Nationale Democratische Partij (Suriname)

Uit Wikikids
Versie door Bot61 (overleg | bijdragen) op 30 dec 2021 om 23:06 (Robotgeholpen doorverwijzing: Dictator - Koppeling(en) gewijzigd naar Dictatuur)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationale Democratische Partij (NDP)

NDP Suriname logo.png

Oprichting 4 juli 1987 (NDP)
7 mei 1980 (RVP)
Opheffing
Actief in Vlag van Suriname Suriname
Richting Centrumlinks tot links
Stroming Surinaams nationalisme
Sociaaldemocratie
Democratisch socialisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Desi Bouterse
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- De Nationale Assemblée André Misiekaba
- Districtsraden
- Ressortraden
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- De Nationale Assemblée
16 van de 51
- Districtsraden
van de 118
<div style="background-color: #872890; width: Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /.%; height: 100%;">
- Ressortraden
van de 753
<div style="background-color: #872890; width: Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /.%; height: 100%;">
- Provinciale Staten
van de 570
- Gemeenteraden
van de 8501
- Burgemeesters
van de 345
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie NDP-jongeren
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek
Bouterse als leider van de Revolutionaire Volkspartij (1985)

De Nationale Democratische Partij, afgekort NDP, is een sociaaldemocratische en democratisch socialistische politieke partij in Suriname. Met 16 van de 51 zetels is de NDP de tweede grootste politieke partij van Suriname en daarmee de belangrijkste oppositiepartij in het land. De partij wordt geleid door oud-dictator, voormalig sergeant-majoor en oud-president Desi Bouterse. Bouterse werd op 16 juli 2020 opgevolgd door president Chan Santokhi.

Geschiedenis

Eenpartijstaat

Op 7 mei 1980 werd de voorloper van de NDP, de Revolutionaire Volkspartij, door dictator Desi Bouterse opgericht. Bouterse was aan de macht gekomen na de Sergeantencoup, waarbij hij en veertien andere sergeanten (vandaar de naam) de democratisch verkozen en sociaaldemocratische premier Henck Arron (NPS) en president Johan Ferrier (NPS) hadden afgezet. De Revolutionaire Volkspartij was een communistische en revolutionair socialistische partij en wilde van Suriname een socialistische staat maken, waarbij het leger de absolute macht zou hebben. De RVP onderhield ook goede banden met het communistische bewind in Cuba en richtte ook naar Cubaans model zogeheten 'volksmilities' op: hierbij werd aan trouwe burgers wapens gegeven om op eigen houtje 'de revolutie te verdedigen' (oftewel om burgers die tegen de 'revolutie' waren te kunnen vermoorden).

Door de Sergeantencoup ontstond er onrust in het land en op een gegeven moment brak er een burgeroorlog uit (de Binnenlandse Oorlog). Deze oorlog werd gestreden tussen het Junglecommando (een guerrillabeweging van Ronnie Brunswijk) en het nationale leger. Tijdens deze oorlog gaf Bouterse de opdracht om een aantal van zijn politieke rivalen te vermoorden. Deze moorden staan bekend als de Decembermoorden en werden in Fort Zeelandia gepleegd. Daarnaast is Bouterse verantwoordelijk voor de vele burgerslachtoffers die het leger onder zijn leiding maakte. Langzamerhand begon Bouterse de controle over het leger te verliezen. Om toch controle te kunnen houden over het leger, ging Bouterse onder de voorwaarde dat zijn macht over het leger via de wet geregeld werd, akkoord met de organisatie van verkiezingen in 1987.

Politieke partij

Omdat de Revolutionaire Volkspartij tijdens de dictatuur een slechte naam gekregen had, besloot Desi Bouterse de Nationale Democratische Partij op te richten, maar dit voorkwam niet dat de partij genadeloos werd afgestraft en slechts 6% van de stemmen kreeg. Toch was de NDP destijds bijzonder, omdat de partij een van de weinige partijen was die niet specifiek opgericht was voor mensen van mensen van een bepaalde culturele of religieuze afkomst. Bij de verkiezingen van 2010 werd Bouterse ditmaal op democratische manier president, waarmee hij president Ronald Venetiaan (NPS) opvolgde.

De NDP werd als een links-nationalistische en socialistische partij opgericht, maar is tegenwoordig niet meer zo radicaal. De partij is voorstander van een grote overheid, die ervoor moet zorgen dat alles zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt. Sinds 2015 legt de partij meer nadruk op handel en de vrijheid van ondernemers, maar dat neemt nog steeds niet weg dat de partij voorstander is van de Surinaamse verzorgingsstaat. De NDP is ook nationalistisch: ze is van mening dat Surinamers trots moeten zijn op hun land (patriottisme) en dat het belang van Suriname vóór dat van andere landen gaat.

Verkiezingsresultaten

 Regering: de partij is de enige regeringspartij en heeft geen andere partijen nodig voor een meeerderheid.

 Coalitie: de partij maakt deel uit van de regeringscoalitie.

 Oppositie: de partij neemt geen zitting in de regeringscoalitie en belandt zo in de oppositie.

Jaar Uitslag Verschil Rol Samenstelling
(coalitie)
1987 9,04%
3 van de 51
+9,04% +3
oppositie
niet van toepassing
1991 21,68%
12 van de 51
+12,64% +9
1996 25,34%
16 van de 51
+3,66% +4
coalitie
2000 8,64%
6 van de 51
-16,70% -10
oppositie
niet van toepassing
2005 23,10%
15 van de 51
+14,46% +9
2010 31,48%
18 van de 51
+8,37% +3
coalitie
NDP-ABOP-PL
2015 45,46%
26 van de 51
+13,89% +8
NDP-BEP-DOE
2020 23,92%
16 van de 51
-21,54% -10
oppositie
niet van toepassing
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationale_Democratische_Partij_(Suriname)&oldid=699924"