Noordrijn-Westfalen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noordrijn-Westfalen
Nordrhein-Westfalen
Deutschland Lage von Nordrhein-Westfalen.svg
Flag of North Rhine-Westphalia.svg
Hoofdstad Düsseldorf
Inwoners 17.638.098
Oppervlakte 34.080 km²
Minister-president Armin Laschet (CDU)
Website www.nrw.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Noordrijn-Westfalen (Duits: Nordrhein-Westfalen) of Noord-Rijnland-Westfalen is één van de zestien deelstaten in Duitsland. De hoofdstad is Düsseldorf.

Geografie

Keulen, de grootste stad van de deelstaat

Noordrijn-Westfalen ligt in het westen van Duitsland. In het noorden grenst Noord-Westfalen aan Nedersaksen, in het westen aan Hessen, in het zuiden aan Rijnland-Palts en in het westen aan de Belgische provincie Luik en de Nederlandse provincies Limburg, Gelderland en Overijssel. Qua opppervlakte is de deelstaat net iets kleiner dan Nederland, maar iets groter dan België.

De belangrijkste rivier in Noordrijn-Westfalen is de Rijn. Deze stroomt door de twee belangrijke steden Keulen en Düsseldorf. Maar ook de Ruhr en de Lippe stromen door het gebied. In de deelstaat ligt ook het Ruhrgebied. Landbouw vind je in de deelstaten vooral in de landstreken Noordrijn en Münsterlander. Bergen zijn te vinden in de Eifel en het Sauerland. Het hoogste punt van Noordrijn-Westfalen is de Langenberg met een hoogte van 834,2 meter. Toch is dit niet de bekendste berg, dit is namelijk de Kahler Asten. Het laagste punt is het dorp Zyfflich, wat 9 meter onder zeeniveau ligt.

Bevolking

De landsdag van Noordrijn-Westfalen staat in Düsseldorf.

Op 31 december 2011 had de deelstaat Noordrijn-Westfalen 17.841.956 inwoners. Noordrijn-Westfalen is hiermee de deelstaat met de meeste inwoners van Duitsland. Per vierkante kilometer wonen er 523 inwoners gemiddeld. Na Berlijn, Bremen en Hamburg heeft Noordrijn-Westfalen de hoogste bevolkingsdichtheid van de Duitse deelstaten. Dit is ook hoger dan de Nederlandse en Belgische. De bevolkingsdichtheid is niet overal gelijk. In het Metropoolgebied Rijn-Ruhr is het heel hoog en in Ostwestfalen-Lippe, in het Münsterland en in de bergen juist lager. Hoewel er een hoop mensen in deze deelstaat wonen, neemt het inwonersaantal af. Tot en met 2003 groeide het inwonersaantal nog, maar sindsdien neemt het af. In de deelstaat is 19,7% ouder dan 65 jaar. 14,7% is jonger dan 15 jaar. Een gezin in de deelstaat bestaat gemiddeld uit 2 of 3 mensen. Een vrouw krijgt gemiddeld 1 of 2 kinderen. 22,6% van de bevolking komt uit het buitenland of heeft ouders of grootouders die uit het buitenland komen. De grootste groepen hiervan komen uit Turkije, Italië, Griekenland en Polen.

Bestuurlijke indeling

Noordrijn-Westfalen is verdeeld in 31 Kreise en 23 Kreisfreie Städte.

Kreise

Hier kun je kijken waar de Kreise en Kreisfreie Städte precies liggen.
  1. Stadsregio Aken
  2. Borken
  3. Coesfeld
  4. Düren
  5. Ennepe-Ruhr-Kreis
  6. Rhein-Erft-Kreis
  7. Euskirchen
  8. Gütersloh
  9. Heinsberg
  10. Herford
  11. Hochsauerlandkreis
  1. Höxter
  2. Kleef
  3. Lippe
  4. Märkischer Kreis
  5. Mettmann
  6. Minden-Lübbecke
  7. Rhein-Kreis Neuss
  8. Oberbergischer Kreis
  9. Olpe
  10. Paderborn
  1. Recklinghausen
  2. Rheinisch-Bergischer Kreis
  3. Rhein-Sieg-Kreis
  4. Siegen-Wittgenstein
  5. Soest
  6. Steinfurt
  7. Unna
  8. Viersen
  9. Warendorf
  10. Wesel

Kreisfreie Städte

  1. Aken
  2. Bielefeld
  3. Bochum
  4. Bonn
  5. Bottrop
  6. Keulen
  7. Dortmund
  8. Duisburg
  1. Düsseldorf
  2. Essen
  3. Gelsenkirchen
  4. Hagen
  5. Hamm
  6. Herne
  7. Krefeld
  8. Leverkusen
  1. Mönchengladbach
  2. Mülheim an der Ruhr
  3. Münster
  4. Oberhausen
  5. Remscheid
  6. Solingen
  7. Wuppertal

Economie

Slot Oberhausen in Oberhausen.

Noordrijn-Westfalen is vooral welvarend en bekend geworden door het Ruhrgebied. Hier staan een hoop fabrieken en worden grondstoffen gedelft (gewonnen). Onder andere Essen, Oberhausen en Duisburg liggen in dit gebied. Daarnaast is Noordrijn-Westfalen welvarend geworden door de steden langs de Rijn, zoals Bonn, Keulen en Düsseldorf. De Rijn en het Ruhrgebied vormen samen de Rijn-Ruhrregio. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw stond Noordrijn-Westfalen bekend als het land van kolen en staal. Deze twee materialen waren hard nodig voor de opbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. Noordrijn-Westfalen hoorde toen bij de BRD en zo werd West-Duitsland opgebouwd. Aan het einde van de jaren 60 was er vaak crisis en dit van het einde van het tijdperk van kolen en staal. Alleen met de bouw van machine en met de industrie waarbij staal gewerkt werd ging het goed.

De economie van de deelstaat is sindsdien veranderd. Er is nu veel meer werk te vinden in de dienstensector en de industrie voor de vorm van producten. Tegenwoordig ligt het bbp van Noordrijn-Westfalen op 543 miljard euro per jaar. 19 van de 50 grootste Duitse bedrijven zijn gevestigt in Noordrijn-Westfalen. Toch heeft Noordrijn-Westfalen nog een aardig hoog cijfer in de werkloosheid.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noordrijn-Westfalen&oldid=394838"