Nepal

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 12 feb 2021 om 21:06 (replaced: [[File: → [[Bestand: (3))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Federale Democratische Republiek Nepal
संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल
(Sanghiya Loktāntrik Ganatantra Nepāl)

Flag of Nepal.svg Emblem of Nepal.svg Nepal locator map.png

Hoofdstad Kathmandu
Aantal inwoners 29.192.480 (2021)
Oppervlakte 147.181 km²
Regeringsvorm Federale parlementaire republiek
President Bidhya Devi Bhandari (sinds 2015)
Premier Sher Bahadur Deuba (sinds 2021)
Godsdienst Hindoeïsme (81,3%)
Boeddhisme (9%)
Islam (4,4%)
Kirant (3,1%)
Christendom (1,4%)
Overig/geen (0,8%)
Taal Nepalees (नेपाली)
Munteenheid Nepalese rupee
Volkslied Sayaun Thunga Phool Ka
Landcode NPL

Nepal (Nepalees: संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल) is een republiek die in de Himalaya ligt. Het wordt geheel door land omsloten. Het grenst zowel in het zuiden, westen en oosten aan India. In het noorden wordt het echter begrensd door China (Tibet).

Omdat Nepal vroeger erg ontoegankelijk was heeft het zijn oude cultuur weten te behouden. Dit gaat echter gepaard met een enorme armoede en veel ziekten, nauwelijks ontwikkelde sociale voorziening en een economie die is gebaseerd op landbouw. Het is een erg traditioneel land dat zijn oude en unieke beschaving heeft weten te behouden. Een modernisering komt voor in de meer toegankelijke delen van het land. Nepal heeft een rijke geografie; 8 van de 10 hoogste bergen liggen in het land. Het merendeel in Nepal is hindoe. Tijdens het grootste deel van zijn bestaan was Nepal een monarchie. De eerste president, Ram Baran Yadav werd benoemd op 23 juli 2008. Het laagste punt van Nepal is 198 meter hoog.

Naam

Volgens kenners komt Nepal van het woord Nepa dat verwijst naar het Newar-Koninkrijk, nu de Kathmandu-vallei. In bronnen geschreven in het oude Sanskriet wordt het land aangeduid als Nepala. De inwoners van Nepal werden voor de Shah-dynastie aangeduid als Nepa.

Geschiedenis

Het Nepal in de 19e eeuw.

Aangenomen wordt dat de eerste bewoners van Nepal van Tibetaanse afkomst waren. Ook is het de geboorteplaats van Boeddha. Zij brachten het boeddhisme met zich mee en rond de 3e eeuw v. Chr. was Nepal een belangrijk handelscentrum van de Boeddhistische cultuur. Vanaf het begin van de 13e eeuw kwamen er hindoes het land binnen die op de vlucht waren voor moslims. Onder hen bevonden zich ook vorsten. Na het vluchten naar Nepal heeft het hindoeïsme Nepal veroverd. In 1962 kwam er een nieuwe grondwet die in het voordeel was van de koning.

Slachtpartij van 2001

Op 1 juni 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door kroonprins Dipendra. Hij was boos op zijn ouders omdat die zijn keuze voor een echtgenote niet accepteerden. Daarom schoot hij zijn vader, koning Birendra, en zijn moeder, koningin Aishwarya, neer en vermoordde ook nog een aantal andere koninklijke familieleden, waaronder zijn broer en zuster, twee ooms en twee tantes. Daarna schoot hij zichzelf neer, maar hij overleed niet meteen. Terwijl hij nog in coma lag, werd hij tot nieuwe koning uitgeroepen. Drie dagen na de slachtpartij overleed hij. Zijn oom, de broer van zijn vader, Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, werd nu de nieuwe koning op 4 juni.

Onderdrukking

In juni 1980 kondigde de regering wetten af die een ernstige beperking betekenden van de politieke vrijheid en een verbod op alle politieke organisaties. Het kiesrecht bleef echter wel gehandhaafd en op 9 mei 1981 werden verkiezingen gehouden voor de 112 beschikbare zetels in de tweede kamer.

Afgezien van de binnenlandse politieke situatie is het belangrijkste waar Nepal in de jaren 80 voor werd gesteld, het oplossen van de ernstige sociale en economische vraagstukken: een groeiende bevolkingsdruk, een trage economische ontwikkeling, een gebrekkig verkeersnet en onvoldoende sociale voorzieningen. Dit is tot op vandaag de dag nauwelijks veranderd, en Nepal geldt als een van de armste landen van Centraal-Azië.

Laatste koning

In 2002 trok koning Gyanendra tijdelijk de macht naar zich toe, maar herstelde later dat jaar de democratie. Op 1 februari 2005 nam koning Gyanendra alle macht in handen en stelde de grondwet buiten werking. Hij ontsloeg minister-president Sher Bahadur Deuba van de Nepalese Congrespartij (premier sinds 3 juni 2004) en nam zelf het premierschap op zich. De koning verweet Deuba dat hij niet in staat was de rust in het land te herstellen. Koning Gyanendra regeerde sindsdien als autoritair monarch, maar werd in 2006 gedwongen zijn macht op te geven.

Maoïstische opstand en afschaffing monarchie

Tussen 1996 en 2006 was Nepal verwikkeld in een burgeroorlog, waarin meer dan 12.000 mensen om het leven zijn gekomen. Met hun 10.000 tot 15.000 strijders bezetten de maoïstische opstandelingen meer dan 60% van Nepal. Hun grootste doel was om de koning Gyanendra af te zetten en een communistische natie te beginnen zoals China na de revolutie. Ondanks het feit dat Gyanendra veel buitenlandse steun genoot bleven de rebellen terrein winnen. Op 21 november 2006 werd er tussen de democratische regering en de maoïstische rebellen een vredesovereenkomst gesloten.

Op 28 december 2007 stemde een overgrote meerderheid in het Nepalese parlement voor afschaffing van de monarchie. De Nepalese Grondwetgevende Vergadering besloot op 28 mei 2008 deze wet officieel in werking te stellen, waarmee het Koninkrijk Nepal overging in de Democratische Federale Republiek Nepal.

Met hulp van Wikipedia


Politieke Partijen

Sinds het einde van de jaren 40 bestaat de politiek in Nepal uit drie verschillende politieke stromingen:

  1. Congres: De Nepalese Congrespartij is een gematigd socialistische partij, waarin de Koirala-familie veel invloed heeft, zoals de huidige premier Girija Prasad Koirala. Deze partij was vroeger een voorstander van een constitutionele monarchie in het land, maar sinds het einde van de burgeroorlog heeft ze het idee geaccepteerd van de vorming van een republiek.
  2. Communisten: De Communistische Partij van Nepal werd in 1949 opgericht, maar viel later uiteen in een gematigde partij, genaamd de Communistische Partij van Nepal (Verenigd Marxistisch-Leninistisch), en een radicale partij, genaamd de Communistische Partij van Nepal (Eenheidscentrum). De Communistische Partij van Nepal (VML) werd een dominante politieke partij in het parlement. De Communistische Partij van Nepal (EC) viel in 1994 uiteen, waaronder de Communistische Partij van Nepal (maoïstisch). Deze partij werkte voor het einde van de burgeroorlog buiten het parlementair systeem, maar neemt sinds het einde actief deel aan het parlementair systeem.
  3. Royalisten: De Rastriya Prajatantra Partij is een rechtse, pro-monarchistische politieke partij in Nepal. Bij de laatste verkiezingen in 2008 won deze partij 8 van de 601 zetels.

Met hulp van Wikipedia


Natuur

Landschap

Het typische berglandschap van Nepal. Ook het steenwinnen, hier afgebeeld is erg belangrijk voor het land.

Het hooggebergte van de Himalaya domineert het landschap. Wel 80%. In het zuiden bevindt zich het laagland van de Terai. Deze strook is 50 kilometer breed. Ten noorden liggen twee andere bergketens dan de Himalaya. Tussen deze bergketens ligt een gebied met lengtedalen. De noordelijkste zone is de Himalaya. De belangrijkste rivieren zijn de Karnali, de Kali Gandaki en de Sapt Kosi. Omdat Nepal erg bergachtig is is slechts 20% geschikt voor de landbouw. Nepal wordt in 3 gebieden verdeeld: Heuvel, Berg en Terai. Nepal kent vijf seizoenen: zomer, moesson, herfst, winter en lente. De Himalaya blokkeert koude wind uit Centraal-Azië in de winter en vormt de noordelijke grens van de windpatronen van de moesson. Het land was vroeger dicht bebost, dit is ook moeilijk voor de landbouw. Nepal is populair voor bergbeklimmen, met een aantal van de hoogste en meest uitdagende bergen ter wereld, waaronder de Mount Everest en de K2. Technisch gezien is de heuvelrug aan de Nepalese kant van de berg gemakkelijker te beklimmen, dus de meeste klimmers klimmen liever naar de top van de Mount Everest door Nepal.

Klimaat

De tempertatuur in Nepal wordt voornamelijk bepaald door de hoogteligginh. In het gehele land waait van juni tot september de zuidoostmoesson. Hoewel de neerslag van streek tot streek verschilt valt ongeveer een tweede van de neerslag in de moesson. In de laagvlakten van de Terai varieert de temperatuur van 17 graden Celsium tot 29 graden Celsius. Het is erg heet een vochtig in de Terai. In de dalen is de gemiddelde temperatuur 25 graden Celsius. De neerslag bedraagt ongeveer 1500 millimeter. Boven 4000 meter heerst een alpine klimaat. Hier groeien bijna geen planten of bomen en is de temperatuur meer dan regelmatig inder de 0 graden Celsius.Ook is er in Nepal erg vaak mist.

Onderverdeling

Dit zijn de zones en districten van Nepal. De zones zijn aangegeven met tekst.

Nepal is opgedeeld in 14 zones en 75 districten , gegroepeerd in vijf ontwikkelingsgebieden .Elk district wordt geleid door een permanente leidende wijk die verantwoordelijk is voor handhaving van de openbare orde en die de werkzaamheden van de veldbureaus van de verschillende ministeries coördineert.De vijf regio's en 14 zones zijn:

  • Oostelijke Regio (Purwanchal)
  • Centrale Regio (Madhyamanchal)
  • Westelijke Regio (Pashchimanchal)
  • Midden-Westerlijke Regio (Madhya Pashchimanchal)
  • Ver-Westerlijke Regio (Sudur Pashchimanchal)

Vlag van Nepal

De vlag van Nepal.
Het wapen van Nepal.

De vlag van Nepal is een combinatie van twee wimpels met symbolen die staan voor de verschillende takken van de vorige heersers, de Rana-dynastie. De vlag is goedgekeurd in 1962 door de toen nieuwe constitutionele overheid. Het is de enige vlag die niet vierkant of rechthoekig is ter wereld. Het rood staat voor de rododendron. Het basisontwerp van de vlag bestaat echter al 2000 jaar. Tot 1962 stonden er ook gezichten op. Deze werden weggehaald voor modernisering. De blauwe rand symboliseert de vrede die heerst sinds de geboorte van Boeddha. De rode kleur staat tevens voor de dappere geesten van het Nepalese volk. De vorm is een symbool voor overwinning.

Leger

Een soldaat van de Quick Reactiony Force (QRF) in Nepal. Hij heeft als wapen een M4.

Het leger van Nepal bestaat uit het Nepalese leger, inclusief de Nepalese Army Air Service. Dit is de luchtmacht. De Nepalese politie is de burgerlijke politie en de नेपाल सशस्त्र प्रहरी बल (Gewapende politie) is de paramilitaire kracht. Meedoen is vrijwillig en de minimumleeftijd voor dienstneming is 18 jaar.Nepal besteedt 99,2 miljoen dollar (2004) aan het leger (1.5% van het BBP). Een groot deel van de uitrusting en wapens worden geïmporteerd uit India. De Verenigde Staten levert M16's en M4 voor de bestrijding van communistische opstandelingen. Nu is het standaard wapen voor het leger de Colt M16.

Economie

  • BNP: $5,6 miljard ($240 per persoon)
    Jaarlijkse BNP-groei: 6,5%
    Verdeling BNP: landbouw 40%, industrie 22%, diensten 37%
    Buitenlandse schuld: $2,8 miljard
    Exportproducten: tapijten, textiel, bont, jute, kunstnijverheid
    Importproducten: machines en transportmiddelen (19%), chemische en farmaceutische producten (12%)
    Export naar: Duitsland (34%), Verenigde Staten (33%) (1996)
    Import uit: India (27%), Hongkong (15%), Japan (11%) (1996)

Armoede

Hier is goed de armoede van Nepal te zien.

Veel mensen in de steden en op het platteland kennen armoede. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Nepal 30,9% van de bevolking onder de armoedegrens.[10]

Landbouw

Landbouw is de belangrijkste sector van de economie. Deze verschaft werk aan bijna 80% van de bevolking. De waarde van de landbouw bedraagt ongeveer 40% van het BNP. De productie in de landbouw stijgt met ongeveer 5% per jaar, wat meer is dan de bevolkingsgroei van 2,3%.

Industrie

De industrie verwerkt voornamelijk landbouwproducten zoals jute, suikerriet, tabak en graan. De productie van textiel en tapijten kent een snelle groei. Bijna 80% van de waarde van de export bestaat uit industriële producten. De waarde van de industrie bedraagt ongeveer 22% van het BNP.

Dienstensector

Nepal heeft een vrij kleine dienstensector, er zijn veel meer mensen die in de primaire sector werken.

Toerisme

Het toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het land. De toeristen worden voornamelijk getrokken door de relatieve ongereptheid van het land en de Himalaya. Het toerisme is ook één van de weinige sectoren waarin buitenlandse investeringen plaatsvinden.

Met hulp van Wikipedia


Planten- en dierenwereld

In de Terai bestaat de vegetatie voornamelijk uit subtropisch bos. In Nepal leven ook veel zoogdieren, zoals olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers, apen, herten. Zeldzaam is de Bengaalse Tijger. Ook zijn er vele vogelsoorten en herten. De meest voorkomende plantensoorten in Nepal zijn de eik, de esdoorn en diverse naaldbomen. Grote delen van de centrale zijn ontbost om plaats te maken voor landbouw grond. Gevolg hiervan is dat er nog weinig wilde dieren hier leven. In hogere streken (2500 meter en 3000 meter) zijn er nog cipressen, lariksen en rododendrons. De laatste is de nationale plant. Daarboven is een alpine flora. Hier treft men enkel geiten, schapen, muskusherten en yaks aan. Ook zijn hier bijna geen planten meer te zien.

Samenleving

Een markt in Nepal. Je kan zien dat het in de bergen is en de huisjes in felle kleuren geschilderd zijn.

In 1984 was het inwoneraantal van Nepal 16.113.000 mensen. Nu is dat veel meer: 28.563.377 mensen. Door de malaria was in 1981 slechts 3.6 procent ouder dan 65 jaar, een betreurend aantal. Nu is echter de malaria grotendeels onder controle waardoor er meer geboortes dan sterfgevallen zijn. Een belangrijke factor voor het enorme geboorteaantal is de gemiddelde huwelijksleeftijd die betreurend laag is. Nepal behoort officieel tot de ontwikkelingslanden. Meisjes trouwen al op hun 14e, jongens op hun 16e. Vroeger was dat nog lager; 11 en 12 jaar bij meisjes. Nepal is nog heel erg traditioneel en arm.

Maatschappijstructuur

Nepal is een van de weinige landen die nog erg intact is qua samenleving. Toch is in het land discriminatie erg groot. Ook is het land erg arm. Dit gaat gepaard met ziektes. In het begin van de jaren '80 begon de modernisering. Eerst was dit alleen in Terai, maar nu begint dit ook de spelen in de rest van Nepal. Ondanks boeddhistische invloeden uit Tibet van de Dalai Lama was de Nepalese samenleving gebaseerd op het hindoeïstische kastenstelsel. Pas veel later was dit niet meer het geval.

Bevolkingsgroepen

De inwoners van Nepal worden ingedeeld in 3 groepen. Na 1987 is hier geen officiële telling meer van waardoor we moeten uitgaan van dat principe.

  1. Indo-Nepalezen (73%), de grootste groep Indo-Nepalezen zijn de Pahari.
  2. Oud-Nepalezen (26%), hietoe behoren de Newar, Thamang, Tharu, Magar, Rai, Gurung en Limbu. Zij worden aangeduid met de verzamelnaam Gurkha.
  3. Tibetezen (1%), de Sherpa en Bhotia.

Van de grootste groepen wonen de Pahari verspreid over de centrale zone. De officiële taal is het Nepali of het Gurkhali. Dit wordt geschreven in het Devangari-schrift. Het Nepali is een Indische taal. Veel plattelanders spreken echter Tibeto-Birmaanse talen. In de Terai wordt voornamelijk Hindi gesproken, er leven hier ook veel Indiërs. In totaal worden er wel 44 talen in Nepal gesproken, die niet van elkaar verwant zijn. Sinds 1951 zet de overheid van Nepal zich in voor het verspreiden van het Nepali. Dit heeft in het verleden geleid tot spanningen tussen de bevolking. Met name hierdoor blijft groot succes uit.

Maatschappelijke organisatie

In 1962-1963 werden nieuwe godsdienstige en maatschappelijke hervormingen ingesteld. Hierdoor werd het kastenstelsel officieel afgeschaft. Dit leidde echter niet tot het doel; geen verschillen in de bevolking. De hoogste kaste maakt ook nog steeds gebruik van politieke, sociale en economische vooroordelen (privileges). Er vinden vrijwel geen huwelijken plaats tussen leden van verschillende kastes. Ook is de vrouw nog minder belangrijk dan de man. Ook is er een onderscheid tussen de bewoners van de bergen en de bewoners van de Terai. Ook is de gemiddelde levensstandaard heel laag. Na de jaren '50 is er wel veel verbetering; de gezondheidszorg is aanzienlijk beter.

Godsdienst

Nepal is de enige staat waar het hindoeïsme de staatsgodsdienst is. Wel 81% van de inwoners is hindoe. In elke laag van de Nepalese samenleving speelt de godsdienst een enorme rol. De regering wil het hindoeïsme als een officiële godsdienst handhaven. Sommige andere, veel invloedrijkere landen zijn het hier niet mee eens.

Onderwijs

Het schoolleven in Nepal is zo opgedeeld:

  • 6-11: Lagere School
  • 11-16: Middelbare School
  • 16-einde studie: Universiteit

Vanaf 1975 is lager onderwijs gratis. Nepal heeft één enorme universiteit: de Tribhuvana-universiteit. Deze heeft een aantal vestigingen en er zijn 369.880 studenten ingeschreven. De school heeft in totaal 7.950 leraren en 7122 niet-onderwijzende medewerkers. Dit is een enorm verschil met 1984, toen er 34.100 studenten waren ingeschreven.

Justitie en Media

De rechtspraak in Nepal is ingericht naar het westerse model; de rechterlijke macht is onafhankelijk van de uitvoerende macht. Het belangrijkste deel van de rechtbank van Nepal is het Hooggerechtshof, dat bestaat uit een opperrechter en maximaal zes andere rechters. Rijken kunnen veel makkelijker rechter worden dan armen. Dit komt van het kastesysteem. Het rechtssysteem zegt vertrouwen te hebben in de bevolking, afgezien van onderdrukking van politieke activiteiten.

Er worden in Nepal erg weinig kranten uitgegeven. Dit komt door het analfabetisme, dit ligt zó hoog dat er weinig belangstelling voor is. In bijvoorbeeld 1975 waren er slechts 29 kranten met een hele kleine oplage van 365.000 kranyen. In de Terai komen ook kranten voor die in het Engels en Hindi geschreven zijn. Ook zijn er Indiase tijdschriften te verkrijgen. De belangrijkste radiozenders zijn Radio Nepal en All India Radio. De eerste is in handen van de staat. Tot 1987 had Nepal geen televisie.

Recreatie

Het Nationaal Theater (Rashtriya Nach Ghar) in de hoofdstad Kathmandu stond onder bescherming van de koning. Het brengt toneeluitvoeringen en traditionele Nepalese muziek en dans. Het land kent verder talrijke bekende en onbekende feesten, waarvan vele religieus van oorsprong zijn. Ook worden er vele eetfeesten in het nog steeds traditionele Nepal gehouden.

Bezienswaardigheden

Nepal heeft een indrukwekkend landschap, vooral in het noorden waar de Mount Everest domineert. De hoogste berg ter wereld is dan ook van ver weg te zien. Ook heeft het land talrijke boeddhistische bouwwerken, zoals de stoepa's in Lalitpur, gebouwd in de 3e eeuw voor Cristus. Ook de boeddhistische tempels bij Kapilavastu worden erg vaak bezocht. Boeddha is hier dan ook geboren. Toch is nog het bijzonderste in Nepal de traditionele manier van leven bij de Nepalezen. De vruchtbare centrale vallei vormt het hart van Nepal. Aan de rivier de Baghmati ligt de grootste stad van Nepal: Kathmandu. Dit is tevens de hoofdstad van Nepal. Ondanks plannen van de regering om het land te moderniseren houdt het merendeel van Nepal vast aan zijn eigen cultuur.

Werkgelegenheid

Na onderzoeken in 1971 kwam men erachter dat op dat moment 94% in de landbouw werkte. Betreurend voor de economie van het land is dat dat nog steeds niet heel veel anders is. Ook werken er heel veel mensen in de mijnbouw, een op dit moment niet belangrijke economische factor in de wereld. Het BNP is dan ook heel laag; 1250 dollar.

Steden

Kathmandu

Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, is gesticht in de 8e eeuw na Christus. Hier zetelt de regering van Nepal. Ook is het een centrum van handel, verkeer en onderwijs. Het centrum van Kathmandu is de Hanuman Dhoka. Hieromheen is een doolhof van nauwe steegjes. Ook zijn er veel bazaars en voormalige paleizen. De bekendste tempel in Kathmandu is de 2000 jaar oude Swayambhunath, een van de mooiste tempels ter wereld volgens kenners. De enige universiteit in Nepal staat hier ook.

Lalitpur en Bahktapur

In Lalitpur, dat niet ver van de hoofdstad Kathmandur ligt bevinden zich veel oude paleizen, tempels en heiligdommen, waaronder de stoepa's van Asoka. In Bahktapur is vrijwel niks aangetast door modernisering en zijn nog voorbeelden van middeleeuwse architectuur te zien.


</noinclude>

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nepal&oldid=650491"