Montenegro: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Fotogalerij)
(Fotogalerij)
Regel 15: Regel 15:
 
<gallery>
 
<gallery>
 
Afbeelding:Europe location MNE.png|Locatie in Europa
 
Afbeelding:Europe location MNE.png|Locatie in Europa
Afbeelding:Servië en Montenegro sateliet.jpg|Satellietfoto
+
File:Serbia and Montenegro NLT Landsat7.jpg|Satellietfoto
 
Afbeelding:Centraal-oost Europa sat.jpg|Satellietfoto
 
Afbeelding:Centraal-oost Europa sat.jpg|Satellietfoto
 
Afbeelding:Flag of Montenegro.gif|Vlag van Montenegro
 
Afbeelding:Flag of Montenegro.gif|Vlag van Montenegro

Versie van 15 aug 2019 om 15:58

Montenegro
Црна Гора / Crna Gora

Flag of Montenegro.svg Coat of arms of Montenegro.svg Europe-Montenegro.svg

Hoofdstad Podgorica
Aantal inwoners 642.550 (2017)
Oppervlakte 13.812 km²
Regeringsvorm Republiek
President Milo Đukanović (sinds 2018)
Premier Duško Marković (sinds 2016)
Godsdienst Servisch-orthodoxe Kerk (80%)
Taal Montenegrijns (crnogorski / црногорски)
Munteenheid Euro
Volkslied Oj, svijetla majska zoro
Nationale feestdag 13 juli
Landcode MNE


Montenegro is een land in Oost-Europa en grenst aan Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo, Albanië en de Adriatische Zee. Vroeger was het een deel van Joegoslavië. De hoofdstad is Podgorica.

Geschiedenis

In de 19de eeuw was Montenegro een prins-bisdom met als prins-bisschop Peter II. Het prinsbisdom maakte deel uit van het Ottomaanse Rijk, maar was in de praktijk onafhankelijk. Na het overlijden van Peter II ontstond er een burgeroorlog om de troonopvolging, die werd gewonnen door Danilo II. Danilo hief het prinsbisdom op en maakte van Montenegro een vorstendom, ook wel prinsdom genoemd. In 1860 stierf Danilo en zijn neefje, Nicolaas I van Montenegro volgde hem op. In 1878 werd Montenegro volledig onafhankelijk van de Ottomanen en het bloeide op. In 1910 liet Nicolaas zich uitroepen tot koning.

Het koninkrijk Montenegro wordt uitgeroepen.

In de Eerste Wereldoorlog vocht Montenegreno met Servië tegen Oostenrijk-Hongarije, maar koning Nicolaas I maakte een fout door Servische officieren in het leger te zetten. Nu vocht het leger van Montenegro voor de Serven, omdat de Servische officieren orders van de Servische koning doorgaven aan het leger van Montenegro. Gevolg was dat Montenegro door de Oostenrijk-Hongaren werd bezet. Hierna hoorde Montenegro bij Joegoslavië, hoewel lang niet iedereen dit wilde. Nog 6 jaar, tot 1924, zouden Montenegrijnse hier tegen strijden. Nadat Joegoslavië in de Tweede Wereldoorlog was aangevallen door de Duitsers, viel het land uit elkaar. Montenegro werd een onafhankelijke staat en het werd bezet door Italië en later nazi-Duitsland. Eind 1944 trokken de Duitsers zich terug uit Montenegro en het land zou nog tot 2003 bij Joegoslavië horen. Van 2003 tot 2006 waren Servië en Montenegro samen één land: Servië en Montenegro. Uiteindelijk werd Montenegro in 2006 onafhankelijk.

Taal

In Montenegro spreken ze Montenegrijns. Het Montenegrijns lijkt erg op het Servisch, het Bosnisch en op het Kroatisch. Toen deze landen nog één waren, heette de taal die gesproken werd Servo-Kroatisch. Na het uiteenvallen van Joegoslavië noemde elk land zijn dialect een taal. Montenegrijnen kunnen Kroaten, Serven en Bosniakken dus prima verstaan.

De klanken van het Montenegrijns lijken veel op het Russische dialect.

Fotogalerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Montenegro&oldid=573272"