Niccolò Machiavelli

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 6 jun 2024 om 16:35 (Categorie:Italiaans schrijver toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niccolò Machiavelli
Portrait of Niccolò Machiavelli.jpg
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 3 mei 1469
Geboorteplaats Florence
Overleden 21 juni 1527
Nationaliteit State Flag of the Republic of Florence.svg Florentijnse Republiek
Beroep Filosoof, staatsman, diplomaat, schrijver, historicus
Werk
Jaren actief 1503-1527
Genre(s) Gedichten, toneelstukken, novelles, politieke en filosofische non-fictie
Stroming
Invloeden
Bekende werken De vorst
Verhandelingen over de eerste tien boeken van Titus Livius
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening Machiavelli Signature.svg
Website
Portaal Portal.svg Literatuur

Niccolò Machiavelli (Florence, 3 mei 1469 – aldaar, 21 juni 1527) was een Italiaanse diplomaat, schrijver, filosoof en historicus. Hij leefde tijdens de Italiaanse Renaissance in de Florentijnse Republiek. Hij staat vooral bekend om zijn meesterwerk De vorst (Il Principe). Het boek geeft advies aan vorsten over het stichten en besturen van staten. Een ander bekend werk van hem is de Verhandelingen over de eerste tien boeken van Titus Livius, wat juist gaat over republieken.

De heerser werd pas na zijn dood in 1531 voor het eerst gepubliceerd. Het werk was erg omstreden. Machiavelli schreef namelijk dat vorsten alles mochten doen om macht te verwerven of te behouden, waaronder geweld, moord en andere misdaden. Tegenwoordig wordt dit ook wel machiavellisme genoemd, wat van zijn naam afgeleid is. Iemand met een machiavelliaanse intelligentie denkt vooral aan zichzelf en probeert anderen te manipuleren en misleiden.

Machiavelli had een grote invloed op verschillende filosofen en politici, waaronder Jean-Jacques Rousseau en Otto von Bismarck. Vaak wordt Machiavelli gezien als de vader van de moderne politieke filosofie en politieke wetenschap.

Levensloop

Jeugd

Machiavelli werd geboren op 3 mei 1469 in Florence. Zijn vader was een rechtsgeleerde die een klein inkomen verdiende met de verkoop van boeken. Ook was zijn vader fan van de Romeinse schrijver Cicero. Hierdoor groeide Machiavelli met de werken van veel klassieke schrijvers op, waaronder Plato, Aristoteles, Plutarchus, Ovidius, Virgilius en Titus Livius. Hiervoor leerde hij Latijn op zevenjarige leeftijd. Ook las hij de werken van Italiaanse schrijvers, zoals Dante Alighieri en Francesco Petrarca.

Eerst kreeg Machiavelli onderwijs van priester Paolo da Ronciglione. Later ging hij in de leer bij Marcello di Virgilio Adriani, een professor aan de universiteit van Florence.

Diplomaat

In 1498 ging Machiavelli werken voor de kanselarij (een soort van overheid) van de Florentijnse Republiek. Hij werkte als diplomaat en ondernam vaak reizen naar andere landen en steden. Tussen 1500 en 1501 verbleef hij aan het Franse hof en in 1507 reisde hij naar het Heilige Roomse Rijk. Ook ontmoette hij Cesare Borgia in 1502. Machiavelli trouwde in 1501 met Marietta di Ludovico Corsini. Zij kregen vervolgens acht kinderen.

Tussen 1502 en 1507 werkte Machiavelli samen met Leonardo da Vinci. Machiavelli vroeg Da Vinci om een manier te vinden om de Arno (een rivier) op een andere manier te laten lopen. Hierdoor zou de stad Pisa afgesloten worden van hun water. Dit plan bleek veel te moeilijk te zijn en werd nooit uitgevoerd.

In 1502 onderging de Florentijnse Republiek een grote verandering. Piero Soderini werd gekozen tot heerser voor het leven (voorheen was dit twee maanden). Soderini vroeg Machiavelli vervolgens om het Florentijnse leger te moderniseren. Machiavelli schreef zijn plannen later op in De kunst van het oorlogvoeren. Soderini werd in 1512 afgezet en verbannen, nadat het Florentijnse leger was verslagen in Prato. De republiek kwam toen in handen van de familie de’ Medici.

Filosoof

Machiavelli behield eerst een functie binnen de Florentijnse overheid. In 1512 werd hij echter beschuldigd van een complot tegen de Medici’s. Hierdoor werd hij gevangengezet en gemarteld. Na enkele dagen werd hij vrijgelaten en keerde terug naar huis. Machiavelli was zich een mislukkeling en besloot het vertrouwen van de Medici’s te herwinnen. Hij schreef daarom De vorst, wat hij opdroeg aan de heer van Florence. Tegelijkertijd begon hij met het schrijven van Verhandelingen over de eerste tien boeken van Titus Livius. Beide boeken werden pas na zijn dood uitgegeven.

Naast filosofische werken schreef Machiavelli fictie, zoals gedichten, toneelstukken en een novelle. Ook begon hij in opdracht van de stad een geschiedenisboek te schrijven over Florence. Uiteindelijk overleed Machiavelli op 21 juni 1527. Zij lichaam werd begraven in de Santa Croce in Florence.

Werken

  • De alruinwortel (1520)
  • Belfagor (1520)
  • Clizia (1525)
  • Descrizione del modo tenuto dal Duca Valentino nell' ammazzare Vitellozzo Vitelli, Oliverotto da Fermo, il Signor Pagalo e il Duca di Gravina Orsini (1503)
  • Florentijnse geschiedenissen (1525)
  • De kunst van het oorlogvoeren (1520)
  • Het leven van Castruccio Castracani (1520)
  • Verhandeling over de hervorming van de Florentijnse staat na de dood van Lorenzo (1520)
  • Verhandelingen over de eerste tien boeken van Titus Livius (1517, pas in 1531 uitgegeven)
  • De vorst (1513-1515, pas in 1532 uitgegeven)

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Niccolò_Machiavelli&oldid=867103"