Muren van Constantinopel: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Istanboel toegevoegd met HotCat)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{werk}}
De '''Muren van Constantinopel''' waren de antieke Byzantijnse stadsmuren van [[Istanbul]].
 
  +
[[File:Theodosianische_Landmauer_in_Istanbul.jpg|right|300px|thumb|De ruïnes van de muren van Constantinopel]]
  +
De '''muren van Constantinopel''' waren de antieke Byzantijnse stadsmuren van [[Istanboel]], vroeger Constantinopel genoemd. De muren zorgden ervoor dat Constantinopel eeuwenlang niet in te nemen was door vijanden. De muren waren ontworpen door Griekse ingenieurs en zij maakten gebruik van een betere techniek dan andere steden in die tijd. Onder andere de Russen, Bulgaren en Arabieren slaagden er niet in om door de muren heen te komen. Het trucje was dat de muren niet massief waren. Ze bestonden uit twee wanden met puin daartussen. Een beschadiging was hierdoor zo weer opgevuld. Pas tijdens de [[vierde kruistocht]] in 1204 slaagde men erin door de muren heen te komen. Twee eeuwen later was de stad hier nog niet van hersteld en viel de stad in handen van het [[Ottomaanse Rijk]].
  +
  +
==Geschiedenis==
   
{{Beginnetje}}
 
   
 
[[Categorie:Istanboel]]
 
[[Categorie:Istanboel]]

Versie van 21 feb 2019 17:03

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
De ruïnes van de muren van Constantinopel

De muren van Constantinopel waren de antieke Byzantijnse stadsmuren van Istanboel, vroeger Constantinopel genoemd. De muren zorgden ervoor dat Constantinopel eeuwenlang niet in te nemen was door vijanden. De muren waren ontworpen door Griekse ingenieurs en zij maakten gebruik van een betere techniek dan andere steden in die tijd. Onder andere de Russen, Bulgaren en Arabieren slaagden er niet in om door de muren heen te komen. Het trucje was dat de muren niet massief waren. Ze bestonden uit twee wanden met puin daartussen. Een beschadiging was hierdoor zo weer opgevuld. Pas tijdens de vierde kruistocht in 1204 slaagde men erin door de muren heen te komen. Twee eeuwen later was de stad hier nog niet van hersteld en viel de stad in handen van het Ottomaanse Rijk.

Geschiedenis

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muren_van_Constantinopel&oldid=548218"