Moderne slavernij

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2021 om 15:09 (→‎top: clean up, typos fixed: Noord Korea → Noord-Korea)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Slavernij is al jaren afgeschaft maar het gebeurt nog steets en dat heet Moderne slavernij. Slavernij, het woord roept beelden op van vroeger. Zwarte mannen die katoen plukken op plantages in de VS. De Griekse en Romeinse galeislaven. En ook de piramides in het oude Egypte werden gebouwd door slaven. Maar dat was toen, zou je denken. Maar niets is minder waar.

wat is dat moderne slavernij?

Moderne slavernij kent verschillende vormen en is misschien niet altijd meer zo duidelijk te herkennen als de slavernij van vroeger. Sommige mensen worden geboren als slaaf, omdat hun ouders dat zijn. Anderen werken hun leven lang om een schuld of een lening af te betalen. Maar ook gedwongen prostitutie, op jonge leeftijd uithuwelijken en zelfs het verkopen van een orgaan om aan geld te komen, wordt gezien als moderne slavernij.

waar gebeurt het?

De onderzoekers troffen slavernij aan in 167 landen. Azië is met twee derde van het totaal aantal slaven het continent waar slavernij het meeste voorkomt. Armoede, corruptie, oorlog en discriminatie van minderheden zijn de voedingsbodem. India is het land met de meeste slaven. Namelijk meer dan 18 miljoen op een bevolking van 1,3 miljard inwoners. Noord-Korea heeft het hoogste percentage slaven. 1 op de 20 Noord-Koreanen leeft in slavernij.

strijd tegen slavernij

Wordt er dan niks gedaan tegen slavernij? Eigenlijk staat het onderwerp pas sinds 2000 op de agenda. Toen zette meer dan honderd landen hun handtekening onder een verdrag van de Verenigde Naties dat mensenhandel strafbaar stelt. Ook stelde de VN een speciale rapporteur aan en werden grondrechten voor arbeiders vastgelegd. Vanaf 2013 stelt de Walk Free Foundation een index op met cijfers over wereldwijde slavernij.

oplossingen?

Galeislaven bestaan niet meer. Uiteindelijk werd in Amerika een verbod op slavernij in 1865 opgenomen in de grondwet. Bij het uitbannen van moderne slavernij zouden bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De organisatie pleit voor nieuwe afspraken en regels om moderne slavernij en kinderarbeid tegen te gaan. Het gaat hierbij vaak om bedrijven die produceren voor grote merken onder erbarmelijke omstandigheden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moderne_slavernij&oldid=659547"