Münchense Radenrepubliek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Münchense Radenrepubliek
Münchner Räterepublik

Socialist red flag.svg

Bavaria.png

Let op! De radenrepubliek had alleen macht in München zelf en een paar steden in de buurt. Echter, het claimde heel Beieren.

Hoofdstad München
Bestuursvorm Radenrepubliek
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

De Münchense Radenrepubliek, ook wel de Beierse Radenrepubliek, was een communistisch land dat slechts iets minder dan een maand heeft bestaan. Een radenrepubliek is een staat die wordt bestuurd door boeren, arbeiders en soldaten (de onderklasse). Het communisme kwam als het ware op voor dit soort mensen (wegens de slechts levensomstandigheden) door een maatschappij zonder klassen te maken, waar alles door de overheid geregeld werd.

De Münchense Radenrepubliek is ontstaan op 7 april 1919 en ten val gebracht op 2 mei 1919. 1919 was een roerig jaar in Duitsland door het verdrag van Versailles, waarbij Duitsland een republiek werd en o.a. veel grond moest inleveren. De staat was een poging van de communisten om het communisme naar Duitsland te brengen, maar dat mislukte volledig. Pas in 1949 werd een communistisch Duitsland gesticht, namelijk de Duitse Democratische Republiek (DDR/Oost-Duitsland), die zich in 1990 bij West-Duitsland voegde.

Voorgeschiedenis

Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het duidelijk dat Duitsland de oorlog zou gaan verliezen. Niet alleen waren er veel verliezen voor Duitsland, ook was er armoede en honger onder bevolking. Dit leidde op 7 november 1918 tot de Novemberrevolutie. Tijdens de Novemberrevolutie werd de monarchie in Duitsland afgeschaft. Niet alleen ging dit om het keizerschap zelf, maar ook om de monarchie in de deelstaten. Beieren was een koninkrijk (koninkrijk Beieren). De revolutionairen stonden in Beieren onder leiding van Kurt Eisner (USPD). Op 7 november 1918 werd de Vrijstaat Beieren uitgeroepen. Een vrijstaat hield in dat het bestuur democratisch werd gekozen door de bevolking. Enige dagen later deed koning Lodewijk III troonsafstand.

Kurt Eisner werd tijdelijk de premier van Beieren en verkiezingen waren er een paar maanden later. Aan de verkiezingen deed ook de SPD mee. Hoewel Eisners partij meer communistisch was dan de SPD, was Eisner zelf geen communist. Hij was eerder een democraat (iemand voor de democratie) en was een vrij vriendelijke man. Tijdens de verkiezingen in januari 1919 was er een enorme nederlaag voor de USPD. De SPD won echter veel zetels. Eisner wilde zelf zijn ontslag indienen, maar dit is nooit gebeurd. Nog voordat hij dit kon doen werd hij vermoord door Anton von Arco auf Valley. Johannes Hoffman werd de nieuwe premier van Beieren.

De radenrepubliek

De aanhangers van Eisner waren niet blij met deze keuze en wilde de regering van Hoffman omverwerpen. Op 7 april 1919 riepen zij daarom de Münchense Radenrepubliek uit. De regering werd verdreven uit de hoofdstad München en moest zich in Bamberg vestigen. De nieuwe regering stelde een communistisch staatsmodel voor, dat gelijk was aan die van de Sovjet-Unie. De macht van deze nieuwe regering ging echter niet verder dan München zelf en een paar steden in de buurt ervan.

De leden van de SPD en ook andere communisten weigerde mee te werken aan de nieuwe Radenrepubliek. De radenregering ging ver in het hervormen van Beieren en het herverdelen van rijkdommen. Op 13 april 1919 werd een eerste poging gedaan om de regering omver te werpen. De Duitse regering en Hoffmann zette vrijkorpsen in om het parlementsgebouw te bestormen. De radenregering stelde echter snel een leger op, waardoor de bestorming mislukte. Het leger wat door de radenregering was opgericht nam nu de macht over. Dit was echter wel communistisch en maakte het nieuwe Beieren dan ook communistisch.

Het einde

Op 1 mei 1919 viel een ander vrijkorps München binnen. Na hevige gevechten werd het leger van de radenrepubliek verslagen. Tussen 2 en 3 mei werd de stad ingenomen. De leiders van de radenrepubliek werden allen veroordeeld. De leider van het leger werd zelfs ter dood veroordeeld.

Hoewel de Münchense Radenrepubliek slechts een maand bestond bewees het hoe gespannen de situatie in Beieren toentertijd was. Dit is vrij vergelijkbaar als met Duitsland zelf; waar extremistische groepen (zoals de communisten en nationaalsocialisten) veel straatgevechten hielden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Münchense_Radenrepubliek&oldid=525216"