Monroedoctrine

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
President James Monroe

De Monroedoctrine is de naam van het buitenlands beleid dat de Verenigde Staten voerden tussen grofweg de Oorlog van 1812 en de Spaans-Amerikaanse Oorlog (1898). Gedurende het grootste gedeelte van de 19e eeuw voerden de Verenigde Staten dit beleid. Het betekende dat de Verenigde Staten zich niet zouden inmengen met de zaken die zich afspeelden in Europa, voornamelijk de oorlogen daar. De Verenigde Staten zouden wel handelen met Europese landen, maar zouden zich neutraal opstellen tegenover hen. Aan de andere kant hielden de Verenigde Staten zich bezig met de uitbreiding van het grondgebied op het Amerikaanse continent zelf en de onafhankelijkheidsbewegingen daar (voornamelijk in Zuid-Amerika).

De doctrine is vernoemd naar president James Monroe, maar werd bedacht door zijn minister van Buitenlandse Zaken John Quincy Adams. Monroe hield een speech voor het Amerikaans Congres in 1823 waarbij hij dit plan naar voren hield. Al sinds de Oorlog van 1812 waren de Verenigde Staten neutraal tegenover veel Europese landen, aangezien de oorlog geen succes was voor de Amerikanen. Toch geloofden veel Amerikanen dat zij de uitverkorenen ware om over het gehele Noord-Amerikaanse continent te heersen. Dit zou later leidde tot onder meer de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en de aankoop van Alaska. Ook waren er bewegingen die vonden dat Mexico en vooral Canada en Groenland onderdeel van de Verenigde Staten moesten worden, maar dit is nooit gebeurd.

De Monroedoctrine werd vervolgens overgenomen door alle presidenten tot aan William McKinley. Tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog maakte hij aanspraak op de Spaanse koloniën Cuba, Puerto Rico, de Filipijnen en Guam. Deze oorlog wordt niet altijd als het einde gezien van de Monroedoctrine, aangezien de Verenigde Staten zich nog altijd niet met de Europese politiek bemoeien al vochten zich dit maal rechtstreeks tegen Spanje. In veel gevallen wordt de Eerste Wereldoorlog, waarin de Verenigde Staten direct de oorlog verklaarden aan onder meer Duitsland, gezien als het einde van de doctrine.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Monroedoctrine&oldid=643564"