Moord op John F. Kennedy

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moord op John F. Kennedy

Zapruder film frame CE398.jpg

Plaats van gebeuren Verenigde Staten Verenigde Staten, Dallas, Texas
Datum 22 november 1963
Amerikaanse tijd 12.30 AM
Gebruikt(e) wapen(s) Geweer
Doden 1
John F. Kennedy
Gewonden: 2
Gouverneur John Connally
James Tague (lichtgewond)
Dader(s): Lee Harvey Oswald (officieel standpunt regering)
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

De moord op John F. Kennedy, 35ste president van de Verenigde Staten, vond plaats om 12.30 in de Amerikaanse stad Dallas, dat in Texas ligt. President John F. Kennedy maakte met zijn vrouw Jaqueline Bouvier een rijtocht, toen hij onder vuur kwam te liggen door een schutter.

De moord

Exact om 12:30 's middags, kwam een rijstoet Dealy Plaza op rijden. Dealy Plaza is een plein en verkeersknooppunt in Dallas. Langs de kant stonden mensen die de president toejuichten en achter de auto van de president en zijn vrouw reden andere voertuigen. Kennedy zat met zijn vrouw, gouverneur Connaly, zijn vrouw en twee agenten in de auto. Vice-president Lyndon B. Johnson reed achter hem aan. Toen de limousine het schoolboekenmagazijn in Dallas voorbijreed, en een bocht van 120 graden maakte, werd Kennedy plotseling vier tot zes keer beschoten. Kennedy klapte eerst voorover en raakte zijn hals aan. De auto minderde vaart, toen Kennedy ineens van voren beschoten leek te worden.

Kennedy's echtgenote pakte haar man vast en de auto reed in sneltreinvaart naar het dichstbijzijnde ziekenhuis. In het ziekenhuis werd Kennedy geopereerd, maar het was al te laat. Hij stierf aan zijn verwondingen in de operatiekamer. Na het overlijdensbericht was het land in diepe shock, net als eigenlijk de hele wereld.

De dader

Lee Harvey Oswald, politiefoto

Niet lang daarna leek de moord al opgelost, toen Lee Harvey Oswald door de politie werd gearresteerd. De oud-militair werkte in het schoolboekenmagazijn en was, na de schietpartij, gevlucht. Toen politie-agent J.D. Tippett hem wilde aanhouden, schoot Oswald hem dood en vluchtte weg. Hij maakte een dollemansrit door de stad en ging een theater in, waar hij door meer dan veertig agenten werd gearresteerd.

Direct na de arrestatie maakte J. Edgar Hoover bekend dat de moord was opgelost en dat verder onderzoek niet nodig was. Oswald legde een verklaring af voor de politie en de pers, waarin hij juridische bijstand vroeg.

Maar niet lang daarna werd ook Oswald doodgeschoten. Toen de politie hem wilde overbrengen naar de hoofdstad, drong er een man de garage binnen en schoot Oswald dood. De man bleek de nachtclubeigenaar Jack Ruby te zijn, een sociale nachtclubuitbater, die contact had met een aantal agenten.

Onderzoek

Enige tijd later stelde president Johnson een commissie samen, die de moord op Kennedy moest (her)onderzoeken, de Warren-commissie. Deze commissie concludeerde, zoals de FBI, dat Oswald Kennedy had doodgeschoten. Een officier van justitie sprak een paar jaar later deze conclusie tegen en legde bewijs op tafel dat wel degelijk op een samenzwering wees. Clay Shaw werd aangeklaagd, maar ook weer door de rechter vrijgesproken.

Een andere onderzoekscommissie concludeerde in 1979 dat er mogelijk sprake was van een samenzwering en droeg Justitie op de zaak te onderzoeken. Tot op de dag van vandaag heeft Justitie nog steeds niets ondernomen.

Bronnen

  • Warren Report, Commissie-Warren, United States Gouverment, 1966
  • Cold Case Kennedy, Flip de Mey, Uitgeverij Lannoo, 2013
  • Not in your Lifetime, Anthony Summers, Publisher, '90
  • Artikel op Nederlandse Wikipedia
  • Artikel op Engelse Wikipedia
  • Diverse artikelen op Internet

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moord_op_John_F._Kennedy&oldid=676985"