogen kijken. Met de snavel kan hij ruiken en eten. En met de poten lopen.

De leefomgeving

De ooievaar kan in Nederland, België en ook nog meer Europese landen en in Amerika leven. Een ooievaar is een trekvogel.In de winter trekt hij helemaal naar Afrika toe. In de lente komen ze weer naar Nederland.

Voortplanting

Het geluid dat ze maken is snavelgeklepper. Mannetjes en vrouwtjes begroeten elkaar door luid te klepperen. Ze gooien dan hun kop in hun nek en klepperen met hun snavel.

Ze zijn nesttrouw, elk jaar komt een ooievaar terug naar het nest waar hij het jaar ervoor ook op gezeten heeft.

Ze leggen 2 tot 5 eieren.

Waar ze hun nest bouwen

Ze bouwen hun nest hoog, bijvoorbeeld op de kerktoren. Of er staan nesten op palen.

De trek

Leefgebieden van de ooievaar. De trekroutes zijn weergegeven met rode pijlen.

Ooievaars trekken naar het zuiden om daar te overwinteren. In Nederland en andere landen is in de winter niet genoeg voedsel te vinden. Daarom vliegen de ooievaars soms wel 8000 kilometer naar Afrika om daar te de winter door te brengen. Daar is wel genoeg voedsel te vinden en het is er lekker warm.

Eind augustus gaan de eerste ooievaars op weg. Hoe een ooievaar precies weet wanneer hij moet vertrekken is nog niet helemaal duidelijk. Onderzoekers denken dat het komt doordat de dagen in augustus weer korter worden. Maar helemaal zeker zijn ze daar nog niet van.

De route die ze nemen is altijd het zelfde, dat weten we omdat we een paar ooievaars hebben gevolgd met een zendertje. Elk jaar namen zij dezelfde route. Ook hier van weten onderzoekers nog niet helemaal hoe ooievaars dat nu doen, waarschijnlijk onthouden ze belangrijke punten die ze onderweg tegenkomen, zoals een bergtop of een rivier. De ooievaars vliegen dus eigenlijk van het ene punt naar het volgende.

De ooievaar vliegt zo veel mogelijk over land, hij steekt de Middellandse Zee over bij Gibraltar of hij gaat via Turkije en Israël. Dat heeft te maken met zijn manier van vliegen.

De winter brengt de ooievaar dus door in Afrika. Maar in februari vliegen ze weer terug naar Nederland. Ze nemen dan weer de zelfde route, in tegenovergestelde richting. Mannetjes gaan wat eerder, zo kunnen ze alvast het nest schoonmaken en repareren voordat het vrouwtje er is.

Vliegen

Vliegen kost veel energie. Daarom maken ooievaars gebruik van de thermiek, opstijgende warme lucht. Door zijn grote vleugels kunnen de ooievaars op de warme lucht naar boven zweven. Als ze eenmaal op grote hoogte zijn laten ze zich weer langzaam naar beneden zweven. Zo gebruiken de ooievaars veel minder energie dan wanneer ze de hele tocht met hun vleugels moeten slaan.

In dit filmpje zie je hoe een ooievaar dat doet: https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_032490~fragment-nederland-van-boven-ooievaar~.html

Onderweg naar Afrika legt hij tijdens zijn zweefvluchten grote afstanden af.

Thermiek ontstaat alleen boven het land, daarom gaan de trekroutes van de ooievaar ook over het land en niet in een rechte lijn naar Afrika. De korte oversteek van Gibraltar naar Afrika kan de ooievaar in één keer overbruggen door gebruik te maken van de thermiek.

Weetjes

  • In het wapen van Den Haag zit een ooievaar.
  • Vroeger dacht iedereen dat de ooievaars de baby's kwamen brengen.
  • Nog langer geleden dachten mensen dat de ooievaar ongeluk bracht.
Ooievaar in Marokko
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ooievaar&oldid=533983"