Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Moonlight sonata

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 6 dec 2017 om 20:08 (top: clean up, typos fixed: vaarde → voer)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De muzieknoten van Moonlight sonate

Moonlight sonata, of officieel pianosonate nr. 14 in cis mineur, opus 27 nr. 2, is een bekend muziekstuk van Ludwig van Beethoven. Vooral het eerste stuk erg bekend en keert vaak als melodie terug in bijv. films, televisieseries, ect. In het Duits, Beethoven was namelijk een Duitser, wordt het stuk Mondscheinsonate genoemd. Beethoven schreef het stuk voor de gravin Giulietta Guicciardi.

Hoe het muziekstuk aan zijn naam komt is een (bijzonder) verhaal. De naam Moonlight, Engels voor maanlicht, is niet door Beethoven aan het stuk gegeven. Ludwig Rellstab gaf deze naam aan het stuk. Hij kreeg het idee voor de naam toen hij ergens over een meer voer 's avonds op een boot. Terwijl hij naar de maan keek, schoten in eens de eerste regels van Beethovens muziekstuk hem te binnen. Sonate komt van het woord pianosonate, aangezien het stuk op een piano wordt gespeeld.

Het hele stuk is drie delen te verdelen, met ieder een naam:

  • Adagio Sostenuto
  • Allegretto
  • Presto Agitato

Het eerste stuk is het meest bekend en erg rustig, het tweede deel is al iets sneller en het derde deel is de snelle finale. Dit is niet echt gebruikelijk bij pianostukken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moonlight_sonata&oldid=500300"