Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Obesitas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Obesitas is een medisch woord voor overgewicht.

Mensen met overgewicht zijn mensen die veel te zwaar zijn en te veel vet hebben. Je hebt mensen die heel sterk zijn of heel stevig die zijn (met veel spieren, zoals judokas en boksers) maar dan zeg je "het is hun bouw".

Als je obesitas hebt betekent dit dat je te dik bent. Het is erg ongezond want je kunt er hartproblemen van krijgen en een hele slechte conditie. Door fastfood ketens als de McDonald's hebben veel kinderen in Amerika obesitas. En nu ook in Nederland. Een andere reden is dat veel kinderen 's ochtends geen ontbijt eten en weinig sporten. Ook is het niet goed om weinig melk-producten (zoals yoghurt en melk) gedronken. Net als meer fastfood en minder aardappels, groente en vlees. Mensen met te veel lichaamsvet moeten goed om hun gezondheid denken.

De schijf van vijf geeft aan hoeveel eten je dagelijks moet eten.

Wat is overgewicht?

Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Als je overgewicht hebt dan ben je te dik. Als je jezelf ziet zie je vaak wel of je te dik bent of niet. Of je gaat op de weegschaal staan.

Als je het officieel wilt weten, dit is een goede site; http://www.eetstoornis.info/bmi/index.htm. Ik heb het ook gedaan en mijn BMI is ongeveer 19,4, dat is goed. Ik zit namelijk in het groene vakje. Als je in het oranje vakje zit moet je er wel wat aan doen, rood is niet goed en je kan dan het beste contact opnemen met de huisarts.

Je hebt ook een extreme vorm van overgewicht, dat is obesitas. Dan is het ook moeilijk om af te vallen.

Overgewicht als maatschappelijk probleem

Veel mensen hebben overgewicht 60% van de mannen en 44% van de vrouwen. Overgewicht bij kinderen is bij meisjes meer terug te vinden dan bij jongens. 14,2% van de jongens heeft last van overgewicht, bij meisjes is dat 16%. Ook obesitas onder kinderen is vooral bij meisjes te vinden. 2,6% van de meisjes heeft obesitas, terwijl 1,6% van de jongens dat heeft.

Overgewicht is een maatschappelijk probleem, omdat veel mensen er last van hebben. Het is slecht voor je gezondheid of mensen vinden het niet mooi staan of vervelend.

Bij overgewicht hebben is het ook zo dat je dan minder lekker in je vel zit. Je kan minder snel rennen en de kleding is moeilijker te vinden als je een grotere maat hebt. Veel kinderen worden gepest of buitengesloten omdat ze dik zijn of anders dan anderen.

Het krijgen van overgewicht

Per dag heeft een volwassen man ongeveer 2500 kilocalorieën nodig. Een volwassen vrouw heeft 2000 kilocalorieën per dag nodig. Als je meer gaat eten met meer calorieën kom je aan. Er komen dan meer vetcellen in je lichaam.

Overal om ons heen zien we hamburger tenten en snack’s zijn overal te krijgen. Dit voedsel heeft een hoge energiedichtheid, het bevalt veel vetten en koolhydraten. Tuurlijk kan je wel een keer wat halen maar dan zit je wel dik over je calorieën heen.

Mensen met meer vet hebben meer vetcellen in hun lichaam dan mensen met minder vet. Deze cellen geven het hormoon (gevoel) 'leptine' af dat de hersenen vertelt dat er meer gegeten hoeft te worden.

(1987)

“ 1 op de 3 volwassenen in Nederland te zwaar .”

(2012)

“Ruim de helft van de bevolking overgewicht.”

Overgewicht heb je voor een groot deel zelf in de hand; je eet dan te veel calorieën of sport te weinig. Dit is onderzocht door een universiteit in Amsterdam.

Gevolgen overgewicht

Als je obesitas hebt kan je dat voelen in je hele lichaam. Je lichaam heeft het zwaar.

Er zijn meer risico’s als je obesitas hebt:

Diabetes type 2

Je kunt diabetes type 2 krijgen. Als je obesitas hebt stijgt de hoeveelheid vetten in je bloed. Hierdoor wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Dit is een hormoon die de bloedsuikerspiegel verlaagt. De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid suikers in je bloed. Als je obesitas hebt komen er veel suikers je lichaam binnen. De insuline kan deze suikers niet verlagen. Dit komt doordat het lichaam minder gevoelig is voor de insuline. De bloedsuikerspiegel stijgt en hierdoor kan diabetes type 2 ontstaan.

Kanker

Je hebt meer kans op het krijgen van kanker. Je lichaam bestaat uit verschillende cellen. Een lichaam heeft ook vetcellen. Mensen met obesitas hebben veel vetcellen in hun lichaam. Vetcellen geven hormonen af. Als je lichaam veel hormonen heeft heb je een grotere kans op het krijgen van kanker. Ook heb je meer kans op het krijgen van kanker als je veel voeding eet waarin vetten zitten. In voeding met veel vet zitten veel vetzuren. Vetzuren kunnen ervoor zorgen dat de kanker agressiever wordt. De tumor kan groeien.

Hier zie je een schone ader en een dichtgeslibde ader. Het bloed kan er bij de dichtgeslibde ader moeilijk doorheen stromen.
Hart - en vaatziekten

Je kunt last krijgen van hart- en vaatziekten. Je aders kunnen dichtslibben. Dit kan komen door een hoog cholesterol. Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Het lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein deel zit in ons eten. Mensen met obesitas eten vaak veel voedsel waar veel cholesterol in zit.

De kleine bolletjes kunnen zich vastzetten aan de binnenkant van je bloedvaten. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht. Het bloed kan er steeds moeilijker doorheen stromen. Dit kan ook zorgen voor een hoge bloeddruk. Je hart moet nu harder pompen om het bloed door de aders te pompen. Hierdoor krijg je een hoge bloeddruk.

Het gele stukje is het kraakbeen in het bot. Dit slijt bij mensen met obesitas.
Gewrichtspijn

Ook kun je last krijgen van pijn in je gewrichten. Als je obesitas hebt moeten je gewrichten meer gewicht dragen. Dit komt doordat je zwaarder bent. Na een tijdje slijt je kraakbeen. Dit kan ervoor zorgen dat je je moeilijk kunt bewegen. Ook kan het ervoor zorgen dat bewegen pijn doet.

Sociale gevolgen

Als je obesitas hebt, heb je niet alleen last van je lichaam. Vaak zit je ook niet lekker in je vel. Je voelt je schuldig omdat je veel eet. Ook kan het zijn dat kinderen niet met je willen omgaan. Je speelt dan vaak alleen. Je bent bang dat kinderen rare opmerkingen naar je maken. Dit kan ervoor zorgen dat je eenzaam bent. 

Veel dingen worden moeilijker bij obesitas:

Reizen is moeilijk vooral met het openbaar vervoer. Zoeken van passende kleding kan soms erg moeilijk zijn. Vaak kunnen mensen met obesitas niet eens meer voorover bukken waardoor je niet eens meer in staat bent om je eigen veters vast te binden. Je kans op een baan bij sollicitaties zijn niet heel groot. Omdat mensen geen collega’s willen die niet 100% fit zijn en minder energie hebben.

Misschien is de handigste tip als je thuis zit; neem een hond en loop. Of pak de fiets of loop een blok om. Dit kan ervoor zorgen dat je fitter wordt.

Het voorkomen van overgewicht

Als je geen overgewicht wilt hebben, moet je goed sporten of zorgen dat je niet te veel calorieën binnenkrijgt. Je kan daar op letten door op de verpakking te kijken naar het aantal calorieën of door eten te kopen waar een gezond tekentje (vinkje) op staat. Als dit teken erop staat, betekent dat dat het een gezonde en of bewuste keuze is.

Het groene Vinkje

Als je een product kiest met het groene vinkje, heb je een gezond basis product. Dit zijn producten die je elke dag nodig hebt. Daarom zitten ze in de schrijf van vijf. Als iets een groen vinkje heeft zit er minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezels in. Voorbeeld zijn; volkoren brood met minder zout en voldoende vezels.

Het blauwe Vinkje

Soms eten we een tussendoortje, een snack of drinken we frisdrank. Dit zijn voorbeelden van producten die het blauwe vinkje kunnen hebben. Producten die niet in de schijf van vijf horen maar toch met minder vezels of calorieën een goede en lekkere snack zijn.

Schijf van vijf

De schijf van vijf is handig om te gebruiken als je wil weten wat voor voedingsstoffen je nodig hebt. Op deze link kan je kijken wat je nodig hebt per dag. (je kan het onderaan de pagina bereken) link; http;//www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/schijf.aspx Deze link is handig te gebruiken als je wilt weten wat je ongeveer moet eten. Ik heb hem ook gebruikt.

Dit is de schijf van vijf;

Elke dag moet je eten. En om gezond te blijven, eet je elke dag wat anders. Je moet proberen elke dag wat anders te eten uit elk vakje.

In het groene vakje zit groente en fruit. In het bruine vakje vezels en pasta. In het roze vakje zitten producten met vitamine D. Het gele vakje is olie en vetten. Het blauwe vakje is water producten.

Bronnen

Diabetes Fonds. (2016). Diabetes type 2. Geraadpleegd op 25 oktober 2017, van https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-2

Hartstichting. (z.d.). Oorzaken van een te hoog cholesterol. Geraadpleegd op 25 oktober 2017, van https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-cholesterol/oorzaken-van-hoog-cholesterol?tab=2

KWF Kankerbestrijding. (z.d.). Overgewicht en kanker. Geraadpleegd op 25 oktober 2017, van https://www.kwf.nl/preventie/gewicht-voeding-bewegen-alcohol/Pages/overgewicht-en-kanker-.aspx

Nederlandse Obesitas Kliniek. (2017). Over obesitas. Geraadpleegd op 25 oktober 2017, van https://www.obesitaskliniek.nl/over-obesitas/#symptomen

Partnerschap Overgewicht Nederland. (2010). Zorgstandaard obesitas. Geraadpleegd op 25 oktober 2017, van http://www.partnerschapovergewicht.nl/pon/zorgstandaard-obesitas#wat-is-obesitas

TULE SLO (z.d.) Oriëntatie op jezelf en de wereld. Mens en samenleving, kerndoel 34. Geraadpleegd op 26 oktober 2017, van http://tule.slo.nl/OrientatieOpJezelfEnWereld/F-L34.html

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Obesitas&oldid=664609"