Nicolaas van Myra

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nicolaas van Myra, hier uitgebeeld door Gerard David (ca. 1500).

Nicolaas van Myra, Nicolaas van Bari of Nicolaas van Patara (± 280 te Patara in Lycië6 december in 342 of 352) was in de 4e eeuw bisschop te Myra, wat toen de hoofdplaats was van Lycië in Klein-Azië. Hij werd later heilig verklaard. Nu is hij de hoofdpersoon in tal van legenden, bijvoorbeeld de Legenda Aurea van de 13e-eeuwse geleerde dominicaan Jacobus de Voragine. Hij is vooral bekend geworden omdat het Sinterklaasfeest op zijn persoon is gebaseerd.

Nicolaas hielp iedereen die in de problemen zat. Hij gaf armen schoenen en later eten, ook strooide hij met geld in huizen van arme mensen. Hier komt het strooien met pepernoten vandaan.

Geschiedenis

Al toen Nicolaas heel jong was, werd hij bisschop van Myra, een stad die toen in Grieks was maar tegenwoordig Turks is. Later, in het jaar 1071, werd Myra veroverd door de Turkse moslims. Als bisschop heeft Nicolaas veel goede daden gedaan. Het verhaal gaat dat hij 3 dagen lang achter elkaar goud door het raam van 3 meisjes had gegooid, vandaar je schoen zetten.

Van Myra naar Bari

Myra werd dus veroverd door de Turkse moslims. Zij waren geen christenen en vereerden ze Sinterklaas niet. De mensen mochten niet meer naar zijn graf toe om te bidden. Zeven dappere zeelieden vonden dit een probleem en reisden naar het stadje Myra en braken het graf open en brachten het naar hun woonplaats, de Zuid-Italiaanse stad Bari. Zoals veel mensen werden begraven in een grafkist, werd Nicolaas dat niet. Nicolaas werd begraven in een sarcofaag. Dat is een stenen grafkist boven de grond. De sarcofaag van Nicolaas was heel bijzonder, want daaruit droop wonderolie. Blinde en kreupele mensen zouden genezen als ze er iets van namen. Zo werd Sinterklaas patroonheilige. Sinterklaas is daarnaast ook heilige van zeelieden. Bijvoorbeeld van Amsterdam. In Amsterdam staat de Sint-Nicolaaskerk. Vroeger kwamen kooplieden, vissers en schippers naar zo'n kerk om te bidden dat hun reis goed verliep of dat ze een goede handel hadden. Tweehonderd jaar na de de dood van Sint Nicolaas ontstonden er verhalen over de heilige Nicolaas. Mensen vertelden dat Nicolaas al bij zijn geboorte een wonderkind was. Toen zijn moeder hem voor het allereerst in bad deed, ging hij vanzelf rechtop in het teiltje staan. Er ging ook een verhaal dat Nicolaas schippers in nood redde. Ook zou hij onschuldigen uit de gevangenis hebben gehaald.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nicolaas_van_Myra&oldid=422957"