Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Negrospiritual

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 6 okt 2020 om 17:01 (Aanzet tot Negrospriritual)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.


De Negrospiritual is een muziekstijl binnen de Amerikaanse volksmuziek ofwel Americana. Het is een stijl van liederen afkomstig uit de Verenigde Staten en gemaakt door Afro-Amerikanen. Spirituals waren oorspronkelijk een mondelinge traditie die de christelijke waarden overdroegen en tegelijkertijd beschrijft het 't zware leven van de slavernij. Hoewel spirituals oorspronkelijk eenstemmige liederen waren zonder begeleiding van instrumenten, ontwikkelden ze zich tot geharmoniseerde koorarrangementen. Spiritueel is een term die uit de bijbel komt.

De eerste grote collectie Negro-spirituals, werden gepubliceerd in 1867. Ze werden ook wel 'zorgen-liederen' genoemd. Spirituals zijn het resultaat van een mix van muziek en religie uit Afrika met muziek en religie van Europese oorsprong. Deze interactie vond alleen plaats in de Verenigde Staten. De tot slaaf gemaakte mensen brachten al in de 17e eeuw West-Afrikaanse culturele tradities met zich mee. Veel van hun dagelijkse activiteiten, van werk tot aanbidding, gingen samen met muziek en dans. Hun Europese meesters verboden echter veel van hun van Afrika afkomstige vormen van aanbidding met drummen en dansen, omdat ze als afgod-verering werden beschouwd. De tot slaaf gemaakte mensen werden daarom gedwongen hun muziek in afzondering uit te voeren. Ook mochten ze op het veld hun eigen taal niet spreken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Negrospiritual&oldid=630687"