Oerwoud

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deelonderwerp

HET OERWOUD

Oerwouden zijn belangrijk voor de aarde en al het leven daarop. In het oerwoud komen veel plantensoorten en dierensoorten.In veel oerwouden zijn nog niet alle planten/dieren soorten nog gevonden en onderzocht.Op een vierkante kilometer oerwoud staan meer soorten bomen/planten dan in heel Nederland staan.Ook het verschil tussen insecten en vogels is groot.Elke seconde wordt er stuk oerwoud vernietigt en dat is zo groot als een voetbalveld.En daardoor kan de mens dat beest niet wat omgekomen is bij het verwoesten van het oerwoud


Sommige onderzoekers denken dat over 20 jaar het oerwoud weg is


Planten hebben het heel moeilijk in de oerwoud. Ze groeien op bodem er komt daar heel weinig water en zon. Toch hebben ze een manier om te groeien ze klimmen via de bomen naar boven krijgen ze meer water en meer zonlicht.

In het oerwoud leven veel endemische soorten, dit betekend dat er veel soorten dieren en planten leven. Deze soorten zijn ergens op aarde te vinden en dat maakt ze zo bijzonder. Toekan is een voorbeeld van een endemische soort.

Bromelia en orchideeën zijn de mooiste bloemen van het hele oerwoud ze hebben hele speciale vormen en mooie felle kleurtjes.De bromelia heeft een andere manier bedacht hun bladeren vormen en klein bakje en daar valt het regenwater.Dus ze hebben altijd wel een vooraadje water. Op de bodom leven schimmels en heel veel soorten schimmels dat noemen ze ookwel de schoonmakers van het oerwoud

Ik hou het over één dier dat zijn giftige kikkers De giftige kikkers kun je beter niet aanraken. Hoe mooi zo ook zijn.Ze blijven giftige kikkers.De pijlgifkikker is een van de dodelijkste dieren op de hele wereld. Als je zijn huid aanraakt is dat al dodelijk. De indianen vangen die pijlgifkikker en dan hangen ze de kikker boven een vuurtje en druipt het gif van zijn lichaam af en dat vangen ze op de indianen en dat smeren ze met een blaadje op hun pijlen en dan kunnen ze makkelijker dieren vangen want dat gif verlamd je.

Hier zijn nog een aantal leuke weetjes over het Oerwoud:

WIST JE DAT…

– Het Amazone regenwoud ongeveer 100 keer zo groot als Nederland is!

– In tropische regenwouden bijna de helft van alle diersoorten die er bestaan leven!

– In het tropisch regenwoud de bomen wel 60 meter kunnen worden!

– Er In het tropisch regenwoud per jaar wel 2,5 meter neerslag kan vallen!

– In het tropisch regenwoud sommige soorten mieren wel 3 cm lang zijn!

– De meeste spullen uit het tropisch regenwoud komen bijvoorbeeld cola, rubber of sommige houten stoelen!

– Als je het tropisch regenwoud van boven bekijkt het op een groot groen tapijt lijkt, kijk maar eens op google maps satelliet!

– Er van 1950 tot 1970 1% van alle regenwouden is gekapt en van 1970 tot nu 14% is gekapt!

– Er in tropische regenwouden de meeste bomen bij elkaar leven!

– Er maar 2% van al het zonlicht dat op het bladerdak schijnt op de bodem komt!

Ook heeft het oerwoud 3 verdiepingen:

De eerste etage: de bosvloer

De bosvloer is bedekt met afgevallen bladeren en takken die voor de nodige voedingsstoffen zorgen. Het is er ook zeer donker omdat het zonlicht er bijna nooit doordringt. Op de bosvloer groeien mossen en varens en leven naast ontelbare insecten ook schildpadden, kleien hertjes, wilde varkens, …

De Tweede etage: de kroonlaag en de reuzenbomen

En helemaal bovenop zit het hoofdkronendak

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oerwoud&oldid=508509"