Multicultureel

Uit Wikikids
Versie door Jufkarima (overleg | bijdragen) op 6 nov 2016 om 22:11 (De multiculturele samenleving in Nederland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Er zijn veel verschillende culturen op de wereld

Multicultureel is het idee dat verschillende culturen (uit verschillende landen) vreedzaam naast elkaar bestaan. We hebben het dan over mensen met verschillende culturele achtergronden. Een land als Nederland is een multicultureel land: er leven veel verschillende mensen met verschillende culturen bijeen. Het samenleven van veel verschillende culturen in een land, kan soms tot conflicten leiden. Die culturen botsen dan vanwege verschillen onderling.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen naar Nederland verhuizen. Dit noemt men push- of pullfactoren.Het kunnen economische, politieke of fysische redenen zijn.Veel mensen komen naar Nederland om economische redenen. Dit betekent vaak dat mensen komen werken in Nederland, omdat ze in het land waar zij vandaan komen waarschijnlijk niet kunnen werken. In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw was er een tekort aan arbeidskrachten. De eerste arbeiders kwamen uit Spanje, Italië, Griekenland en Joegoslavië. Zij werden gastarbeiders genoemd, omdat zij terugkeerden naar het land van herkomst toen het daar beter met de economie ging. De Turken en Marokkanen waren de tweede groep gastarbeiders die in Nederland kwam werken. De meeste Turken en Marokkanen zijn in Nederland gebleven. Vaak haalden zij ook hun families naar Nederland. Dit noemen we primaire gezinshereniging. Daarnaast had Nederland ook hoogopgeleide specialisten nodig. Dat zorgde ervoor dat er ook kennismigranten naar Nederland kwamen. Ook zijn er migranten die ook wel vluchtelingen worden genoemd, omdat zij meestal wegens politieke redenen hun land moeten verlaten. Zij zijn vaak op de vlucht voor oorlogen. Nederland kent om deze redenen dus ook subculturen. De Nederlandse regering wil natuurlijk dat alle mensen actief meedoen aan de samenleving. Dit wordt integratie genoemd. Het komt desondanks toch vaak voor dat veel bevolkingsgroepen gescheiden leven. Dit verschijnsel wordt segregatie genoemd. Dit heeft als gevolg dat er zowel witte als zwarte scholen ontstaan. De regering wil dit tegen gaan.

Hoe zie je dat Nederland multicultureel is?

Een Turkse dans in traditionele kleding op een boerderij in Nederland

Al die mensen uit verschillende delen van de wereld hebben heel veel verschillende culturen meegebracht naar Nederland. Dit kan je merken aan heel veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld:

  • De verschillende talen die gesproken worden
  • Allerlei soorten eten dat je kan kopen in de winkels
  • De kleren die mensen dragen
  • De godsdiensten die mensen hebben en de gebedshuizen die zij gebruiken (een gebedshuis is bijvoorbeeld een kerk of een moskee)
  • De muziek die we luisteren

En zo zijn er nog vele andere dingen te noemen die de verschillende culturen in Nederland met zich mee hebben gebracht.

Filmpjes over multicultureel Nederland

Ga naar de volgende webpagina's om meer te leren over dit onderwerp:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Multicultureel&oldid=463413"