Onderwijs in Oeganda: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 44: Regel 44:
   
   
[[Bestand:So many students in one classroom! (6876066321).jpg|thumb|right|400px|Wel honderd kinderen in een klas]]
+
[[Bestand:So many students in one classroom! (6876066321).jpg|thumb|right|400px|In Oeganda zitten wel honderd kinderen in een klas]]
 
=='''Verschil armen en rijken'''==
 
=='''Verschil armen en rijken'''==
 
Niet alle gezinnen in Oeganda zijn arm. Er zijn ook een aantal rijke families. Zij kunnen hun kinderen goed onderwijs aanbieden.
 
Niet alle gezinnen in Oeganda zijn arm. Er zijn ook een aantal rijke families. Zij kunnen hun kinderen goed onderwijs aanbieden.

Versie van 5 apr 2016 17:26

Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Oeganda. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.


Op deze pagina wordt uitgelegd hoe het onderwijs in Oeganda er uit ziet en wat de verschillen zijn met het onderwijs wat wij gewend zijn. Oeganda is een land in Afrika. Als je meer wilt weten over het land Oeganda, bezoek dan de wiki pagina: [1].


Basisschool

Een school gebouw

In Oeganda is het voor kinderen heel anders om naar school te gaan dan voor de kinderen hier in Nederland.

Kinderen gaan vanaf ongeveer 4 jaar naar de kleuterschool, dit heet in Oeganda Prepatory School. Als de kinderen 6 jaar oud zijn mogen zij naar de basisschool. In Oeganda noemen ze dit Primary school.

De klassen zijn daar niet verdeeld in groep 1 tot en met 8. De klassen gaan van P1 tot P7. Dus je hebt P1, P2, P3, P4, P5, P6 en P7. De P betekent hierin Primary. Aan het einde van P7 moeten de kinderen een examen afleggen, het Primary Leavers Exam. In Nederland zijn dit de cito toetsen in groep 8.


Middelbare school

Wanneer de kinderen het examen goed hebben afgelegd mogen zij door naar de middelbare school. Dit heet in Oeganda, Secondary School. Op de middelbare school heb je de klassen S1, S2, S3 en S4. Wanneer de kinderen deze vier klassen hebben gehaald, gaan ze naar de bovenbouw van de middelbare school. Dit noemen ze de Senior Secondary School. Hierin zijn nog de klassen SS5 en SS6. Alleen dit is al heel anders dan in Nederland.




Up-Keep

Omdat de regering van Oeganda het onderwijs erg belangrijk vindt, is het basisonderwijs gratis. Dat is hetzelfde als in Nederland. Er is wel een verschil. De ouders in Oeganda moeten namen wel geld voor ‘up-keep’ betalen. Dit is waardoor ouders in Oeganda toch nog in de problemen raken. Er is geld nodig voor het schooluniform, lunch, examengeld, boeken, schriften, een bijdrage voor de juffen en meesters en er moet betaald worden voor het gebouw. Dit alles bij elkaar wordt up-keep genoemd.


Schooluniformen

Elke school heeft zijn eigen schooluniform met daarop het logo van de school. Deze uniformen moeten de kinderen elke dag aan. Dus niet alleen met schoolreisje of met de avond vierdaagse zoals in Nederland. Het uniform bestaat voor de meisjes uit een rok, een blouse en een jasje. In de winter mogen de meisjes een broek dragen. De jongens dragen een korte broek, een blouse en een jasje. In de winter mogen zij ook een lange broek dragen. Jongens en meisjes dragen allebei nette schoenen met hoge sokken. Kinderen zijn vaak erg trots op hun schooluniform.


In Oeganda zitten wel honderd kinderen in een klas

Verschil armen en rijken

Niet alle gezinnen in Oeganda zijn arm. Er zijn ook een aantal rijke families. Zij kunnen hun kinderen goed onderwijs aanbieden. Zij zoeken dan ook de school uit waar de beste leraren werken die veel tijd hebben voor hun klas. Deze scholen kosten ook het meeste geld. De arme families krijgen de minder goede leraren en minder goede scholen. Dit zijn scholen waar vaak geen boeken zijn. Er zitten vaak honderd kinderen in één klas. Niet ieder kind heeft een tafel of stoel en sommige lokalen hebben zelfs geen dak. Zoals we net gelezen hebben moeten ouders ‘up-keep’ betalen. Armere gezinnen kunnen niet voor elk kind betalen en dus kunnen er vaak maar één of twee kinderen per gezin naar school.

Als ouders moeten kiezen wie van de kinderen naar school mag, kiezen zij vaak voor de jongens. In Oeganda is het namelijk heel normaal dat als je ouder bent, dat de mannen werken en dat de vrouwen huishoudelijk werk doen. Vrouwen hoeven dus niet te kunnen lezen en schrijven. Zij trouwen met een man die een goede opleiding heeft gehad. Gelukkig vinden steeds meer mensen het belangrijk dat hun kinderen, ook de meisjes, goed onderwijs krijgen.


Juffen en meesters

De juffen en meesters van de armere scholen hebben vaak meerdere baantjes. Vaak hebben de juffen of meesters een eigen boerderij of vishandel. Daarnaast geven ze privé les aan de rijke kinderen. En de tijd die overblijft besteden zij aan de scholen waar de armere kinderen op zitten. Je snapt dat de leraren niet zo veel tijd hebben om lessen goed voor te bereiden en om werk na te kijken.


Cijfers

Ook het geven van cijfers gaat anders dan wij gewend zijn. Als je in Oeganda een 9 krijgt, heb je een onvoldoende. Krijg je een 1, dan heb je het zeer goed gedaan.


Schooltijden en schoolvakken

De kinderen in Oeganda zitten ook veel langer op school dan wij. Wij gaan van half 9 tot 12 uur en van 1 uur tot 3 uur. Daarna zijn we vrij. De kinderen in Oeganda krijgen les van 8 uur ’s ochtends, tot 5 uur ’s avonds. Ze hebben wel een pauze tussen door van een uur. In deze lange dagen school krijgen ze ook meer vakken dan wij. Dit zijn de lessen die de kinderen van de lagere groepen (P1) tot aan de hoogste groep (P7) krijgen:

  1. Taal (Engels en literatuur, lezen, handschrijven)
  2. Taal (moedertaal, streektaal)
  3. Taal (Kiswahili)
  4. Wiskunde/rekenen
  5. Geïntegreerde wetenschap (onderwijs over eenvoudige wetenschap, gezondheid, milieu, bevolking en familieleven)
  6. Oriëntatie op mens en samenleving (maatschappijleer, politiek, aardrijkskunde, geschiedenis)
  7. Godsdienst
  8. Kunst en techniek
  9. Muziek, dans en drama
  10. Sport
  11. Onderwijs over zaken doen en ondernemen
  12. Landbouw

Sommige lessen zijn hetzelfde, maar andere lessen kennen wij in Nederland helemaal niet.

techniek les
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Onderwijs_in_Oeganda&oldid=439394"