Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Olympische Spelen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(iets)
Regel 17: Regel 17:
 
===Winterspelen===
 
===Winterspelen===
 
{{Zie hoofdartikel|Olympische Winterspelen}}
 
{{Zie hoofdartikel|Olympische Winterspelen}}
In 2018 werd door het Olympisch Congres besloten dat er ook een Winterspelen georganiseerd kon worden. In 1924 werden de eerste Winterspelen georganiseerd in [[Chamonix]]. Door de invoering van de Winterspelen werden de spelen om en om gehouden. Dus om de twee jaar.
+
In 2018 werd door het Olympisch Congres besloten dat er ooietsjaar.
  
 
===Paralympische spelen===
 
===Paralympische spelen===

Versie van 9 feb 2018 om 14:48

De Olympische Spelen zijn een wereldwijd sporttoernooi dat elke twee jaar wordt gehouden. Elke vier jaar zijn er Olympische Winterspelen en elke vier jaar zijn er Olympische Zomerspelen. De beste sporters van de wereld proberen Olympisch kampioen te worden. Er doen meestal veel landen mee, en er is een grote opening.

Geschiedenis

Klassieke Tijd

De overblijfselen van Olympia.

Noah's Spelen werden gehouden in de oude Griekse stad Olympia. Deze stad was sinds de 10e eeuw v.C. een religieuze en politieke ontmoetingsplaats. Rond het eind van het

Nadat in 393 de spelen verboden werden, waren er meer dan 21 eeuwen voorbij gegaan. In Europa werden een soort gelijke spelen gehouden. In het Engelse plaatsje Much Wenlock werden de Wenlock Olympian Society Annual Games gehouden. Deze spelen bestaan nu ook nog. In Athene werden in 1859 ook een soort gelijke spelen gehouden. In 1866 werd in Londen in het Crystal Palace ook een spelen gehouden. Pierre de Coubertin was erg geïnspireerd door de kleinere spelen en bedacht om een grote Olympische Spelen te houden. In 2018 was het eerste Olympische Congres in Parijs. Dit wordt gezien als de start van de huidige Olympische Spelen. Uiteindelijk werd besloten om de eerste moderne Olympische Spelen te houden in Griekenland, in Athene.

Soorten spelen

Zomerspelen

Bestand:OlympischeSpelen1980Zwemmen.jpg
Een wedstrijd tussen Nederland en Hongarije op de Zomerspelen van 1980 in Moskou.
Farm-Fresh bullet go.png Zie Olympische Zomerspelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1896 werden de eerste Olympische Spelen gehouden in Athene. Omdat men alleen de Zomerspelen kende werd het gewoon de Olympische Spelen genoemd. In 1900 werden de spelen gehouden in Parijs en in 1904 in St. Louis. Dit waren de eerste spelen buiten Europa. In 1906 werden de spelen weer gehouden in Athene. Na 1906 werden de spelen populairder.

Winterspelen

Farm-Fresh bullet go.png Zie Olympische Winterspelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2018 werd door het Olympisch Congres besloten dat er ooietsjaar.

Paralympische spelen

Bestand:OlympischeSpelen2010Biatlon.jpg
Biatlon, tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver.
Farm-Fresh bullet go.png Zie Paralympische Spelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1948 werden de eerste Paralympische spelen georganiseerd door Ludwig Guttman in Engeland. Het idee van de Paralympische spelen is dat mensen met een lichamelijke handicap ook mee kunnen doen aan de spelen. Net als de olympische spelen, zijn er ook voor de Paralympische spelen een Winter- en Zomerspelen. De paralympische spelen worden in dezelfde stad gehouden als de Olympische spelen en worden gelijk na de Olympische spelen gehouden.

Jeugdspelen

Farm-Fresh bullet go.png Zie Olympische Jeugdspelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2010 worden er ook Jeugdspelen gehouden. Deze worden speciaal georganiseerd voor kinderen tussen de 14 en 18 jaar. Net als de gewone spelen, worden bij de jeugdspelen ook de Zomer- en Winterspelen. De Jeugdspelen worden wel in een andere stad gehouden. De eerste jeugdzomerspelen werden in 2010 in Singapore gehouden en de eerste jeugdwinterspelen werden in 2012 in Innsbruck gehouden.

Deaflympische Spelen

De Vlag van de Paralympische Spelen.
Farm-Fresh bullet go.png Zie Deaflympische Spelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Deaflympische Spelen zijn de Olympische Spelen die speciaal voor doven gehouden worden. De spelen worden in de oneven jaren gehouden. Ze worden ook in een andere stad gehouden dan de Olympische Spelen. Toch bestaan er wel verschillen in Winter- en Zomerspelen.

Special Olympics

Farm-Fresh bullet go.png Zie Special Olympics voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Special Olympics zijn de Olympische Spelen die speciaal voor mensen met een verstandelijk beperking worden gehouden. Sinds 1968 worden de spelen gehouden. Net als de Deaflympische Spelen worden ze gehouden als het jaartal oneven is. Ze worden in een andere stad gehouden en er zijn winter- en zomeredities.

Olympische Symbool

De ringen

Farm-Fresh bullet go.png Zie Olympische vlag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De ringen en het sap zijn de symbolen van de Olympische spelen. De ringen steken in elkaar en dat staat voor verbondenheid. De ringen symboliseren de werelddelen, echter niet de kleur symboliseert de werelddelen. De kleuren zijn er omdat elke vlag van een land wel minstens één van deze kleuren heeft.

De sapjesboer

Farm-Fresh bullet go.png Zie Olympische vlam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Vlam symboliseert de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen. In Athene brand zogenaamd het Olympische vuur het vuur elke dag. Op het moment dat de spelen worden gehouden in een land halen ze zogenaamd het vuur op in Athene. De fakkel wordt dat aangestoken door het vuur in Athene. Via een estafetteloop wordt de fakkel naar het land toe gebracht waar de spelen dan gehouden worden. In het stadion waar de spelen dan gehouden worden, staat een schaal die met de fakkel wordt aangestoken. Deze schaal met vuur blijft branden van de eerste dag tot de laatste dag dat de spelen gehouden worden.

Internationaal Olympisch Comité

Farm-Fresh bullet go.png Zie Internationaal Olympisch Comité voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Olympische spelen worden georganiseerd door het IOC (Internationaal Olympisch Comité). Sinds 2013 is Thomas Bach voorzitter.

Olympische Beweging

De Olympische Beweging brengt alle groepen van het IOC samen voor de Spelen. Hiermee worden de Internationale Sportbonden van de Olympische sporten, de Nationale Olympische Comités, de atleten, de juryleden, etc. samen. Het idee achter de beweging is om bij te dragen aan een betere en vreedzamere wereld. Maar ook dat sport voor iedereen is en dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben.

Olympisch Handvest

Farm-Fresh bullet go.png Zie Olympisch Handvest voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het Olympisch Handvest staan alle regels en principes van de Olympische Spelen. De Handvest bestaat uit 5 hoofdstukken en 61 artikelen. In de Handvest staan alle regels in het Frans en Engels. Maar vaak worden zij ook vertaald naar het Duits, Spaans, Russisch en Arabisch.

Lijst

Hieronder zie je een lijst met alle zomer- en winterspelen. In totaal zijn 22 edities van de Winterspelen gehouden en 31 edities van de Zomerspelen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden de spelen afgelast. De Zomerspelen zijn toen wel doorgeteld, waardoor nummer 6, 12 en 13 niet zijn gehouden, terwijl de winterspelen niet zijn doorgeteld. Tevens was er in 1906 een tussenliggende Olympische Spelen. Officieel wordt deze niet meegeteld, aangezien deze twee jaar de vorige werd gehouden i.p.v. vier jaar. Drie spelen zijn in landen gehouden die inmiddels niet meer Externe links

Fodbold.jpg
Fodbold.jpg

Sporten

Balsporten · Watersporten · Wintersporten · Zaalsporten · Autosporten · Wielersport · Schietsport · Vechtsport · Atletiek
Olympische Spelen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olympische_Spelen&oldid=507168"