Oekraïense Staat

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2022 om 11:34
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Oekraïense Staat

Українська Держава
Ukrainska Derzhava
Ukrainian State 1918. Europe.png
Oekraïense Staat in 1918, 29 april 1918 - 14 december 1918
Flag of Ukraine (fair blue).svg
Coat of Arms of the Ukrainian State.svg
Hoofdstad Kiev
Toestand Soort satellietstaat van het Duitse Rijk
Oppervlakte 477.021 (1897)
Regering Hetmanaat, Autoritaire voorlopige monarchie, Hetman Pavlo Skoropadskyi
Taal Officieel: Oekraïens, Wijdverbreid: Russisch,

Minderheidstalen: Jiddisch, Pools, Duits, Wit-Russisch, Roemeens, Bulgaars, Grieks, Urum, enz.

Religie ≈85% Oosters-orthodox

≈9% Joods ≈4% Rooms-Katholiek

Nationale Feestdag
Munteenheid Roebel
Volkslied Šče ne vmerla Ukrajina, "Oekraïne is nog niet omgekomen"
Voorganger
< Oekraïense Volksrepubliek
Opvolger
Oekraïense Volksrepubliek (1919) > Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1920) >

De Oekraïense staat, ook wel de Tweede Hetmanaat genoemd, was een anti-communistische regering die op het grootste deel van het moderne grondgebied van Oekraïne bestond (behalve voor West-Oekraïne) van 29 april  tot 14 december 1918.

Het werd geïnstalleerd door de Duitse militaire autoriteiten nadat de naar socialisten neigende Centrale Raad van de Oekraïense Volksrepubliek op 28 april 1918 was uiteengevallen. Oekraïne veranderde in een voorlopige dictatuur van Hetman van Oekraïne Pavlo Skoropadskyi, die alle socialistisch georiënteerde politieke partijen verbood, waardoor een antibolsjewistisch front ontstond. Het stortte in december 1918 al weer in, toen Skoropadskyi werd afgezet en de Oekraïense Volksrepubliek weer aan de macht kwam in de vorm van het directoraat (een voorlopige collegiale revolutionaire staatscommissie).

Ligging

Het land lag in Oost-Europa langs de middelste en onderste delen van de Dnjepr aan de kust van de Zwarte Zee en de Azovzee. De Oekraïense staat besloeg het grootste deel van het grondgebied van het huidige Oekraïne, zonder West-Oekraïne en de Krim. Zijn grondgebied strekte zich echter uit tot het huidige Rusland, Wit-Rusland , Moldavië en Polen.

In het noordoosten vestigde Oekraïne een voorlopige demarcatielijn met de Russische SFSR, in het oosten had het een grens met de Don Republiek, in het zuiden waren de Zwarte Zee en de Zee van Azov, terwijl het Krim-schiereiland — de regionale regering van de Krim — kwam onder de controle van Sulkevich. In het zuidwesten langs de Dnjestr lag een grens met het Koninkrijk Roemenië , in het westen grensde Oekraïne aan het Duitse Rijk en Oostenrijk-Hongarije . In het noorden lagen de door Duitsland bezette gebieden Ober Ost en de Wit-Russische Volksrepubliek.

Geschiedenis

Pavlo Skoropadsky

Als gevolg van de bolsjewistische agressie zocht de regering van de Oekraïense Volksrepubliek, die aanvankelijk een anti-militair beleid voerde, militaire steun na de plundering van de hoofdstad Kiev op 9 januari 1918 door Mikhail Muravyov. Op 9 februari ondertekende Oekraïne het Verdrag van Brest-Litovsk met de coalitie van centrale mogendheden en in maart waren alle bolsjewistische troepen van de Russische SFSR verwijderd van het grondgebied van Oekraïne. De Duitse legergroep Kiev werd opgericht om Oekraïne te beschermen tegen verdere bolsjewistische agressie en werd geleid door de Duitse veldmaarschalk Hermann von Eichhorn.

Op 25 april verdacht de regering van Legergroep Kiev de regering van Vsevolod Holubovych van de ontvoering van Abram Dobry (1867-1936), de voorzitter van de Foreign Trade Bank in Kiev. Via die bank voerden de Duitse bezetters officieel alle financiële operaties uit met de Reichsbank in Berlijn. De volgende dag vaardigde Eichhorn een decreet (juridische verordening ) uit volgens welke alle strafzaken op het grondgebied van Oekraïne selectief konden vallen onder de jurisdictie (rechtssysteem) van de Duitse militaire rechtbank in plaats van het Oekraïense rechtssysteem.

Op dezelfde dag (29 april) vond in het gebouw van het Kiev Circus een partijcongres plaats van broodproducenten bestaande uit zo'n 6.000 afgevaardigden uit alle acht gouvernementen (soort provincies) van Oekraïne. Nadat hij van zijn koeriers (boodschappers) informatie had gekregen over de situatie op het congres, arriveerde Pavlo Skoropadskyi later in zijn auto bij het evenement waar hij werd gekozen tot Hetman (soort staatshoofd) van Oekraïne. Daarna verhuisden alle deelnemers naar het Sint-Sophiaplein, waar Skoropadskyi werd gezegend door Nykodym, de vicaris (geestelijke) van Kiev en Galicië. Ondertussen werd Metropoliet Vladimir geëxecuteerd door bolsjewieken. Die nacht namen de Hetman-aanhangers de regeringsopbouw van militaire en binnenlandse zaken over, evenals de Staatsbank. De volgende dag werd de elite en meest loyale formatie van de Centrale Raad, de Sich Schutters, ontwapend.

Skoropadskyi vaardigde zijn manifest (hramota) uit "To the All-Oekrainian Nation" en de wet van het voorlopige staatssysteem. Verlangend naar stabiliteit verwelkomden de Oostenrijks-Hongaarse en Duitse troepen de staatsgreep; Skoropadskyi werkte met hen samen, waardoor hij niet populair was bij veel Oekraïense boeren. De nieuwe staat behield de tryzub (wapenschild) en de nationale vlag, maar veranderde het ontwerp in lichtblauw over geel. De Sich Schutters verzetten zich tegen de staatsgreep en werden ontbonden samen met de "Bluecoats", een Oekraïense divisie (legergroep) gevormd uit krijgsgevangenen in Duitsland en Oostenrijk genoemd naar hun blauwe uniformen.


Intern verzet in het land werd uitgelokt door het vorderen (opeisen) van voedselvoorraden en het teruggeven van land aan de rijke landeigenaren. Tegenstanders van het regime van Skoropadskyi pleegden brandstichting en sabotage en vermoordden in juli 1918 Hermann von Eichhorn, de commandant van de Duitse troepen in Oekraïne. In augustus 1918 slaagde de anti-Skoropadskyi-coalitie erin hem te dwingen de Sich Schutters opnieuw te vormen. Tegen die tijd werd het duidelijk dat de Centrale Mogendheden de oorlog hadden verloren en dat Skoropadskyi niet langer op hun steun kon rekenen. Hij zocht daarom steun van conservatieve Russische elementen in de samenleving en stelde voor om lid te worden van een federatie met Anton Denikin en de Witte Beweging. Dit verslechterde verder zijn positie onder de Oekraïners.

In december 1918 werd Skoropadsky afgezet en werd het directoraat opgericht als een vorm van de Oekraïense Volksrepubliek.

Sich Schutters
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oekraïense_Staat&oldid=707998"