Nederlanders

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 15 feb 2021 om 15:23 (→‎top: clean up, replaced: [[Afbeelding: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlanders
Land Nederland
Aantal inwoners 16.805.037 (2013)
Woonachtig sinds 57 v. Chr.
Godsdienst: 42% geen gezindte,
29% rooms-katholiek,
9% hervormd,
6% PKN,
6% overige,
4% gereformeerd,

4% islamitisch

Haringkraampje bij het Binnenhof in Den Haag - een typische vorm van Nederlandse cultuur

Nederlanders zijn de inwoners van Nederland. Door allerlei migratiestromen sinds de Jaren 60 van de vorige eeuw, zoals van Turkse en Marokkaanse gastarbeiders, Surinamers en asielzoekers, kun je eigenlijk niet meer spreken van een Nederlands volk. Daarvoor is de samenstelling tegenwoordig te divers. Zo is ongeveer de helft van de inwoners van grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag van niet-Nederlandse afkomst.

Veel buitenlanders hebben ook (vaak naast hun eigen paspoort) de Nederlandse nationaliteit en mogen zich ook Nederlander noemen. Binnen Nederland zelf leven vele nationaliteiten met elk hun eigen cultuur, die vaak sterk afwijkt van wat "autotochtone" Nederlanders als vanzelfsprekend beschouwen. Dat zorgt vaak voor spanningen en ruzies. Binnen Nederland leven ook de Friezen met hun eigen cultuur en gewoonten. En zo heeft elke regio wel iets "eigens".

In Nederland worden van oorsprong de talen Nederlands en Fries gesproken. Het zijn de officiële erkende talen van Nederland. En vergeet ook het Limburgs niet. De verkeersborden, die de naam van een plaats aangeven, zijn daar tweetalig. Daarnaast heb je verschillende andere talen die in Nederland worden gesproken, bijvoorbeeld Turks en Marokkaans.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlanders&oldid=653118"