Nero

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keizer Nero in zijn glorietijd

Nero was de 5de keizer van Rome en het rijk en dat maakte hem de opvolger van zijn stiefvader, Keizer Claudius. Nero werd geboren op 15 december in 37 en stierf op 9 juni in 68. Hij werd maar 31 jaar. Hij begon zijn keizerschap goed dankzij de steun van de filosoof Seneca, maar hij werd steeds gekker.

Hij is vooral bekend geworden vanwege de brand in Rome in juli 65. Omdat hij snel er nieuwe gebouwen neer liet zetten en zijn paleis ging uitbreiden op de plaats waar de huizen waren verbrand, werd hij ervan verdacht dat hij die brand zou hebben aangestoken. Die gebouwen zouden moeten dienen voor zijn eigen glorie. Hij heeft de christenen de schuld gegeven van deze brand. Ze werden toen voor de leeuwen gegooid. Hij zou er ook voor verantwoordelijk zijn dat de bekendste apostelen Petrus en Paulus werden vermoord. Ook zijn vergifting van Brittannicus met een giftige drank is bekend geworden.. Nero heeft zelfmoord gepleegd, omdat hij heel begraven wilde worden. Keizer Nero heeft zijn moeder en halfbroer gedood.

video's

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nero&oldid=633820"