Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Neuron

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 11 sep 2019 om 21:02
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoe is het mogelijk dat je hersenen weten welke spieren jij wil bewegen? Dat heb je je misschien wel eens afgevraagd. Het lijkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Je zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken, proeven) hebben neuronen. Een neuron is een cel die er heel goed in is informatie uit jouw zintuigen te ontvangen, te verwerken en door te geven aan andere cellen. Er zijn drie soorten neuronen; sensorische en motorische neuronen en schakelcellen.

Sensorische neuronen sturen signalen afkomstig van jouw zintuigen naar de hersenen. Motorische neuronen sturen signalen vanuit de hersenen naar de spieren, bijvoorbeeld om een kopje te kunnen optillen. De neuronen hebben contact met elkaar via schakelcellen. Hoe ziet een neuron eruit en hoe werkt het precies?

Hoe werken ze?

Een neuron.

Een neuron ziet er eigenlijk uit als een soort blaadje van een boom, kijk maar naar het plaatje. Het heeft een middenstuk en uitstekende stukjes. Deze uitstekende stukjes ontvangen de binnenkomende signalen van de zintuigen. Als jij iets ziet of hoort vangen de uitstekende stukjes deze op. De uitsteeksels heten dendrieten. De dendrieten sturen de signalen naar het midden van de neuron. Dit deel bepaalt of het signaal belangrijk is, dit hangt af van de hoeveelheid signalen. Als er heel veel signalen aangeven dat jij een bal wil vangen, dan wordt het signaal belangrijk. Het signaal wordt dan doorgestuurd naar de axon. Dat is het lange slangetje onder aan de neuron. De axon is de verzender van het signaal. Het signaal wordt in de axon elektrisch geladen, net zoals je elektrische tandenborstel. Zo kan het signaal als het ware naar het eindknopje van de neuron schieten. In de eindknop zitten neurotransmitters, dit zijn een soort taxichauffeurs tussen de neuronen. Zij kunnen heel goed informatie van het ene neuron, naar de andere brengen. Dit doen zij tot ze de cel bereiken die ze willen, bijvoorbeeld je voet om een bal te kunnen trappen.

Samenvatting

Je ziet een bal -> sensorische neuronen sturen signalen vanuit de ogen naar de hersenen -> de dendrieten ontvangen informatie -> het middendeel bepaalt of het signaal belangrijk is -> als het belangrijk is wordt het signaal naar de axon gestuurd -> tot aan de eindknopjes -> daar wordt het signaal elektrisch -> neurotransmitters brengen het signaal over naar het volgende neuron tot het de juiste spier heeft gevonden -> je vangt de bal

Bronnen

  • Damasio, A. R. (2003). Looking for spinoza: joy, sorrow and the feeling brain. Orlando, FL: Harcourt
  • Zimbardo, P. G., Johnson, R. L., McCann, V. (2013). Psychologie: een inleiding. Nederland, Amsterdam: Pearson Education.

Externe links

Spelletjes

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neuron&oldid=576345"