Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Joe Biden

Nakhon Ratchasima

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 9 aug 2019 om 20:25
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nakhon Ratchasima/Khorat/Korat
Ligging van de stad Nakhon Ratchasima

Amphoe 3001.png

Aantal inwoners: 145.793 inwoners (2008)
Oppervlakte: 37,5 km²
Burgemeester: Surawuth Cherdchai
Provincie: Nakhon Ratchasima
De stad Nakhon Ratchasima

NKR AERIAL.jpg

Monument van Thao Suranaree
Het treinstation van Nakhon Ratchasima

Nakhon Ratchasima oftewel Khorat of Korat is een grote stad in het noordoosten van Thailand en de hoofdstad van de provincie Nakhon Ratchasima. De stad is de poort tot Isaan. Nakhon Ratchasima is een metropool.

Geografie en klimaat

Nakhon Ratchasima ligt in het westen van het Khorat-Plateau. De stad is gescheiden van de Chao Phrayabekken (een groep rivieren) en de Dong Phaya Yen-bergen. Er zijn wel twee nationale parken in de buurt van Nakhon Ratchasima: Nationaal Park Khao Yai en Nationaal Park Thab Lan. Nakhon Ratchasima ligt 259 kilometer af van Bangkok. Er zijn 3 seizoenen in Nakhon Ratchasima: het droog seizoen (dat duurt van februari tot mei), het regenseizoen (dat duurt van mei tot oktober) en het koele seizoen (dat duurt van oktober tot februari).

Geschiedenis

Volgens archeologen waren er vroeger 2 steden op de plek waar nu Nakhon Ratchasima ligt. De steden heetten Sema en Nakhon Raj. In de tijd van de Khmer-overheersing ronde de 14e eeuw in Nakhon Ratchasima, was de stad een belangrijke plaats. Tijdens de overheersing van het Ayuthaya-rijk werden er veel gebouwen gebouwd in Nakhon Ratchasima. Vanaf toen kwam Nakhon Ratchasima vaak voor in boeken, documenten en brieven. Nakhon Ratchasima werd ook een belangrijke grens van Thailand met Laos. Toen was Laos groter dan nu. In 1826 begon de Laotiaanse koning Anouvong de stad aan te vallen. Een bekende Thaise heldin uit deze stad, Thao Suranaree, hielp met de strijd tegen de Laotianen. Ter herdenking aan deze heldin is er een prachtig standbeeld opgericht van haar in het centrum van Nakhon Ratchasima. Het oostelijke deel van het centrum in Nakhon Ratchasima is ooit ontworpen door een Franse ingenieur. Daar staan nu mooie gebouwen met Franse bouwstijlen. Nakhon Ratchasima bleef nog steeds een belangrijke stad in Thailand, zelfs nog in de late 19e eeuw. In het begin van de 20e eeuw werd er een spoorlijn gebouwd naar Nakhon Ratchasima gebouwd. Dat was de eerste spoorlijn naar Noordoost-Thailand. Tijdens de Vietnamoorlog in Vietnam was de stad gevestigd met militaire bases en een leger van de VS.

Voorzieningen

Nakhon Ratchasima is een grote stad, daarom heeft het veel voorzieningen (=bijv.:bibliotheken, universiteiten, ziekenhuizen enz.).

Universiteiten

In Nakhon Ratchasima zijn wel 4 universiteiten. Dit zijn ze: Suranaree University of Technology, Nakhon Ratchasima Rajabhat University, Rajamangala University of Technology Isan en Vongchavalitkul University. De Suranaree University of Technology is een openbare universiteit en werd opgericht op 27 juli 1989. De universiteit is genoemd naar de bekende heldin: Thao Suranaree. De Vongchavalitkul University is een particuliere universiteit. Eerst was dit nog maar een hogeschool die Vonchavalitkul College heette, het werd toen opgericht in het jaar 1984. In het jaar 1994 veranderde het in een universiteit.

Basisscholen en middelbare scholen

Ook zijn er 5 basisscholen in Nakhon Ratchasima: de Ruammit School, de Sukhanaree School, de Anuban Nakhon Ratchasima School, de Wat Sakaew School en de Muang Nakhon Ratchasima School. Verder zijn er 7 middelbare scholen in Nakhon Ratchasima: de Assumption School Nakhon Ratchasima, de St.Mary Business Administration College, de Rajsima Wittayalai School, de Saint Mary's College Nakhon Ratchasima, de Suranaree Witthaya School, de Boonwattana School en de Suratham Pitak School.

Ziekenhuizen en hotels

In Nakhon Ratchasima zijn 6 verschillende ziekenhuizen: de Bangkok-Ratchasima Hospital, de Maharat Nakhon Ratchasima Hospital, de Saint Mary's Hospital, de Golden Gate Hospital, de Po-Pat Hospital en de Fort Suranaree Hospital. Er zijn 7 hotels in Nakhon Ratchasima: het City Park Hotel, het Sima-Thani Hotel, het Ratjapheck Grand Hotel, het Hermitage Hotel, het Sri Pattana Hotel, het Panjadara Hotel en het Raya Grand Hotel.

Winkelcentra en warenhuizen

In Nakhon Ratchasima zijn 7 winkelcentra en warenhuizen: Big C Supercenter Nakhon Ratchasima, Klang Plaza Atsadang, Klang Plaza Chomsurang, IT City Nakhon Ratchasima, Makro Nakhon Ratchasima, The Mall Department Store Nakhon Ratchasima en Tesco Lotus Hypermarkt Nakhon Ratchasima.

Vervoer

Nakhon Ratchasima ligt aan een spoorlijn die Bangkok verbindt met Ubon Ratchathani en Nong Khai. Het verkeer is hier best druk. Zo'n 26 km ten oosten van de stad is een luchthaven: Nakhon Ratchasima Airport. Deze luchthaven is alleen maar nationaal. Vanaf hier zijn vluchten naar Bangkok, Phuket, Chiang Mai en Phitsanulok. Één van de vier belangrijkste en grootste snelwegen van Thailand, de Route 2, ligt langs Nakhon Ratchasima. De snelweg begint van Saraburi tot Nongkhai. Deze snelweg werd gebouwd met steun van de Verenigde Staten. Scheepvaart in Nakhon Ratchasima is niet heel belangrijk voor de stad.

Cultuur en tradities

Levensstijl

Een groot deel van de bevolking in de omgeving van de stad werkt in de landbouw. Voorbeelden zijn: rijst, suikerriet, tapioca, maïs, jute, pinda's, sesam en fruit. Binnen de stad Nakhon Ratchasima is geen landbouw. De mensen in Nakhon Ratchasima zijn een gemengd ras. Het ras is gemengd met het Chinese, het Laotiaanse, het Cambodjaanse en het Thaise ras. Men spreekt voor een groot deel Thai.

Feesten en festivals

Thao Suranari Memorial Fair is een jaarlijks evenement en wordt gevierd tussen 23 maart en 3 april. In die dagen zijn er speciale markten, winkels en tentoonstellingen. Verder zijn er geen speciale feesten in Nakhon Ratchasima. In de gebieden rond de stad zijn wel meer speciale gelegenheden.

Overige toeristische attracties

De laatste jaren is er erg veel toerisme in Nakhon Ratchasima. Voornamelijk toeristen uit Noord-Amerika en Europa. Veel van die toeristen vinden het leven hier zo goed, dat ze hier gewoon gaan wonen. De woningen hier zijn goedkoop.

Een panorama van Nakhon Ratchasima

Bekende personen

Dit zijn de 2 bekende personen uit deze stad:

Wist je dat...

  • ... 14 ° 58,5 'N 102 ° 6'E de coördinaten van Nakhon Ratchasima zijn?
  • ... Nakhon Ratchasima één van Thailands grootste steden is?
  • ... Khorat een bijnaam van Nakhon Ratchasima is?
  • ... Khorat of Korat ook een Thaise soort kat is?
  • ... de naam Khorat eigenlijk een afkorting is van Angkor Raj?

Bronnen

  • informatie van Wikipedia
  • informatie van het boek "De grote spectrum encyclopedie Deel 13"


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nakhon_Ratchasima&oldid=572209"