Middeleeuwen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Middeleeuwen

De eerste kastelen

In Europa werden zo’n 1000 jaar geleden de eerste kastelen gebouwd. Het waren niet meer dan houten gebouwen met een houten muur er omheen. Zo’n muur noemen we een palissade. Vaak lagen die kastelen op een motte. Een motte is een aarde heuvel. Daarom heet zo’n kasteel een ‘motte kasteel’ Enkele meters verderop lag pas het dorp. Bij een vijandelijke aanval was het kasteel de veiligste plek. Het bouwen van een motte kasteel duurde maar een paar weken. De Normandiërs hadden Engeland ingenomen in 1066 door overal waar ze kwamen motte kastelen te bouwen.


Aanvallen en verdedigen

De aanval: Als je kasteel belegerd had (dus als je het vijandelijk kasteel had omsingelt) Kon je het op 2 manieren innemen: 1:Je kon wachten tot de stad was uitgehongerd en zich over moest overgeven. 2:Of je ging met geweld door de muren heen. Met balista’s en katapulten werden stenen afgeschoten. De verdediging: Als je de vijand op je kasteel af zag komen liet je timmermannen een houten constructie bouwen. Zo’n houten constructie noemden ze een schutting. Dat lijkt een beetje op een houten huisje aan het kasteel vast met aan de onderkant een gleuf waardoor je stenen door kon laten vallen. En natuurlijk haalde je de ophaalbrug op een liet je het valhek vallen. De valhekken waren van hout met een ijzer laagje er overheen.


Ridders

Behalve belegeringen waren er ook vaak gevechten tussen 2 legers. Elke ridder had een wapen zoals: een bijl, een dolk, een knots met scherpe punten. Om ridder te worden moest je wel een opleiding doen. Soms duurde dat wel 15 jaar. Meestal begon je met de opleiding als je 6/7 jaar oud was. Als ze ongeveer 21 jaar waren en goed hadden leren vechten konden ze geridderd worden. Je had ook geld voor de uitrusting nodig. Want die moest je zelf betalen. Je had 3 stappen: 1. de page 2. schildknaap 3. de ridder

1.De page

Pages zijn jonge ridders in opleiding. Ze leren dan eenvoudige taken in het huishouden en ze leren vechten met houten zwaarden en houten schilden. Als een page 14 jaar wordt hij schildknaap.

2.Schildknaap

Schildknaap is een trapje hoger dan de page. Nu leren ze vechten met echte wapens. Ze trainen dan in groepjes. Als hij goed genoeg is word hij geridderd.

3.Ridder

Als je ridder bent ben je klaar met je opleiding. Dan wordt je door de koning geridderd. Als dat is gebeurd wordt er een groot feest gevierd. De ridder krijgt dan ook een eigen zwaard.

Het leven en de mode in het kasteel

Het draaide in de middeleeuwen niet alleen om vechten. Het dagelijkse leven speelde zich vooral af in de grote zaal. Hier kwam iedereen om te eten. Hier kwam de heer om allen zaken die met het kasteel of zijn land te maken had. Sommigen heren hadden hun eigen grappenmaker: de nar. Dat was een soort clown die mensen aan het lachen maakte. Bij het koken in het kasteel werd heel hard gewerkt. Het meeste eten werd bereid boven een enorm vuur. Alles werd gekookt in enorme ketels. Vlees werd aan een spit (ijzeren stok) gehangen en met de hand rondgedraaid. Het ronddraaien was vaak de taak van een koksjongen. De baas in de keuken was de kasteelkok. De mode veranderde voeger niet zo snel als nu. Vrouwenkleren waren altijd lang bijvoorbeeld een jurk. Mannen konden korte en lange kleren dragen. Kleren van rijke mensen werden steeds strakker en mooier. En ridders droegen harnassen.

Toernooien

Ridders vechten ook als er geen oorlog is. Ze hielden toernooien om te oefenen. Toernooien bestonden uit verschillende delen. Zoals: Het steekspel Het steekspel dat is dat 2 ridders tegen elkaar inrijden op een paard en met een lans elkaar van het paard te duwen met een lans. Het schijngevecht Het schijngevecht is de oudste vorm van het toernooi. Een groep wordt in 2 groepen verdeeld. De ene groep moest de andere groep proberen te verslaan. Pas d’ armes is dat een groep ridders een andere groep uitdaagt om aan te vallen of te verdedigen. bijv: op een brug of een berg. Ringsteken Niet alle onderdelen in een toernooi waren gevechten zoals het ringsteken. Het ringsteken ging om kleinen ringen van een paal te steken in galop.

Koningen en heren

In een koninkrijk was de koning het machtigst. Na hen kwamen de heren, de koning had hun hulp nodig tijden het vechten. Inruil daarvoor gaf de koning de heren een stuk land. De allerlaagste mensen in de middeleeuwen waren de boeren. Die werkte op het land. Die hadden het meeste te lijden onder de velen oorlogen. In 1214 had koning Jan v. Engeland meer als 100 kastelen.


Het geloof

Mensen die in het klooster wonen noemen we monniken. De monniken hadden een drukke dagindeling. In de middeleeuwen waren er veel kruistochten. Daar is een boek over geschreven dat ook verfilmt is. De ziekenzaal was een speciale ruimte in het klooster. De ziekenzaal was heel groot. Er waren grote luiken voor frisse lucht. De zaal werd warm gemaakt door een groot vuur midden in de zaal.

Beroemde ridders

Veel ridders werden beroemd om hun heldendaden. Dit zijn een paar beroemde ridders:

  • Godfried van Bouillon dat was een Franse ridder.

Hij was een van de eerste ridders die in een kruistocht vocht.

  • Bertand du Guesclin dat was ook een Franse ridder.

Hij en zijn leger veroverde Frankrijk terug van Engeland.

  • Prins Edward (De zwarte prins)hij was een Engelse ridder.

Hij werd zo genoemd omdat hij altijd een zwart harnas droeg.

Breukelen in de Middeleeuwen

De Vecht was in de Middeleeuwen heel belangrijk voor Breukelen. Het was zo belangrijk omdat alle schepen daar door moesten varen voor handel. Daardoor was Breukelen rijk in die tijd. Er woonde ook veel kooplui.

Weetjes en feiten

1.Tijdens de aanval schoot een katapult rottende en doden dieren en bijenkorven. 2. In de buitenmuren van een kasteel zitten smalle ramen en gaten. Dat was heel handig want de vijand kon de mensen achter het raam niet goed raken en de mensen achter het raam konden hun wel makkelijk raken. 3. Het aankleden van een ridder duurde soms wel 1 uur zelfs als iemand hielp. 4.De afwas werd schoongemaakt met zand of kruiden. 5.Vouwen droegen vroeger ook make-up.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middeleeuwen&oldid=27438"