Mutsdragers

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mutsdragers
Monoplacophora

Monoplacophora (YPM IZ 021295) 002.jpeg

Leefgebied Zeeën
Leefomgeving op de bodem
Behoort tot de Weekdieren (Mollusca), Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

Mutsdragers, Mutsslakken of mutsweekdieren (Monoplacophora), zijn een klasse binnen de weekdieren (Mollusca). De wetenschappelijke naam Monoplacophora betekent "met één plaat". Het is een soort met een dopachtige schaal die in diepzee- omgevingen leeft. Bestaande vertegenwoordigers werden pas in 1952 als zodanig erkend; voorheen waren ze alleen bekend uit het fossielenbestand en men dacht dat ze 375 miljoen jaar geleden waren uitgestorven.

Beschrijving

Bouw van de Mutsdrager

Mutsdragers zijn eenkleppig. Hoewel de schaal van veel mutsdragers limpetachtig van vorm is (vergelijk het met de muts van een hoody). Het zijn geen slakken (gastropoden) en ze zijn ook niet nauw verwant aan de slakken en vormen daarom een eigen klasse. Ze hebben een wormachtig lijf met herhaalde organen en spieren. De bestaande leden van de klasse leven alleen in de diepe oceaan (op het continentaal plat en de continentale helling) op een diepte van minder dan 180 meter. Ze zijn ontstaan in het Cambrium (zo'n 500 miljoen jaar geleden) en leefden voornamelijk in ondiepe zeeën, terwijl latere vormen vaker voorkomen in diepere wateren met zachte, modderige zeebodems. Het zenuwstelsel is relatief eenvoudig.

De herhaalde organen omvatten drie tot zes paar eenvoudige "kieuwen" (eigenlijk ctenidia) die zich in een gebogen lijn langs elke kant van de voet bevinden (hoewel het aantal niet altijd als definitief wordt beschouwd voor een bepaalde soort), en maar liefst zes "nieren". " (eigenlijk nephridia ). De punt van hun lage schelpen wijst naar voren in plaats van naar achteren. De schaal varieert van 3 mm tot 37 mm in diameter, afhankelijk van de soort. Net als bij keverslakken (chitons) is het hoofd slecht gedefinieerd en zijn er geen ogen. De mond bevindt zich in de onontwikkelde kop van het dier voor zijn enige grote voet en bevat een soort slijmerige tong (radula), een bepalend kenmerk van de weekdier. Tentakels bevinden zich achter de mond. Ze hebben ook een kegelvormige maag. De darmen zijn lang en maken tussen de vier en zes lussen voordat ze de achterste anus bereiken. Mutsdragers hebben ook slokdarmzakjes .

De geslachten (mannetje / vrouwtje) zijn gescheiden, waarbij elk dier twee paar eierstokken of teelballen heeft die zijn verbonden met het derde of vierde paar nieren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mutsdragers&oldid=801686"