Multitasken

Uit Wikikids
Versie door MBlijenberg (overleg | bijdragen) op 29 okt 2020 om 10:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Multitasken''' We doen het de hele dag door, omdat we denken dat het zo handig is: je kijkt tv, appt met je vrienden en speurt tiktok af: multitasken. In een st...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Multitasken

We doen het de hele dag door, omdat we denken dat het zo handig is: je kijkt tv, appt met je vrienden en speurt tiktok af: multitasken. In een steeds sneller wordende wereld lijkt multitasken te moeten. Hoe meer je tegelijkertijd kunt, hoe meer je gedaan krijgt. Maar is multitasken wel zo handig?

Als je multitask ga je de hele tijd heen en weer tussen afgewerkte en niet afgewerkte taakjes. ‘Task-switching’ wordt dat genoemd. Als je 5 minuten aan A werkt en dan 5 minuten aan B, ben je 10 minuten bezig, maar het steeds wisselen kost meer tijd. Het kost meer energie, je vergeet meer en je bent minder creatief.

Testje: je schrijft het woord 'multitasking'en daarna schrijf je de cijfers per letter.

         Voorbeeld: m u l t i t a s k i  n  g
                    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
         Nu schrijf je het woord en meteen schrijf je het cijfer onder de letter.

Neem de tijd bij beide keren op en kijk welke manier het langst duurt; de eerste keer, waarbij je twee dingen apart van elkaar doet of de tweede keer waarbij je twee dingen tegelijkertijd aan het doen bent (multitasken).

Dit is een heel eenvoudig taakje en het kost al meer tijd. Moet je nagaan wat het je aan tijd kost als je dit met lastige taken doet. Het knelpunt zit in je werkgeheugen, een netwerkje dat zit in de prefrontale en pariëtale cortex. Dat is het deel van het brein dat ons in staat stelt de aandacht ergens op te focussen (je gebruikt het op dit moment, om ervoor te zorgen dat je begrijpt wat je nu leest).

In je werkgeheugen hield je bij waar je was in de reeks, en je langetermijngeheugen leverde telkens de volgende letter of cijfer. Zoiets gaat heel makkelijk met één reeks, maar met twee reeksen moet het werkgeheugen telkens schakelen tussen het onthouden van de goede letter en het cijfer wat er bij hoort, en dat kost veel extra tijd. Ons brein kan niet meer dan één informatieverwerkend proces tegelijk aan. Maar we trekken hier niks van aan en het multitasken heeft zelfs een enorme stijging genomen door het gebruik van de tablet en telefoon. Het werk verslavend. Vooral communiceren via Whatsapp en Facebook doen we vaak, terwijl we eigenlijk bezig zijn met iets anders. De pleziercentra in je hoofd wordt gestimuleerd door een spul wat dopamine heet. Dopamine is een stofje wat geproduceerd wordt in de hersenen en er voor zorgt dat je een kleine kick krijgt, zoals bij iets wat lekker smaakt. Diezelfde dopamine komt langzaam steeds meer voor en wordt steeds meer aangemaakt bij het gebruik van sociale media. Je voelt je verveelt tijdens de pauze op school of tijdens het wachten op de bus en je gaat even op tiktok en je krijgt al die 'shotjes' dopamine en hop je kan er weer even tegen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen in Nederland gemiddeld 3 uur per dag aan hun Ipad en telefoon besteedden. Want 45 minuten geconcentreerd/ongestoord met iets bezig zijn, doen we zelden meer.

Persoonlijk zorgt dat steeds willen multitasken alleen maar voor onrust. Herken jij dit ook? Ik daag je hierbij uit: leg je telefoon weg en doe eens één ding tegelijk!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Multitasken&oldid=632887"