Gifgas

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Mosterdgas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gifgas is een gas dat schade doet aan je lichaam. Het werd als eerste gebruikt door de Perzen, in het jaar 256. Het werd bekend toen het werd gebruikt in de Eerste Wereldoorlog, op 22 april 1915 om precies te zijn.

Soorten gifgas

  • Chloorgas: irriterend voor ogen en luchtwegen, kan brandwonden veroorzaken. Kan acuut dodelijk zijn bij hoge doses.
  • Mosterdgas (zo genoemd door zijn mosterdkleur): Veroorzaakt hoofdpijn, aantasting van de huid, kanker. Het slachtoffer sterft een langzame dood.
  • Pepperspray: gebruikt door politie. Gevolgen: pijn aan de ogen.
  • Sarin: dit is een zenuwgas: je pupillen worden kleiner, pijn aan je ogen, slecht of wazig zicht, gevoel van zwaarheid, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, krampen, loopneus, vernauwing van de luchtwegen, opbouw van vocht in de longen, moeilijkheden bij de ademhaling en hoesten. Dit gas is doorzichtig, kan 2 tot 30 minuten duren totdat al deze symptomen stoppen. Er is geen manier om dit gas te blokkeren. Dit gas werd geproduceerd in de 2e Wereldoorlog door Duitsland. Er is 10 ton en 500 kg gemaakt, het gas is niet gebruikt. Uiteindelijk is de verenigde staten en de Sovjet-begonnen mat de productie van sarin en is het nu hun standaardwapen voor chemische oorlogvoering. Sarin is echt bekend geworden door een aanslag in Japan in de Aum Shinrikyo-sekte in de metro op 20 maart 1995. Toen zijn er 12 doden en 1035 gewonden gevallen.
Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gifgas&oldid=834134"