Oganesson: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Info Chemisch element | afbeelding = | ander formaat = | bijschrift = | naam = | latijn = | symbool = | atoomnummer = | soort = aarschijnlijk zilverachtig...')
 
(Aanvulling)
Regel 11: Regel 11:
 
| kookpunt = <!-- Kookpunt in celsius -->
 
| kookpunt = <!-- Kookpunt in celsius -->
 
}}
 
}}
  +
'''Oganesson''' is een kunstmatig gemaakt [[Chemisch element|chemisch element]] met het symbool '''Og''' en [[atoomnummer]] 118 in het [[Periodiek Systeem]] van de [[scheikunde]].
   
 
== Voorkomen en eigenschappen ==
 
== Voorkomen en eigenschappen ==
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
  +
Het werd voor het eerst ''gesynthetiseerd'' (kunstmatig gemaakt) in 2002 in het ''Joint Institute for Nuclear Research'' (JINR) in Dubna, in de buurt van [[Moskou]], [[Rusland]], door een gezamenlijk team van Russische en Amerikaanse wetenschappers. In december 2015 werd het erkend als een van de vier nieuwe elementen door de gezamenlijke werkgroep van de internationale wetenschappelijke instanties IUPAC en IUPAP . Het werd formeel genoemd op 28 november 2016.  De naam eert de kernfysicus [[Yuri Oganessian]], die een leidende rol speelde bij de ontdekking van de zwaarste elementen in het periodiek systeem. Het is een van de slechts twee elementen die zijn vernoemd naar een persoon die nog leefde op het moment van naamgeving, de andere is [[seaborgium]].
   
 
== Toepassingen ==
 
== Toepassingen ==

Versie van 24 nov 2021 13:56

Chemisch element
Geen afbeelding
beschikbaar
Naam
Latijn
Symbool
Atoomnummer
Soort aarschijnlijk zilverachtig
Kleur
Smeltpunt oC
Kookpunt oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Oganesson is een kunstmatig gemaakt chemisch element met het symbool Og en atoomnummer 118 in het Periodiek Systeem van de scheikunde.

Voorkomen en eigenschappen

Geschiedenis

Het werd voor het eerst gesynthetiseerd (kunstmatig gemaakt) in 2002 in het Joint Institute for Nuclear Research (JINR) in Dubna, in de buurt van Moskou, Rusland, door een gezamenlijk team van Russische en Amerikaanse wetenschappers. In december 2015 werd het erkend als een van de vier nieuwe elementen door de gezamenlijke werkgroep van de internationale wetenschappelijke instanties IUPAC en IUPAP . Het werd formeel genoemd op 28 november 2016.  De naam eert de kernfysicus Yuri Oganessian, die een leidende rol speelde bij de ontdekking van de zwaarste elementen in het periodiek systeem. Het is een van de slechts twee elementen die zijn vernoemd naar een persoon die nog leefde op het moment van naamgeving, de andere is seaborgium.

Toepassingen

Geen

Plaats in Periodiek Systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oganesson&oldid=694417"