Nederlands: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(74 tussenliggende versies door 28 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
'''Nederlands''' is de [[taal]] die gesproken wordt in [[Nederland]] (17,5 miljoen), [[Vlaanderen]] (6,7 miloen) [[Suriname]] (0,5 miljoen), en de [[Nederlandse Antillen]]. Het [[alfabet]] heeft 26 letters. In Nederland heeft een kleine 90% van de bevolking Nederlands als moedertaal. In België (voornamelijk Vlaanderen) spreekt 60% Nederlands. Op Aruba spreekt 5,8% Nederlands. Op de eilanden van de Nederlandse Antillen spreekt 7,3% Nederlands.
[[Afbeelding:Nederlandse Schitterende Nederlandse Vlag.jpg|thumb|left|250px|De schitterende Nederlandse vlag wapperend in de wind]]
 
'''Nederlands''' is de taal die gesproken wordt in [[Suriname]], de [[Nederlandse Antillen]], [[Nederland]] en [[Vlaanderen]]. De taal is uitgevonden door het volk de [[Nederlanders]]
 
   
===Geschiedenis van de Nederlandse taal===
+
==Geschiedenis van de Nederlandse taal==
  +
In 700 na [[Christus]] waren er drie grote taalgebieden in Europa: [[Latijn]], [[Keltisch]] en [[Germaans]]. De Latijnse taal is veranderd in de [[Romaanse talen]]. Vormen van Keltisch worden alleen nog gesproken op sommige plekken in Groot-Brittannië en Ierland. Uit de Germaanse taalgroep ontwikkelden zich o.m. Engels, Duits, Nederlands en de Scandinavische talen. De talen werden in die tijd alleen gesproken. Er bestond dus nog geen [[schrift]]. Schrift is de geschreven taal, zoals je op school leert. Vroeger konden de meeste mensen namelijk niet schrijven. [[Monniken]] konden wel schrijven, maar meestal deden ze dit alleen in het Latijn. Monniken schreven de [[Bijbel]] in het Latijn. In die tijd drukte men ook nog geen boeken. De [[boekdrukkunst]] is pas uitgevonden rond het jaar 1455.
In [[Nederland]] spreken we Nederlands. In [[Frankrijk]] spreken de mensen [[Frans]]. En in [[Spanje]] wordt er [[Spaans]] gesproken. Overal op de wereld wordt er in een andere taal gepraat. Dat vinden wij heel gewoon. Toch was dat niet altijd gewoon. Vroeger waren er heel weinig talen. In 700 na [[Christus]] werd er [[Latijns]], [[Keltisch]] en [[Germaans]] gesproken. De Latijnse taal bestaat nu nog steeds. Het wordt meestal alleen gebruikt in geschreven taal. De Keltische taal en de Germaanse taal bestaan niet meer. Dit was in [[Europa]].<br>
 
Germaans werd in het Noord-Europa gesproken. Vanuit het Germaans is de Nederlandse taal ontstaan. Niet alleen het Nederlands, maar ook [[Fries]], [[Engels]], [[Duits]] en Scandinavische talen. Scandinavische talen zijn:
 
*Zweeds in [[Zweden]].
 
*Noors in [[Noorwegen]].
 
*Deens in [[Denemarken]].
 
Hoe het Germaans is ontstaan weten onderzoekers niet. Onderzoekers denken dat het uit een onbekende prehistorische taal is ontstaan. Ze denken dit, omdat de talen op elkaar lijken.
 
Deze talen werden in die tijd alleen gesproken. Er bestond nog geen schrift. Schrift is de geschreven taal, zoals je op school leert.
 
   
  +
Pas in de 16e eeuw kwam er een standaardtaal. Daarvoor had je dus nog niet zoiets als "het Nederlands", alleen maar [[dialect]]en waarvan de sprekers elkaar vaak niet eens begrepen.
==Het schrift==
 
Vroeger konden de meeste mensen niet schrijven. [[Monniken]] konden wel schrijven. Meestal was dit in het Latijn. Monniken schreven de [[Bijbel]] in het Latijn. In die tijd drukten men nog geen boeken. De [[boekdrukkunst]] is uit gevonden rond het jaar 1455.<br>
 
Het oudste geschreven Nederlands komt uit 1150. Dit is geschreven door een monnik. Hij schreef het om zijn ganzenveer uit te testen. Het stukje is geschreven in Oud-Nederlands. Het stukje wat de monnik schreef is een [[gedicht]]:<br>
 
   
  +
Sindsdien is de manier waarop we het Nederlands moeten schrijven best vaak veranderd. De laatste grote verandering was in 1995.
<i>Hebban olla vogala nestas hagunnan<br>
 
Hinase hi(c) (e)nda thu<br>
 
Uu (at) unbida(n) (uu)e nu</i><br>
 
   
  +
==Oudste stukje tekst==
Dit betekend in het Nederlands:
 
 
De oudst bekende literaire Nederlandse tekst, ''[[Hebban olla vogala]]'', komt uit 1150. Dit is geschreven door een monnik. Hij schreef het om zijn ganzenveer uit te testen. Het stukje is geschreven in Oudnederlands. Het stukje dat de monnik schreef is een [[gedicht]]:<br>
 
''Hebban olla uogala nestas hagunnan''<br>
 
''Hinase hi(c) (e)nda thu''<br>
 
''Uu(at) unbida(n) (uu)e nu''<br>
  +
(De u kan ook een v zijn, uu is een w).
 
Dit betekent in het Nederlands:
 
''Alle vogels zijn hun nesten begonnen''<br>
 
''Behalve ik en jij.''<br>
 
''Waar wachten wij nog op?''<br>''
   
  +
==Woordenschat==
<i>Alle vogels zijn hun nesten begonnen<br>
 
  +
Het Nederlands heeft in de loop van de tijd veel woorden [[leenwoord|geleend]] uit andere talen. Sommige van die leenwoorden zijn een vast onderdeel van de taal geworden, andere zijn weer in onbruik geraakt en verdwenen. Sinds de 20e eeuw leent het Nederlands vooral uit het [[Engels]]. Eerder leende het Nederlands veel uit andere talen, met name het [[Latijn]] en [[Frans]], maar ook het [[Grieks]], [[Jiddisch]] en [[Duits]]. Vooral in de 19e eeuw zijn er veel woorden uit het [[Indonesisch]] overgenomen; [[Indonesië]] was toen een Nederlandse [[kolonie]].
Behalve ik en jij.<br>
 
  +
{{Germaanse_Talen}}
Waar wachten wij nog op?<br></i>
 
  +
{{Navigatie talen Zuid-Afrika}}
 
 
[[Categorie:Taal]]
Het Nederlandse [[schrift]] is dus begonnen met een liefdesgedicht...
 
 
[[Categorie:Cultuur in Nederland]]
 
  +
[[Categorie:Schoolvakken]]
==Bezittelijk==
 
  +
[[fr:Néerlandais]]
Bij een bezittelijke woordengroep zie je ''..'s'' of ''..' '' of gewoon een S eraan. Hoe weet je nu welke je nu moet schrijven?
 
  +
[[en:Dutch]]
 
  +
[[es:Idioma neerlandés]]
==='s===
 
  +
[[de:Niederländische Sprache]]
Je schrijft '' 's'' als de naam niet met een S of X eindigt en als er een S aan zou komen er uitspraakproblemen zouden komen.
 
Enkele voorbeelden;
 
* Silke's bal
 
* Emma's boek
 
* Alexander's school
 
 
==='===
 
Je schrijft '' ' '' als de naam met een S of X eindigt.
 
Enkele voorbeelden;
 
* Carlos' muziek
 
* Max' huis
 
 
===S eraan===
 
Als er geen uitspraakproblemen mogelijk zijn mag je de S er ook gewoon aanschrijven.
 
Een voorbeeld:
 
* Toms bal
 
 
{{Beginnetje}}
 
{{GermaanseTalen}}
 
[[categorie:Taal]]
 
[[categorie:Nederland]]
 

Versie van 21 okt 2019 15:55

Nederlands is de taal die gesproken wordt in Nederland (17,5 miljoen), Vlaanderen (6,7 miloen) Suriname (0,5 miljoen), en de Nederlandse Antillen. Het alfabet heeft 26 letters. In Nederland heeft een kleine 90% van de bevolking Nederlands als moedertaal. In België (voornamelijk Vlaanderen) spreekt 60% Nederlands. Op Aruba spreekt 5,8% Nederlands. Op de eilanden van de Nederlandse Antillen spreekt 7,3% Nederlands.

Geschiedenis van de Nederlandse taal

In 700 na Christus waren er drie grote taalgebieden in Europa: Latijn, Keltisch en Germaans. De Latijnse taal is veranderd in de Romaanse talen. Vormen van Keltisch worden alleen nog gesproken op sommige plekken in Groot-Brittannië en Ierland. Uit de Germaanse taalgroep ontwikkelden zich o.m. Engels, Duits, Nederlands en de Scandinavische talen. De talen werden in die tijd alleen gesproken. Er bestond dus nog geen schrift. Schrift is de geschreven taal, zoals je op school leert. Vroeger konden de meeste mensen namelijk niet schrijven. Monniken konden wel schrijven, maar meestal deden ze dit alleen in het Latijn. Monniken schreven de Bijbel in het Latijn. In die tijd drukte men ook nog geen boeken. De boekdrukkunst is pas uitgevonden rond het jaar 1455.

Pas in de 16e eeuw kwam er een standaardtaal. Daarvoor had je dus nog niet zoiets als "het Nederlands", alleen maar dialecten waarvan de sprekers elkaar vaak niet eens begrepen.

Sindsdien is de manier waarop we het Nederlands moeten schrijven best vaak veranderd. De laatste grote verandering was in 1995.

Oudste stukje tekst

De oudst bekende literaire Nederlandse tekst, Hebban olla vogala, komt uit 1150. Dit is geschreven door een monnik. Hij schreef het om zijn ganzenveer uit te testen. Het stukje is geschreven in Oudnederlands. Het stukje dat de monnik schreef is een gedicht:
Hebban olla uogala nestas hagunnan
Hinase hi(c) (e)nda thu
Uu(at) unbida(n) (uu)e nu
(De u kan ook een v zijn, uu is een w). Dit betekent in het Nederlands: Alle vogels zijn hun nesten begonnen
Behalve ik en jij.
Waar wachten wij nog op?

Woordenschat

Het Nederlands heeft in de loop van de tijd veel woorden geleend uit andere talen. Sommige van die leenwoorden zijn een vast onderdeel van de taal geworden, andere zijn weer in onbruik geraakt en verdwenen. Sinds de 20e eeuw leent het Nederlands vooral uit het Engels. Eerder leende het Nederlands veel uit andere talen, met name het Latijn en Frans, maar ook het Grieks, Jiddisch en Duits. Vooral in de 19e eeuw zijn er veel woorden uit het Indonesisch overgenomen; Indonesië was toen een Nederlandse kolonie.

 
Germaanse talen

Noord-Germaanse Talen: Deens · Zweeds · Noors · IJslands · Faeröers
West-Germaanse Talen: Afrikaans · Duits · Engels · Nederlands · Fries · Luxemburgs · Jiddisch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlands&oldid=579538"