Montevideo (gebouw)

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 28 mrt 2015 om 17:12
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Montevideo is een hoog gebouw met luxe appartementen en kantoren in Rotterdam. Het gebouw is op 19 december 2005 officieel geopend en is de op één na hoogste woontoren van Nederland.

De toren zelf is 139,5 meter hoog. De naam Montevideo verwijst naar het verleden, toen de Wilhelminapier nog vele pakhuizen telde, waarvan één de naam van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo droeg. Op het dak van de toren staat een grote, drie dimensionale letter -M- . Deze letter verwijst uiteraard naar de naam van de toren, maar kan volgens de architect vele verwijzingen hebben. Inclusief de "M" is het gebouw 152,32 meter hoog.

Het gebouw is ontworpen door Francine Houben van het architectenbureau Mecanoo. Mecanoo kreeg twee prijzen voor Montevideo: de International Highrise Award 2006 en Dedallo Minosse 2006.

Locatie

De Montevideo staat op de Wilhelminapier, op de Kop van Zuid vlak naast het World Port Center. Dit voormalige havengebied was jarenlang vervallen, maar wordt sinds ongeveer tien jaar gerenoveerd en omgebouwd tot een zeer stedelijk gebied met kantoren, appartementen, horeca, winkels en het nieuwe Luxor Theater. De Montevideo staat naast Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn.

Gegevens

Plaats: Rotterdam
Status: In gebruik
Gebruik: Woonfunctie
Hoogte: 139,5 meter (inclusief M op het dak 152 meter)
Verdiepingen: 43
Architect: Mecanoo
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Montevideo_(gebouw)&oldid=391684"