Novemberrevolutie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Revolutionairen bij de Brandenburger Tor in Berlijn.

De Novemberrevolutie was een revolutie tussen 1918 en 1919 in het huidige Duitsland. Tijdens de Novemberrevolutie was er een overgang van het Duitse Keizerrijk naar de Weimarrepubliek. De revolutie begon met het afzetten van de Duitse keizer en eindigde met het uitroepen van het republiek.

Voorgeschiedenis

Een kaart van Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het groen de Geallieerden en in het bruin de Centralen, Italië is bruin gekleurd, maar sloot zich al snel aan bij de geallieerden.

In Europa waren er tijdens de Eerste Wereldoorlog twee partijen. Als eerste had je de Geallieerden. Deze bestonden uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, het Russische Keizerrijk (tot 1917) en de Verenigde Staten (vanaf 1917). Ook België, dat eerst neutraal was, sloot zich aan bij de Geallieerden, nadat het was aangevallen door de Duitsers. De tweede partij waren de Centralen. De Centralen bestonden uit het Ottomaanse Rijk, het Duitse Keizerrijk, Oostenrijk-Hongarije en Bulgarije. Door de moord op de Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este begon de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die in totaal 4 jaar zou duren.

De oktoberhervormingen

Geschiedenis van Duitsland
Frankische Rijk
Oost-Frankische Rijk
Heilige Roomse Rijk
Rijnbond
Duitse Bond
Noord-Duitse Bond
Duitse Keizerrijk
Novemberrevolutie
Weimarrepubliek
Nazi-Duitsland
West-Duitsland
Oost-Duitsland
Duitse hereniging
Bondsrepubliek Duitsland
Portaal : Duitsland

Op 3 oktober 1918 werd Max van Baden de nieuwe Rijkskanselier van Duitsland. De belangrijkste taak die hij en zijn regering hadden was het afsluiten van een wapenstilstand met de Geallieerden. De Duitse regering vond namelijk de mening van onder Woodrow Wilson, de toenmalige Amerikaanse president, heel belangrijk. Hij vond dat de Duitse politiek anders moest. Deze hervormingen in de politiek heette de oktoberhervormingen, omdat ze in oktober plaats vonden. Met de hervormingen kon het parlement de rijkskanselier naar huis sturen en het parlement had meer controle over het leger. Dit systeem bestond echter slechts twee weken.

De keizer en de monarchie

Wilhelm II, de laatste Duitse keizer.

Tijdens de Novemberrevolutie werd de monarchie afgeschaft. Niet werd alleen de keizer afgezet, maar ook de heersers van alle deelmonarchieën. Het Koninkrijk Beieren, het Koninkrijk Pruisen, het Groothertogdom Baden, het Hertogdom Saksen-Meiningen.... kortom elke deelstaat. Ook werden de deelstaten opnieuw ingedeeld. De Duitse keizer was inmiddels gevlucht naar Nederland, waar tot aan zijn dood in 1942 heeft geleefd. Uiteindelijk kwam er ook een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk was veranderd in het huidige Turkije, Oostenrijk-Hongarije was uit elkaar gevallen en het Duitse Keizerrijk werd een republiek, de Weimarrepubliek. Het Verdrag van Versailles in 1919 maakte Duitsland de schuldige voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en moest veel grond en zijn koloniën afstaan, net als het leger. Ook moest Duitsland alle gemaakte schade terug betalen aan onder andere Frankrijk en België. Niet alleen aan de kant van de Centralen was veel gebeurd. In 1917 werd in het Russische Keizerrijk de Keizerlijke familie vermoord tijdens de Russische Revolutie, waarna de Sovjet-Unie werd geboren.

De Nationale vergadering

Op 19 januari 1919 was er een grote vergadering, de Nationale vergadering van Weimar. De vergadering bestond uit 400 leden, waaronder ook voor het eerst vrouwen. Tijdens de vergadering kwam er een nieuwe grondwet en parlement. En zo ontstond de Weimarrepubliek en was de Novemberrevolutie ten einde.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Novemberrevolutie&oldid=559613"