Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Nederlands

Uit Wikikids
Versie door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 3 sep 2014 om 09:54 (Het schrift)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nederlands is de taal die gesproken wordt in Nederland, Suriname, de Nederlandse Antillen en Vlaanderen. Het alfabet heeft 26 letters. In Nederland heeft een kleine 90% van de bevolking Nederlands als moedertaal. In België (voornamelijk Vlaanderen) spreekt 60% Nederlands. Op Aruba spreekt 5,8% Nederlands. Op de eilanden van de Nederlandse Antillen spreekt 7,3% Nederlands.

Geschiedenis van de Nederlandse taal

In 700 na Christus waren er drie grote taalgebieden in Europa: Latijn, Keltisch en Germaans. De Latijnse taal is veranderd in de Romaanse talen. Vormen van Keltisch worden alleen nog gesproken op sommige plekken in Groot-Brittannië en Ierland. Uit de Germaanse taalgroep ontwikkelden zich o.m. Engels, Duits, Nederlands en de Scandinavische talen. Over de wortels van de diverse talen verschillen de taalgeleerden van mening. De talen werden in die tijd alleen gesproken. Er bestond nog geen schrift. Schrift is de geschreven taal, zoals je op school leert.

Het schrift

Vroeger konden de meeste mensen niet schrijven. Monniken konden wel schrijven. Meestal was dit in het Latijn. Monniken schreven de Bijbel in het Latijn. In die tijd drukte men nog geen boeken. De boekdrukkunst is uitgevonden rond het jaar 1455.

Een bekende oude Nederlandse tekst, Hebban olla voagal, komt uit 1150. Dit is geschreven door een monnik. Hij schreef het om zijn ganzenveer uit te testen. Het stukje is geschreven in Oudnederlands. Het stukje wat de monnik schreef is een gedicht:
Hebban olla uogala nestas hagunnan
Hinase hi(c) (e)nda thu
Uu(at) unbida(n) (uu)e nu
(De u kan ook een v zijn, uu is een w). Dit betekent in het Nederlands: Alle vogels zijn hun nesten begonnen
Behalve ik en jij.
Waar wachten wij nog op?


 
Germaanse talen

Noord-Germaanse Talen: Deens · Zweeds · Noors · IJslands · Faeröers
West-Germaanse Talen: Afrikaans · Duits · Engels · Nederlands · Fries · Luxemburgs · Jiddisch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlands&oldid=355624"