Muzieknoot: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Uitleg g- en f-sleutel samengevoegd met resp. melodielijn en baslijn. Aanzet kruizen en mollen toegevoegd.)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Werk}}
  +
 
'''Muzieknoten''' zijn tekens om de tonen in [[muziek]] aan te geven. In tijdsduur of toonhoogte. Dit gebeurt op [[bladmuziek]].
 
'''Muzieknoten''' zijn tekens om de tonen in [[muziek]] aan te geven. In tijdsduur of toonhoogte. Dit gebeurt op [[bladmuziek]].
   
Om muziek te maken heb je muzieknoten nodig. Maar die muzieknoten moeten wel goed leesbaar zijn. Daarom vond de Italiaanse monnik [[Guido van Arezzo]] de notenbalk uit. Zo konden alle noten opgeschreven worden. Iedereen kon ze nu gemakkelijk lezen.
+
Om muziek te maken heb je muzieknoten nodig. Dat zijn er een heleboel. Maar die muzieknoten moeten wel goed leesbaar zijn. Daarom vond de Italiaanse monnik [[Guido van Arezzo]] de notenbalk uit. Zo konden alle noten opgeschreven worden. Iedereen kon ze nu gemakkelijk lezen. In deze uitleg gaan we uit van een [[piano]]. Ga je een ander instrument leren bespelen, dan zijn daar boekjes en zo voor die uitleggen hoe een noot gemaakt kan worden en welke handelingen je daarvoor moet verrichten. Bij zangkoren wordt vaak een [[piano]] of een elektrisch [[orgel]] gebruikt om de te zingen tonen aan te geven. Dat kan ook met een [[stemvork]]. Meestal is dat de "a" toon.
   
Nu weten we wel wat de notenbalk er is, maar je moet natuurlijk wel weten wat je moet spelen. Daarom hebben alle noten een naam (letter) gekregen.
+
Nu weten we wel dat er de notenbalk is, maar je moet natuurlijk nu nog wel weten wat je moet spelen. Daarom hebben alle noten een naam (letter) gekregen. Er zijn twee soorten notenbalken:
 
[[Bestand:Eenvoudige toonladder.jpg|links|kaderloos]]
 
[[Bestand:Eenvoudige toonladder.jpg|links|kaderloos]]
 
Dit is de notenbalk met de ''vioolsleutel'' of ''g-sleutel'':
Hiernaast zie je een aantal pianotoetsen (klavier) met daaronder een toonladder op een notenbalk van vijf lijnen. Aan het begin van de notenbalk staat de vioolsleutel. Elke witte toets die een noot maakt heeft een eigen letter. Ook de namen van de zogeheten zangnoten staan er in het rood bij genoemd. De namen van de zwarte toetsen volgen. Je ziet dat de zwarte toetsen in groepjes van twee en groepjes van drie staan. De "c" of "do" staat voor het eerste groepje van twee zwarte toetsen.
 
<br><br><br><br><br><br><br>
 
 
Toonladder met bas-sleutel
 
[[Bestand:Eenvoudige toonladder f sleutel.jpg|links|kaderloos]]
 
Hiernaast zie je een aantal pianotoetsen (klavier), maar dan met een toonladder op een notenbalk van vijf lijnen, met vooraan de f-sleutel. De noten beginnen nu op een andere plaats.
 
<br><br><br><br><br><br><br><br>
 
 
 
 
 
== De viool- en de bas- sleutel ==
 
 
Je hebt een heleboel muzieknoten. Om die te kunnen lezen moet je weten wat je moet doen. Maar er is alvast een onderscheid van noten. Je hebt namelijk twee groepen noten. Hoge tonen, en lage tonen. De hoge tonen schrijf je op in de vioolsleutel. De lage tonen in de bassleutel.
 
 
Dit is de vioolsleutel of g-sleutel:
 
[[Bestand:Music ClefG.svg|links|kaderloos|72x72px]]
 
 
De vioolsleutel heet zo omdat je als je viool speelt altijd in de vioolsleutel speelt. De naam g-sleutel heeft te maken met de tweede lijn van onderen, wat de g-lijn aangeeft.
 
 
   
  +
Hiernaast zie je een aantal pianotoetsen (stukje klavier) met daaronder een toonladder voor de hoge tonen op een notenbalk van vijf lijnen. Aan het begin van de notenbalk staat de vioolsleutel of G-sleutel. De vioolsleutel heet zo omdat je als je viool speelt dit altijd in de vioolsleutel speelt. Het heet de G-sleutel omdat de middelste krul begint op de zelfde lijn (tweede van onderen) als de "g" of "sol". De hoge tonen schrijf je op in de notenbalk met de vioolsleutel. Meestal is dit de ''melodielijn'' of ''melodiepartij'', waaronder eventueel ook de tekst van het nummer of liedje staat aangegeven. Op de [[piano]] wordt de melodielijn meestal met de rechter hand gespeeld.
   
 
Elke witte toets die een noot maakt heeft een eigen letter. Ook de namen van de zogeheten zangnoten staan er in het rood bij genoemd. De namen van de zwarte toetsen volgen (zie kopje kruizen en mollen). Je ziet dat de zwarte toetsen in groepjes van twee en groepjes van drie staan. De "c" of "do" staat voor het eerste groepje van twee zwarte toetsen. De noten die hier aangegeven staan duren elk één tel. Later meer daarover onder het kopje tijdsduur.<br><br><br>[[Bestand:Eenvoudige toonladder f sleutel.jpg|links|kaderloos]]
<br>
 
Dit is de bassleutel of f-sleutel:
+
Dit is de notenbalk met de ''bassleutel'' of ''f-sleutel'':
[[Bestand:Music ClefF.svg|links|kaderloos|71x71px]]
 
   
  +
Hiernaast zie je weer een aantal pianotoetsen (stukje klavier), maar dan voor de lage tonen met een toonladder op een notenbalk van vijf lijnen, met vooraan de bassleutel of F-sleutel. De bassleutel heet zo omdat het voor de ''baspartij'' bedoeld is. Bij de [[piano]] speel je die lage tonen meestal met de linker hand. De naam F-sleutel heeft te maken met de tweede lijn van boven, wat de f-lijn aangeeft. Je kunt ook zien dat de noten nu op een andere plaats beginnen. Het rondje van de F-sleutel staat op dezelfde lijn (tweede van boven) als de "f" of "fa". Ook hier staan er noten van elk één tel. Vaak worden er akkoorden of zogeheten basloopjes op de bas-lijn aangegeven. Behalve de lage tonen op de [[piano]] kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan bas-instrumenten als de [[contrabas]] of een [[basgitaar]]. Voor de [[drum]]- of percussiepartij heb je nog weer een andere "sleutel".<br><br><br><br><br><br>
De bassleutel heet zo omdat je als je iets in de bas speelt altijd in de bassleutel speelt. De naam f-sleutel heeft te maken met de tweede lijn van boven, wat de f-lijn aangeeft.
 
   
  +
== Kruizen en mollen ==
<br><br>
 
  +
De zwarte toetsen van (bijvoorbeeld) de [[piano]] zijn de muzieknoten die letterlijk tussen twee witte toetsen zitten. Ze heten dan ook halve noten. Dit moet je niet verwarren met de noten die een halve tel duren (zie tijdsduur). Nu kun je vanaf bijvoorbeeld de "c" een halve stap ''omhoog''. Dan spreken we over een ''kruis''. Diezelfde zwarte toets kunnen we ook bereiken door vanaf de "d" een halve stap naar beneden te gaan. Dan spreken we van een ''mol''. Vandaar dat de zwarte toetsen een 'kruis-naam' hebben en een 'mol'-naam'.<br><br>
   
 
== Tijdsduur ==
 
== Tijdsduur ==
Regel 39: Regel 23:
   
 
Je telt muziek in tellen. Niet in seconden.
 
Je telt muziek in tellen. Niet in seconden.
{{beginnetje}}
 
 
[[Categorie:Muziek]]
 
[[Categorie:Muziek]]

Versie van 5 nov 2020 13:02

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Muzieknoten zijn tekens om de tonen in muziek aan te geven. In tijdsduur of toonhoogte. Dit gebeurt op bladmuziek.

Om muziek te maken heb je muzieknoten nodig. Dat zijn er een heleboel. Maar die muzieknoten moeten wel goed leesbaar zijn. Daarom vond de Italiaanse monnik Guido van Arezzo de notenbalk uit. Zo konden alle noten opgeschreven worden. Iedereen kon ze nu gemakkelijk lezen. In deze uitleg gaan we uit van een piano. Ga je een ander instrument leren bespelen, dan zijn daar boekjes en zo voor die uitleggen hoe een noot gemaakt kan worden en welke handelingen je daarvoor moet verrichten. Bij zangkoren wordt vaak een piano of een elektrisch orgel gebruikt om de te zingen tonen aan te geven. Dat kan ook met een stemvork. Meestal is dat de "a" toon.

Nu weten we wel dat er de notenbalk is, maar je moet natuurlijk nu nog wel weten wat je moet spelen. Daarom hebben alle noten een naam (letter) gekregen. Er zijn twee soorten notenbalken:

Eenvoudige toonladder.jpg

Dit is de notenbalk met de vioolsleutel of g-sleutel:

Hiernaast zie je een aantal pianotoetsen (stukje klavier) met daaronder een toonladder voor de hoge tonen op een notenbalk van vijf lijnen. Aan het begin van de notenbalk staat de vioolsleutel of G-sleutel. De vioolsleutel heet zo omdat je als je viool speelt dit altijd in de vioolsleutel speelt. Het heet de G-sleutel omdat de middelste krul begint op de zelfde lijn (tweede van onderen) als de "g" of "sol". De hoge tonen schrijf je op in de notenbalk met de vioolsleutel. Meestal is dit de melodielijn of melodiepartij, waaronder eventueel ook de tekst van het nummer of liedje staat aangegeven. Op de piano wordt de melodielijn meestal met de rechter hand gespeeld.

Elke witte toets die een noot maakt heeft een eigen letter. Ook de namen van de zogeheten zangnoten staan er in het rood bij genoemd. De namen van de zwarte toetsen volgen (zie kopje kruizen en mollen). Je ziet dat de zwarte toetsen in groepjes van twee en groepjes van drie staan. De "c" of "do" staat voor het eerste groepje van twee zwarte toetsen. De noten die hier aangegeven staan duren elk één tel. Later meer daarover onder het kopje tijdsduur.


Eenvoudige toonladder f sleutel.jpg

Dit is de notenbalk met de bassleutel of f-sleutel:

Hiernaast zie je weer een aantal pianotoetsen (stukje klavier), maar dan voor de lage tonen met een toonladder op een notenbalk van vijf lijnen, met vooraan de bassleutel of F-sleutel. De bassleutel heet zo omdat het voor de baspartij bedoeld is. Bij de piano speel je die lage tonen meestal met de linker hand. De naam F-sleutel heeft te maken met de tweede lijn van boven, wat de f-lijn aangeeft. Je kunt ook zien dat de noten nu op een andere plaats beginnen. Het rondje van de F-sleutel staat op dezelfde lijn (tweede van boven) als de "f" of "fa". Ook hier staan er noten van elk één tel. Vaak worden er akkoorden of zogeheten basloopjes op de bas-lijn aangegeven. Behalve de lage tonen op de piano kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan bas-instrumenten als de contrabas of een basgitaar. Voor de drum- of percussiepartij heb je nog weer een andere "sleutel".





Kruizen en mollen

De zwarte toetsen van (bijvoorbeeld) de piano zijn de muzieknoten die letterlijk tussen twee witte toetsen zitten. Ze heten dan ook halve noten. Dit moet je niet verwarren met de noten die een halve tel duren (zie tijdsduur). Nu kun je vanaf bijvoorbeeld de "c" een halve stap omhoog. Dan spreken we over een kruis. Diezelfde zwarte toets kunnen we ook bereiken door vanaf de "d" een halve stap naar beneden te gaan. Dan spreken we van een mol. Vandaar dat de zwarte toetsen een 'kruis-naam' hebben en een 'mol'-naam'.

Tijdsduur

De ene noot duurt langer dan andere. Dat noemen we tijdsduur of de lengte van de noot.

Je telt muziek in tellen. Niet in seconden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muzieknoot&oldid=633959"