Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Nelson Mandela

Uit Wikikids
Versie door Adigger (overleg | bijdragen) op 2 dec 2007 om 21:33 (Pagina aangemaakt: LEVENSVERHAAL De geboortedatum van Nelson Mandela is 18 juli 1918. Hij werd geboren in een klein dorpje, Qunu dat in het gebied Transkei ligt. Nelson heeft een Europese en een A...)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

LEVENSVERHAAL

De geboortedatum van Nelson Mandela is 18 juli 1918. Hij werd geboren in een klein dorpje, Qunu dat in het gebied Transkei ligt. Nelson heeft een Europese en een Afrikaanse naam. Zijn Afrikaanse naam Rolihlahla betekent herrieschopper en onruststoker. Zijn Europese naam is Nelson Mandela. Nelson ’s vader was een rijke hoofdman. Hij heette Gadla Henry Mphakapyiswa. Zijn moeder Nasekeni Fanny was de derde vrouw van Nelsons vader. In Zuid-Afrika was het gebruikelijk als je rijk was dat je meerdere vrouwen had. Nelson had ook nog drie zussen, drie halfbroers en zes halfzussen. Die waren van de andere twee vrouwen van Nelson ’s vader.

Nelson luisterde, als hij ’s avonds terug kwam veel naar de verhalen van de volwassenen. Die gingen over de vroegere tijd toen de donkere mensen (negers) en de kleurlingen nog een goede tijd hadden. Naderhand, toen Nelson wat ouder werd, begon hij te begrijpen wat voor slecht leven de negers en de kleurlingen hadden. Hij wilde zijn volk naar een beter leven dragen.

Nelson had wel geluk want hij was een van de weinige donkere mensen die een studie kon betalen en die goed kon leren. Daardoor kon hij zijn school afmaken en naar Lance te gaan in Fort Hare om rechten te studeren, want hij wilde graag advocaat worden. Om de negers te verdedigen zodat ze een beter leven kregen.

In 1944 trouwde Nelson met Evelyn Mase (de nicht van Walter Sisulu een vriend van Nelson die een belangrijke rol in de apartheid en het ANC had gespeeld). Samen kregen ze twee zonen en twee dochters waarvan een direct naar de geboorte al stierf. Helaas eindigde de relatie tussen Nelson en Evelyn in een scheiding.

Maar gelukkig voor Nelson vond hij een andere vriendin waarmee hij in 1958 trouwde. Die vriendin heette Winnie Mandela (die net als Walter een belangrijke rol heeft Boven met Winnie Mandela. gespeeld in de apartheid.

DE APARTHEID EN GEVANGEN

Apartheid Wat is de apartheid? De apartheid betekent dat er aparte mensgroepen waren. Je had de blanken die hadden het heel goed, de kleurlingen die hadden het min of meer slecht en de negers die hadden het heel erg slecht. Er waren bijvoorbeeld kantoren, wijken, en zelfs zitplaatsen in een bus of tram die alleen voor de negers of blanken of kleurlingen bestemd waren. Dit is dus apartheid.

Het begin van de apartheid was toen de eerste blanken Zuid-Afrika binnenkwamen. Ze dachten dat de kleurlingen en de blanken niet goed voor zichzelf konden zorgen. En startten een eigen regering. En toen besloten ze dat de negers en de kleurlingen het slecht moesten hebben en dat de blanken de baas moesten worden over de kleurlingen en de negers. Dat was dus al een beetje apartheid.

En in 1948 werd de apartheid officieel bij de wet geregeld. Het leven voor de donkere mensen werd nog slechter dan het al was. Er werden steeds meer mensen in de gevangenis gezet. En ook steeds meer mensen werden doodgeschoten. Het leven voor de donkere mensen was gewoon bijzonder slecht. En toch was er een man die het vol kon houden in de gevangenis en doorzette. Het was Nelson Mandela.


Gevangen Hij werd gevangen genomen omdat hij leider was van het ANC (National African Congres). Die organisatie werd opgericht in 1912. Omdat ze wilde dat zowel de negers als de kleurlingen het net zo goed en eerlijk hadden als de blanken. Dat ANC werd gezien als een tereur-organisatie. Het was ook illegaal. Al snel werd Nelson de leider van het ANC. Want ook hij wilde strijd voeren tegen de blanken. Lange tijd werd hij gezocht door de politie omdat hij leider was van het ANC en het ANC illegaal was maar ook geweld gebruikte. En uit eindelijk werd hij gevonden en gevangen genomen.

De eerste gevangenis waarin hij werd opgesloten was in Pretoria. Hij kwam daar op zijn 44ste en werd veroordeeld tot vijf jaar. Alle gevangenen die streden tegen de apartheid hadden het nog slechter dan andere gevangenen. Ze kregen slechte kleren en slecht eten. Na een half jaar werd Nelson hij naar Kaapstad gebracht. Vanwaar hij per boot naar de streng beveiligde gevangenis werd gebracht op het Robbeneiland. Ook daar was het leven hard, nog veel harder dan in Pretoria. Want daar werd hij gedwongen om vervelend werk te doen, vooral grote stenen aan gruzelementen hakken. In 1964 dachten de regering en de rechter dat hij deel had genomen aan sabotageacties en dat hij grof geweld tegen andere mensen gebruikte. En Nelson werd veroordeeld tot levenslang.

Toen Nelson in de gevangenis zat mocht hij niks lezen hij mocht niet met de andere praten omdat ze dan dingen met elkaar konden bespreken waardoor ze weer actie gingen voeren en hij mocht heel weinig bezoek ontvangen. Dat was ook een van de redenen dat hij zijn vrouw Winnie Mandela haast nooit zag. Ook had Winnie Mandela een soort huis arrest omdat ze net zoals Nelson vocht tegen de apartheid. Maar Winnie kon Nelson ook haast nooit zien omdat het Robben eiland 1500 kilo meter ver van Johannesburg lag waar Winnie Woonde.VRIJGELATEN EN HET EINDE VAN DE APARTHEID Heel wat jaren daarna werd Nelson een paar keer aangeboden om vrijgelaten te worden. Maar elke keer weigerde hij en zei:”Ik verlaat deze gevangenis alleen, als ik echt vrij ben om te staan en te gaan waar ik wil, als ik echt later kan doen wat ik wil. Ik zal deze gevangenis nooit verlaten om naar een ander land te gaan zoals jullie van me wille. Maar in de loop der jaren ging het een beetje veranderen in het land. Toen er een nieuwe president was, De Klerk, gingen er heel veel dingen veranderen. En op 11 februari 1990 verklaarde hij zelfs Nelson vrij om te gaan waar hij wilde en kwam Winnie Mandela hem op halen uit de gevangenis. In 1990 begon ook de tijd van een eerlijk en democratisch land en werden steeds meer apartheidsregels afgeschaft. Op 27 april 1994 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden en werd Nelson Mandela als president gekozen, op 10 mei 1994 begon hij als president van Zuid-Afrika (afgekort: RSA).DE NOBELPRIJS De Nobelprijs voor de vrede is een prijs die je krijgt als je heel veel hebt gedaan om vrede te krijgen. Die krijg je dan ook niet zomaar. De Nobelprijs is ook een heel groot geld bedrag. De mensen die prijs krijgen stoppen het vaak ook in hun project. Nelson Mandela heeft het in het ANC gestopt om een nog betere partij te maken. Het Noorse Nobel comité mag elk jaar de Nobelprijs uitreken. Dat comité bestaat uit vijf leden en wordt elk jaar gekozen door het Noorse parlement. Als iemand de Nobelprijs krijgt wordt er veel kritiek over gegeven. Omdat sommige het niet verdienen zo is het geweest dat aan iemand de Nobelprijs werd uitgereikt maar moest terug geven omdat die gene had gezorgd dat er een bom aanslag in Cambodja werd gepleegd waarbij 800.000 doden vielen.

Nelson kreeg de Nobelprijs voor de vrede samen met Frederik Willem De Klerk. Ze kregen die omdat ze er alles aan deden om de apartheid af te schaffen en van zuid Afrika een gelijk land te maken. Ze kregen die prijs in 1993. Met dat geld waren ze van plan om van Zuid-Afrika nog een beter land te maken.

NAWOORD Ik vond het erg leuk om dit werkstuk te maken. Wat ik er zo leuk aan vond was dat je lekker veel boeken kon lezen en tegelijker tijd dingen op schrijven. Ook vond ik het heel erg leuk om te doen omdat je er heel veel van leert en dat je er ook plaatjes bij moet zoeken. Kortom ik vond gewoon leuk om te doen. Ik had ook leervragen waarbij ik antwoord op heb gekregen.

-De geboortedatum van Nelon Mandela is 18 juli 1918. - Nelson heeft rechten gestudeerd. -Hij wilde graag advocaat worden. -Hij was 44 jaar oud toen hij naar de gevangenis ging. -Zijn meeste familie is al dood . -Hij is nu al 88 jaar oud.

Ik heb van mijn werkstuk ook erg veel geleerd. En ik ben ook heel blij dat ik dit onderwerp heb gekozen. En ik hou mijn volgende werkstuk over Martin Luther King. Ik ben namelijk erg geïnteresseerd in hem.

Boekenlijst

Titel Schrijver Uitgeverij ISBN Serie Het eind van de Apartheid Richard Tames Nederlands Taalgebied Ars Scribendi B.V. 90-5495-434-5 Keerpunten in de geschiedenis Nelson Mandela Yono Severs Ellesy jeugd 90-76968-76-4 Wij Willen Weten (WWW) Nelson Mandela Benjamin Pogrund Davidsfonds Infodok 90-6252-828-7 Mensen voor mensen Nelson Mandela Theo Janssen De Ruiter 90-05-00272-7 Informatie Zuid Afrika Michael Evans La Riviera & Voorhoeve 90-6084-644-3 Waard om te weten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nelson_Mandela&oldid=49681"