Neanderthaler

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 19 okt 2023 om 14:44 (De eerste alinea wat anders geformuleerd.)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neanderthaler
Homo neanderthalensis

Homo Sapiens Cro-Magnon The Natural History Museum Vienna, 20210730 1223 1268.jpg

Uitgestorven
Leefgebied Europa
Leefomgeving Grotten
Behoort tot de Homininae

Range of NeanderthalsAColoured.png

Portaal Portal.svg Biologie

In 1857 werd in het Duitse Neanderthal een menselijk skelet gevonden. Men gaf het de naam Neanderthaler naar de vindplaats ervan. Ook in België, in de grotten van Spy bij Namen, zijn Neanderthalers teruggevonden. De Neanderthalers leefden naar schatting tussen 200.000 en 40.000 jaar geleden.

De Neanderthaler had een gedrongen lichaam. Hij was gespierd en had grote hersenen, groter dan de hersenen van Homo sapiens (met andere woorden: groter dan die van ons!). We weten dus hoe hij was gebouwd. En we weten ook dat hij wapens, werktuigen en mogelijk ook kunstvoorwerpen maakte en een echte carnivoor was. Maar we weten niet hoe de Neanderthalers met elkaar "praten". Sprak hij al een taal of maakte hij geluiden zoals een dier?

Rond 25.000 à 30.000 jaar geleden is de Neanderthaler uitgestorven. Niet veel eerder waren vanuit Azië de eerste moderne mensen (Homo sapiens) Europa ingetrokken. Ze hebben dus nog een periode naast elkaar geleefd. DNA onderzoek heeft aangewezen dat er seksuele contacten waren tussen beide soorten. De West-Europese mens heeft 1 tot 4 % DNA dat afkomstig is van de Neanderthaler. Er is wel gedacht dat ‘wij’ de Neanderthaler uiteindelijk hebben verdrongen of zelfs hebben uitgeroeid. Maar het kan ook zijn dat hij is uitgestorven als gevolg van de snelle klimaatverbetering, die het einde betekende van de mammoet en ander jachtwild van de Neanderthaler.

  • Neanderthaler betekent: Wijze man uit het Neanderdal.
  • Grootte: 1,54 m tot 1,66 m.
  • Gewicht: 66 kg (vrouw), 77 kilo (man)
  • Woongebied: Europa en West-Azië

Zie ook evolutie van de mens en primaten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neanderthaler&oldid=821476"