Moedertaal

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 9 feb 2023 om 12:37 (Wijzigingen door GerrtenFrank08 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door S.Perquin)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je moedertaal is de taal die je tijdens je vroegste jeugd, nog voordat je naar school gaat, wordt aangeleerd. Het is dus meestal de taal die ook je ouders spreken en waarmee je meteen vanaf je geboorte in aanraking komt.

De meeste kinderen worden opgevoed met één taal als moedertaal, maar soms komt het voor dat je tweetalig wordt opgevoed en dan spreek je dus twee moedertalen. Bijvoorbeeld als je moeder Nederlands is en je vader is Engels, dan kunnen zij ervoor kiezen om jou tweetalig op te voeden.

In Nederland is de moedertaal van de meeste mensen het Nederlands (of in een klein aantal gevallen het Fries). In Duitsland is dat het Duits en in België zowel Nederlands (60%) als Frans (39%) en Duits (-1%).

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moedertaal&oldid=766004"