Moscovium

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 22 nov 2021 om 18:05 (Aanvulling)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemisch element
Geen afbeelding
beschikbaar
Naam
Latijn
Symbool
Atoomnummer
Soort aarschijnlijk zilverachtig
Kleur
Smeltpunt oC
Kookpunt oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Moscovium is een kunstmatig gemaakt chemisch element met het symbool Mc en atoomnummer 115 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het werd voor het eerst gesynthetiseerd (gemaakt) in 2003 door een gezamenlijk team van Russische en Amerikaanse wetenschappers van het Joint Institute for Nuclear Research (JINR) in Dubna , Rusland. In december 2015 werd het erkend als één van de vier nieuwe elementen door de gezamenlijke werkgroep van internationale wetenschappelijke instanties International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) en International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP). Op 28 november 2016 werd het officieel vernoemd naar de oblast (soort provincie) Moskou, waarin de JINR is gevestigd.

Voorkomen en eigenschappen

Moscovium is een extreem radioactief element: de meest stabiele bekende zogeheten isotoop, moscovium-290, heeft een halfwaardetijd van slechts 0,65 seconden. Na deze korte tijd vervalt het element waarbij radioactiviteit en energie vrijkomt. In het periodiek systeem is het een p-blok transactinide-element. Het is een lid van de 7e periode (rij) en wordt in groep (kolom) 15 geplaatst als het zwaarste pnictogeen (hoofdmetaalgroep), hoewel niet is bevestigd dat het zich gedraagt ​​​​als een zwaardere "verzie" van het pnictogeen-bismut. Er wordt berekend dat Moscovium enkele eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met zijn lichtere elementen uit groep 15; stikstof, fosfor, arseen, antimoon en bismut, en om een post-overgangsmetaal of hoofdgroepmetaal te zijn, hoewel het ook een aantal grote verschillen met hen zou moeten vertonen. In het bijzonder zou moscovium ook overeenkomsten moeten hebben met thallium. Tot op heden zijn ongeveer 100 atomen van moscovium waargenomen, waarvan is aangetoond dat ze allemaal massagetallen hebben van 287 tot 290.

Geschiedenis

De eerste succesvolle synthese (kunstmatige aanmaak) van moscovium was door een gezamenlijk team van Russische en Amerikaanse wetenschappers in augustus 2003 bij het Joint Institute for Nuclear Research (JINR) in Dubna, Rusland. Onder leiding van de Russische kernfysicus Yuri Oganessian bestond het team uit Amerikaanse wetenschappers van het Lawrence Livermore National Laboratory. De onderzoekers verklaarden op 2 februari 2004 in het blad Physical Review C dat ze americium-243 beschoten met calcium-48-ionen om vier atomen moscovium te produceren (maken). Deze atomen vervielen door (radioactieve) uitstraling van alfadeeltjes tot nihonium (element 113) in ongeveer 100 milliseconden.

De Dubna-experimenten van 2004 en 2007 werden nog niet erkend als voldoende bewijs dat moscovium gevonden was. In augustus 2013 heeft een team van onderzoekers aan de Universiteit van Lund en aan de Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) in Darmstadt, Duitsland kondigde men aan dat ze de proef van Dubna uit 2004 hadden herhaald met dezelfde resultaten, wat Dubna's bevindingen bevestigde. Tegelijkertijd werd het experiment van 2004 herhaald in Dubna zelf. Ook kwam er bevestiging in 2015 van het team van het Lawrence Berkeley National Laboratory, California, Verenigde Staten.

In december 2015 erkende de IUPAC/IUPAP Joint Working Party de ontdekking van het element en wees de prioriteit toe aan de Dubna-Livermore samenwerking van 2009-2010, waardoor ze het recht kregen om er een permanente naam voor voor te stellen.

Toepassingen

Geen

Plaats in Periodiek Systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moscovium&oldid=694155"