Oganesson: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Oganesson afgerond. Hiermee zijn ALLE bekende chemische elementen nu beschreven)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Info Chemisch element
 
{{Info Chemisch element
| afbeelding =
+
| afbeelding = Oganesson.svg
 
| ander formaat =
 
| ander formaat =
| bijschrift =
+
| bijschrift = Symbool van Oganesson
| naam =
+
| naam = Oganesson
 
| latijn =
 
| latijn =
| symbool =
+
| symbool = Og
| atoomnummer =
+
| atoomnummer = 118
| soort = aarschijnlijk zilverachtig
+
| soort = Edelgas, maar mogelijk vast
  +
| kleur = waarschijnlijk zilverachtig
| smeltpunt = <!-- Smeltpunt in celsius -->
 
| kookpunt = <!-- Kookpunt in celsius -->
+
| smeltpunt = voorspeld 52 ± 15 <!-- Smeltpunt in celsius -->
 
| kookpunt = voorspeld 177 ± 10 <!-- Kookpunt in celsius -->
 
}}
 
}}
 
'''Oganesson''' is een kunstmatig gemaakt [[Chemisch element|chemisch element]] met het symbool '''Og''' en [[atoomnummer]] 118 in het [[Periodiek Systeem]] van de [[scheikunde]].
 
'''Oganesson''' is een kunstmatig gemaakt [[Chemisch element|chemisch element]] met het symbool '''Og''' en [[atoomnummer]] 118 in het [[Periodiek Systeem]] van de [[scheikunde]].
   
 
== Voorkomen en eigenschappen ==
 
== Voorkomen en eigenschappen ==
Oganesson heeft het hoogste atoomnummer en de hoogste atoommassa ([[massagetal]]) van alle bekende elementen. Het radioactieve oganesson-atoom is erg onstabiel (waardoor het snel vervalt) en sinds 2005 zijn er slechts vijf (mogelijk zes) atomen van de isotoop oganesson-294 waargenomen. Hoewel het hierdoor het bestuderen van de eigenschappen en mogelijke verbindingen mogelijk was, hebben theoretische berekeningen geleid tot veel voorspellingen, waaronder enkele verrassende. Hoewel oganesson bijvoorbeeld lid is van groep (kolom) 18 (de [[Edelgas|edelgassen]]) - en het eerste synthetische element dat zo is - kan het behoorlijk reactief zijn. Dit in tegenstelling tot alle andere elementen van die groep; namelijk [[helium]], [[neon]], [[argon]], [[Krypton (element)|krypton]], [[xenon]] en [[Radon (element)|radon]]. Vroeger werd gedacht dat het een [[gas]] was bij kamertemperatuur en standaard druk, maar er wordt nu voorspeld dat het een vaste stof is. Op het periodiek systeem is het een ''p-blokelement'' en het laatste van periode (rij) 7.
+
Oganesson heeft het hoogste atoomnummer en de hoogste atoommassa ([[massagetal]]) van alle bekende elementen. Het radioactieve oganesson-atoom is erg onstabiel (waardoor het snel vervalt) en sinds 2005 zijn er slechts vijf (mogelijk zes) atomen van de isotoop oganesson-294 waargenomen. Hoewel het hierdoor het bestuderen van de eigenschappen en mogelijke verbindingen nauwelijks mogelijk was, hebben theoretische berekeningen geleid tot veel voorspellingen, waaronder enkele verrassende. Hoewel oganesson bijvoorbeeld lid is van groep (kolom) 18 (de [[Edelgas|edelgassen]]) - en het eerste synthetische element dat zo is - kan het behoorlijk reactief zijn. Dit in tegenstelling tot alle andere elementen van die groep; namelijk [[helium]], [[neon]], [[argon]], [[Krypton (element)|krypton]], [[xenon]] en [[Radon (element)|radon]]. Vroeger werd gedacht dat het een [[gas]] was bij kamertemperatuur en standaard druk, maar er wordt nu voorspeld dat het een vaste stof is. Op het periodiek systeem is het een ''p-blokelement'' en het laatste van periode (rij) 7.
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==

Huidige versie van 24 nov 2021 om 14:55

Chemisch element
Oganesson.svg
Symbool van Oganesson
Naam Oganesson
Latijn
Symbool Og
Atoomnummer 118
Soort Edelgas, maar mogelijk vast
Kleur waarschijnlijk zilverachtig
Smeltpunt voorspeld 52 ± 15 oC
Kookpunt voorspeld 177 ± 10 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Oganesson is een kunstmatig gemaakt chemisch element met het symbool Og en atoomnummer 118 in het Periodiek Systeem van de scheikunde.

Voorkomen en eigenschappen

Oganesson heeft het hoogste atoomnummer en de hoogste atoommassa (massagetal) van alle bekende elementen. Het radioactieve oganesson-atoom is erg onstabiel (waardoor het snel vervalt) en sinds 2005 zijn er slechts vijf (mogelijk zes) atomen van de isotoop oganesson-294 waargenomen. Hoewel het hierdoor het bestuderen van de eigenschappen en mogelijke verbindingen nauwelijks mogelijk was, hebben theoretische berekeningen geleid tot veel voorspellingen, waaronder enkele verrassende. Hoewel oganesson bijvoorbeeld lid is van groep (kolom) 18 (de edelgassen) - en het eerste synthetische element dat zo is - kan het behoorlijk reactief zijn. Dit in tegenstelling tot alle andere elementen van die groep; namelijk helium, neon, argon, krypton, xenon en radon. Vroeger werd gedacht dat het een gas was bij kamertemperatuur en standaard druk, maar er wordt nu voorspeld dat het een vaste stof is. Op het periodiek systeem is het een p-blokelement en het laatste van periode (rij) 7.

Geschiedenis

De mogelijkheid van een zevende edelgas, na helium , neon, argon, krypton, xenon en radon, werd bijna meteen overwogen toen de edelgasgroep werd ontdekt. De Deense scheikundige Hans Peter Jørgen Julius Thomsen voorspelde in april 1895, het jaar na de ontdekking van argon, dat er een hele reeks chemisch weinig reactieve gassen zou zijn, vergelijkbaar met argon.

De Deense natuurkundige Niels Bohr merkte in 1922 op dat dit zevende edelgas atoomnummer 118 zou moeten hebben.

Hierna schreef de Duitse chemicus Aristid von Grosse in 1965 een artikel waarin hij de waarschijnlijke eigenschappen van element 118 voorspelde. Het duurde 107 jaar dat Thomsens voorspelling uit kwam.

Het werd voor het eerst gesynthetiseerd (kunstmatig gemaakt) in 2002 in het Joint Institute for Nuclear Research (JINR) in Dubna, in de buurt van Moskou, Rusland, door een gezamenlijk team van Russische en Amerikaanse wetenschappers (Lawrence Livermore National Laboratory). Hierbij werd het isotoop lood-208 beschoten met krypton-86. Het resultaat was niet duidelijk.

Op 9 oktober 2006 maakten de onderzoekers bekend dat ze indirect in totaal drie (mogelijk vier) kernen van oganesson-294 hadden ontdekt (een of twee in 2002 en nog twee in 2005), gemaakt via het beschieten van californium-249 isotopen en calcium-48 ionen.

In december 2015 werd het element 118 erkend door de Joint Working Party van de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) en de International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP), die claims van ontdekking van nieuwe elementen nakijkt. Het werd officieel organesson genoemd op 28 november 2016. De naam eert de kernfysicus Yuri Oganessian, die een leidende rol speelde bij de ontdekking van de zwaarste elementen in het periodiek systeem. Het is een van de slechts twee elementen die zijn vernoemd naar een persoon die nog leefde op het moment van naamgeving, de andere is seaborgium.

Toepassingen

Geen

Plaats in Periodiek Systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oganesson&oldid=694447"